Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii instituțiilor europene subliniază importanța presei în contextul pandemiei

pandemie

Liderii Comisiei, Consiliului şi Parlamentului European au subliniat duminică importanţa jurnalismului în contextul pandemiei de COVID-19, mesaje transmise cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, relatează agenţia EFE potrivit Agerpres.

''În timpul crizei COVID-19 nu este o exagerare să spunem că o informaţie credibilă, bazată pe fapte, poate salva vieţi. De Ziua Mondială a Libertăţii Presei aduc un omagiu special tuturor ziariştilor care în fiecare zi ne ţin mai bine informaţi şi mai în siguranţă'', a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a descris jurnaliştii drept ''piatra de temelie'' a democraţiei.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menţionat pe aceeaşi reţea de socializare că în faţa coronavirusului, a schimbărilor climatice şi ''tuturor provocărilor noastre'' oamenii doresc să se bazeze pe ''fapte şi adevăr''. ''Libertatea de exprimare şi informaţia sunt baza democraţiei. Europa sprijină şi apără libertatea presei pentru jurnalişti în întreaga lume. Libertatea presei este libertatea noastră'', a adăugat şefa executivului comunitar.

Şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a apreciat, tot pe Twitter, că garantarea unei informări ''transparente şi precise'' este ''vitală în momentele de criză''. ''De Ziua Mondială a Libertăţii Presei să ne amintim de acei jurnalişti care şi-au sacrificat viaţa apărând adevărul şi justiţia. Democraţiile noastre depind de o presă independentă, liberă de interferenţe politice şi economice'', a completat David Sassoli.

Dar organizaţii ale jurnaliştilor din lumea întreagă au avertizat cu prilejul acestei zile aniversare că libertatea presei este pusă la încercare. ''Intrăm într-un deceniu decisiv pentru presă, date fiind crizele simultane care afectează viitorul presei'', avertizează secretarul general al Reporteri fără Frontiere (RSF), Christophe Deloire, în opinia căruia coronavirusul a devenit un ''factor multiplicator'' al problemelor cu care se confruntă mass-media şi care poate condiţiona viitorul acestora.

Reporteri fără Frontiere evidenţiază constrângerile economice, criza de încredere faţă de mass-media suspectate că răspândesc aşa-numitele ''fake news'', dar şi ''ostilitatea şi chiar ura faţă de ziarişti'' manifestată de unii politicieni sau situaţia din ţări cu regimuri autoritare care limitează libertatea presei şi impun acesteia viziunea lor despre lume.

Reporteri fără Frontiere include aici China, unde informaţia este controlată excesiv, Arabia Saudită şi Egiptul, ţările cu cei mai mulţi ziarişti încarceraţi, Rusia şi India, acuzate că cenzurează internetul, şi multe altele. De pildă, ziarişti din Turcia au denunţat duminică arestarea în ultima lună a 12 jurnalişti în urma relatărilor acestora despre COVID-19 care nu au convenit autorităţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.