Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii mondiali îl atacă dur pe Vladimir Putin, în mesajele de omagiere pentru Mihail Gorbaciov

gorbaciov

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic în exerciţiu, Boris Johnson, au omagiat, în cursul nopţii, activitatea politică a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, decedat la vârsta de 91 de ani.

"A fost un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei. A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru încheierea pe cale paşnică a Războiului Rece. Lumea a pierdut un lider de rang mondial, un multilateralist angajat, un avocat neobosit pentru pace", a declarat Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, citat de postul de televiziune BBC News, informează Mediafax.

"Mihail Gorbaciov a fost un lider de încredere şi respectat. A jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. A deschis drumul pentru o Europă liberă. Nu vom uita această moştenire", a afirmat, prin Twitter, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Am admirat mereu curajul şi integritatea pe care le-a demonstrat prin încheierea Războiului Rece în mod paşnic. În vremea agresiunii lui Putin în Ucraina, angajamentul neobosit al lui Gorbaciov în sensul deschiderii societăţii sovietice rămâne un exemplu pentru noi toţi", a declarat premierul britanic în exerciţiu, Boris Johnson.

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, a murit, marţi seară, la vârsta de 91 de ani. Gorbaciov era internat de câteva zile în Spitalul Central din Moscova. Unitatea medicală a anunţat marţi seară că Mihail Gorbaciov a decedat din cauze naturale. "În această seară, după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a decedat", a comunicat Spitalul Clinic Central din Moscova (TSKB), conform agenţiilor de presă Tass şi Interfax.

Mihail Gorbaciov a fost ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, în perioada martie 1990 - decembrie 1991. De asemenea, a deţinut funcţia de secretar general al Partidului Comunist din URSS în perioada martie 1985 - august 1991. Mihail Gorbaciov a fost un susţinător al reformelor în sensul transparenţei instituţionale (glasnost) şi al restructurării sistemului economic şi politic din URSS (perestroika). Reformele pe care le-a promovat, inclusiv în materie de politică externă, au condus la încheierea Războiului Rece, dar Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991. "Societatea noastră încă era blocată în sistemul birocratic centralizat. Condamnată să slujească ideologiei şi să suporte povara grea a cursei nucleare, statul era supus celor mai intense presiuni", argumenta Mihail Gorbaciov în memoriile sale, referindu-se la supraextinderea URSS.

Pentru eforturile care au condus la încheierea Războiului Rece, la eliberarea statelor comuniste care se aflau în Cortina de Fier, dar şi pentru eliberarea deţinuţilor politici şi iniţierea reformelor în sensul unui sistem politic pluralist, Mihail Gorbaciov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în octombrie 1990.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.