Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii din Uniunea Europeană discută prin videoconferinţă despre mijloacele de accelerare a vaccinării împotriva COVID-19

zf.ro
vaccin COVID-19

Liderii din UE vor discuta joi, la o reuniune a Consiliului European care se va desfăşura în format de videoconferinţă, despre soluţii pentru strategia de luptă împotriva pandemiei, în contextul unei presiuni uriaşe din cauza numărului încă insuficient de vaccinuri împotriva COVID-19 şi a înmulţirii cazurilor în unele state membre, relatează DPA, potrivit AGERPRES.

"Prioritatea noastră este să accelerăm campaniile de vaccinare", le-a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, celor 27 de şefi de stat şi de guvern înaintea summitului.

Campania de vaccinare din UE avansează într-un ritm mult mai lent decât în Marea Britanie şi Statele Unite. Între timp, Franţa, Olanda şi Belgia se numără printre ţările care încearcă să oprească apariţia unui al treilea val pandemic prin prelungirea şi înăsprirea restricţiilor.

Comisia Europeană a întărit miercuri sistemul de înregistrare a exporturilor de vaccinuri al blocului comunitar, extinzând criteriile pe baza cărora pot fi oprite transporturile cu seruri împotriva COVID-19 în afara UE.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’

Decizia a atras o atenţionare din Marea Britanie, un destinatar major al vaccinurilor produse în UE. State membre precum Belgia şi Irlanda şi-au exprimat îngrijorarea că astfel de blocade ar putea avea efect de bumerang.

A avea la îndemână instrumentul de a ajuta UE să îşi primească partea cuvenită de vaccinuri e una, însă a-l folosi cu adevărat e altceva, au spus mai multe surse diplomatice din UE înaintea summitului.

Liderii din UE vor discuta de asemenea despre aşa-numitele paşapoarte sau certificate verzi de vaccinare care ar trebui să faciliteze călătoriile în siguranţă în cadrul blocului comunitar în această vară. Multe întrebări rămâne deschise, cum ar fi momentul în care ele ar trebui introduse, cum ar fi obţinute şi ce privilegii ar trebui să ofere.

Pe agenda discuţiilor se vor afla şi relaţiile cu Turcia şi Rusia. Contactele cu Ankara s-au îmbunătăţit în ultime vreme, însă relaţia dintre UE şi Rusia s-a deteriorat. Nu sunt aşteptate însă schimbări imediate în strategia diplomatică în niciunul dintre cazuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.