Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii G7 pregătesc o nouă lovitură pentru Rusia - Se pregătește interzicerea importurilor de aur

grupul g7

Liderii G7 se adună în Germania într-o reuniune care se anunță a fi dominată de Ucraina și de consecințele invaziei, de la penuria de energie la criza alimentară. Între timp, Zelenski spune că Ucraina va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut. Se așteaptă ca liderii să încerce să arate un front unit în ceea ce privește susținerea Ucrainei atât timp cât este necesar și creșterea presiunii asupra Kremlinului - deși vor dori să evite sancțiunile care ar putea alimenta inflația și exacerba criza globală a costului vieții. Partenerii sunt gata să cadă de acord să interzică importurile de aur din Rusia, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu acest subiect, scrie Mediafax.

Citește și: Rusia continuă loviturile cu rachete asupra Ucrainei - Atac masiv asupra Kievului

O sursă guvernamentală germană a declarat ulterior că liderii au avut conversații "cu adevărat constructive" cu privire la o posibilă plafonare a prețurilor la importurile de petrol rusesc. AP anunță că președintele Joe Biden vrea să susțină alianța globală care pedepsește Rusia pentru invazia sa în Ucraina. Biden se va alătura mai întâi reuniunii G7, iar mai târziu se va deplasa la Madrid pentru un summit cu liderii celor 30 de țări NATO. Vizita are loc în contextul în care coaliția globală pentru sprijinirea Ucrainei și pedepsirea Rusiei pentru agresiunea sa a dat semne de slăbire, pe fondul creșterii galopante a prețurilor la alimente și energie cauzate de conflict.

Biden a fost întâmpinat cu covorul roșu după ce a sosit la Munchen sâmbătă seara, cu muzică bavareză, zeci de persoane în costume tradiționale și copii care i-au oferit flori. În timp ce oficialii americani consideră că există un consens larg în ceea ce privește menținerea presiunii asupra Rusiei și susținerea Ucrainei pe termen scurt, ei văd călătoria lui Biden ca pe o oportunitate de a alinia strategia atât pentru conflict, cât și pentru ramificațiile sale globale, în perspectiva iernii și a perioadei următoare.

John Kirby, coordonatorul comunicării la Casa Albă pe probleme strategice, a declarat că summitul va aborda probleme precum inflația și alte "provocări în economia globală ca urmare a războiului lui Putin - dar și cum să continuăm să îl facem pe Putin responsabil" și supus "consecințelor constante".

La Madrid, Biden va contribui la promovarea efortului NATO de a primi Finlanda și Suedia în cadrul alianței, după ce invazia rusă din Ucraina a determinat cele două democrații istoric neutre să caute protecție.

Kirby a refuzat să spună dacă Biden se va întâlni cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care a indicat că intenționează să blocheze aderarea celor două țări la NATO dacă nu primește concesii. Adăugarea de noi membri necesită un sprijin unanim din partea membrilor existenți ai NATO.

Biden intenționează să folosească această călătorie pentru a arăta că invazia Rusiei în Ucraina a "întărit" democrațiile în fața amenințărilor venite din partea autocrațiilor, atât de la Moscova, cât și de la Beijing.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, că Ucraina va recâștiga toate orașele pe care le-a pierdut în fața Rusiei, inclusiv Severodonețk, și a recunoscut că războiul a devenit greu de gestionat din punct de vedere emoțional.

Într-o alocuțiune video susținută târziu în noapte, el a spus că Ucraina a fost lovită de 45 de rachete rusești în ultimele 24 de ore, pe care le-a descris ca fiind o încercare cinică, dar sortită eșecului, de a frânge moralul poporului său.

"Prin urmare,vom recupera toate orașele noastre - Severodonețk, Donețk, Luhansk -", a spus el.

A fost singura dată într-un discurs când a menționat Severodonețk, care a căzut în cele din urmă în fața forțelor Moscovei, după săptămâni de lupte brutale, conform Reuters.

Atacurile necruțătoare cu rachete au confirmat faptul că sancțiunile împotriva Rusiei nu sunt suficiente pentru a ajuta Ucraina, care are nevoie de mai multe arme, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.