Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderii vest-africani suspendă Mali din instituţiile comune, fără alte sancţiuni

Şefii de stat din Africa de Vest au decis duminică în Ghana să suspende Mali din organizaţia lor subregională comună după o dublă lovitură de stat militară, pe care au condamnat-o, evitând însă alte sancţiuni, notează AFP preluat de agerpres.

Preşedinţii celor 15 ţări membre ale Comunităţii economice a statelor din Africa de Vest (ECOWAS) sau reprezentanţii lor "condamnă cu tărie recenta lovitură de stat" şi "după lungi discuţii (...) decid să suspende Mali din instituţiile ECOWAS", potrivit comunicatului final al acestui summit extraordinar de la Accra.

 



Ei au insistat pentru numirea "imediată" a unui "nou" prim-ministru din rândul societăţii civile. Aceştia au "cerut" eliberarea "imediată" a fostului preşedinte şi premier de tranziţie, arestaţi luni şi înlăturaţi de la putere înainte ca colonelul Assimi Goita să fie declarat preşedinte vineri. Cei doi foşti lideri s-au întors acasă, dar sunt în arest la domiciliu, a menţionat ECOWAS.

Organizaţia a reafirmat necesitatea ca tranziţia deschisă după prima lovitură de stat din august 2020 şi menită să readucă civilii la putere să fie limitată la 18 luni, iar alegerile generale să aibă loc aşa cum a fost planificat în februarie 2022.

Cu toate acestea, ECOWAS a păstrat tăcerea cu privire la numirea colonelului Goita în funcţia de preşedinte. Ea nu a solicitat reinstalarea fostului preşedinte şi premier în funcţiile lor.

După lovitura de stat din august 2020, organizaţia a cerut şi a obţinut numirea unui preşedinte şi a unui prim-ministru de tranziţie civili.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.