Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii Uniunii Europene acuză Rusia de intenţii ostile

donald tusk

Liderii Uniunii Europene reuniţi joi la Bruxelles au căzut de acord că Rusia încearcă să slăbească Uniunea, transmite Reuters. Potrivit preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ei "au subliniat tot felul de ostilităţi din partea Rusiei, de la violări ale spaţiului aerian la campanii de informare, atacuri cibernetice, amestec în procesele politice din UE şi nu numai". 

"Având în vedere aceste exemple, e clar că strategia Rusiei este să slăbească UE", a spus Tusk într-o conferinţă de presă, târziu după miezul nopţii. 

"Scopul nostru nu este să creăm tensiuni cu Rusia. Noi pur şi simplu reacţionăm la paşii făcuţi de Rusia. Sigur că UE este permanent deschisă dialogului, dar nu ne vom compromite valorile şi principiile", a insistat preşedintele Consiliului. "De aceea, am căzut de acord să ne menţinem orientarea şi mai ales să păstrăm unitatea UE", a adăugat el. 

Liderii europeni au convenit şi să ia în calcul toate opţiunile în caz că Rusia continuă să comită atrocităţi în Siria, alături de armata siriană. Cu toate acestea, ei nu au formulat explicit opţiunea unor noi sancţiuni, aşa cum era prevăzut în forma iniţială a concluziilor summitului. Reuters afirmă că Italia s-a opus până la capăt ideii de suplimentare a sancţiunilor împotriva Moscovei, deşi Regatul Unit, Franţa şi Germania au insistat pentru maximum de presiuni pentru încetarea asaltului asupra rebelilor sirieni de la Alep. 

Premierul italian Matteo Renzi, a cărui ţară are relaţii economice extinse cu Rusia, a declarat presei că sancţiunile economice nu trebuie incluse în strategia UE, deoarece nu vor obliga Moscova să negocieze un acord de pace. 

La summit s-au discutat şi subiecte legate de migraţie şi comerţ. A rămas deschisă problema acordului de liber schimb între UE şi Canada (CETA). Liderii europeni vor continua vineri să încerce să convingă regiunea belgiană Valonia să accepte tratatul, pentru a permite Belgiei să îşi dea acordul. Înaintea reuniunii, Tusk afirmase că în cazului unui eşec, CETA ar putea fi "ultimul acord comercial" al UE. 

Premierul britanic Theresa May, aflată la prima participare la o reuniune europeană la vârf, a avut puţin timp la dispoziţie, la finalul dineului de lucru de joi, pentru a-şi prezenta planurile privind retragerea ţării sale din UE. Preşedintele francez Francois Hollande a avertizat-o să fie gata de negocieri dure pentru Brexit. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.