Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii de sindicat din învățământ au plecat cu promisiuni de la Guvern

educatie reforma

Liderii de sindicat din Educație au precizat luni, în urma întâlnirii pe care au avut-o la Guvern, că nu s-a stabilit nimic în urma negocierilor, urmând să mai aibă loc o negociere pe 14-15 septembrie.

"A fost o primă etapă a negocierilor, nu s-a stabilit încă nimic. Vrem să mergem în aceași direcție cu Ministerul Sănătății", a precizat un lider de sindicat.

Aceștia au mai precizat că Rovana Plumb s-a angajat să facă eforturi să înainteze în Parlament legea salarizării, astfel încât la finalul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie aceasta să poată fi adoptată de Parlament.

Liderii de sindicat au mai spus că "Ministerul Educației și cel al Sănătății vor avea traiectorii comune".

"Am cerut ca Guvernul să facă efortul să primim 15 procente înainte de ianuarie", au mai spus liderii de sindicat, care au explicat că la noua rundă de negocieri vor afla exact procentele cu care pot crește salariile de la finalul acestui an.

„Am asumat şi a fost reiterat faptul că educaţia şi sănătatea sunt domenii prioritare, inclusiv din perspectiva salarizării. La începutul anului viitor vom identifica soluţii ca salariile din educaţie să fie similare cu cele din sănătate. Au fost avansate mai multe calendare şi procente. Elemente exacte sau de natură procentuală sau calendar vor fi stabilite pe 15 septembrie. Până atunci aşteptăm să vedem legea salarizării, Codul Fiscal", a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după discuţiile cu sindicatele.

Declaraţia ministrului vine în contextul în care modificarea Codului fiscal s-a amânat din cauza neînţelegerilor. Dezbaterea pe această temă va avea loc săptămâna viitoare. Coaliţia de guvernare şi PNL vor să mai discute despre acest subiect.

La întâlnirea de luni de la Palatul Victoria cu sindicaliştii din educaţie au venit miniştrii Finanţelor, Educaţiei şi Muncii.

Sindicaliştii speră să obţină majorări salariale pe mărura celor promise medicilor: cu 25 la sută.

Dacă negocierile din septembrie vor avea succes, cadrele didactice care abia intră în sistem ar putea primi cu 170% mai mulţi bani decât până acum. Media creşterilor salariale pentru restul profesorilor ar putea să fie de 70%, potrivit viitoarei legi a salarizării.

În acest moment, salariul minim brut pe ţară este de 1.050 lei, în timp ce salariul unui învăţător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) şi al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net). Sindicatele din învăţământ avertizează că profesorii vor fi plătiţi la acelaşi nivel cu muncitorii necalificaţi, anul viitor, dacă salariile lor nu sunt majorate cu cel puţin 15% până atunci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.