Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul conservatorilor din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, intră ca vicepremier în guvernul remaniat

Jaroslaw Kaczynskim

Liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, va fi numit vicepremier cu prilejul unei remanieri a guvernului conservator de la Varşovia, transmit AFP şi Reuters, citând anunţul făcut miercuri de prim-ministrul Mateusz Morawiecki, potrivit Agerpres.

De la accederea la guvernare a conservatorilor în 2015, şeful PiS, considerat adevăratul om forte al dreptei la putere în Polonia, nu avea decât calitatea oficială de deputat.

Potrivit lui Morawiecki, 'schimbările din guvern vor contribui la o ieşire mai rapidă din criză', în timp ce analiştii consideră că intrarea lui Kaczynski în guvern constituie o tentativă de aplanare a tensiunilor tot mai puternice din interiorul coaliţiei la putere.

O criză a izbucnit la începutul lunii între PiS şi cele două mici formaţiuni de dreapta cu care este aliat: 'Polonia solidară', a ministrului justiţiei Zbigniew Ziobro, şi 'Înţelegerea', condusă de Jaroslaw Gowin, care va deţine postul de ministru al dezvoltării şi muncii.

Citește și: Şoc la PSD! După Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu, alt lider intră la izolare

Un nou acord de coaliţie al 'Dreptei unificate' a fost semnat sâmbătă, îndepărtând riscul unui guvern minoritar sau al alegerilor anticipate, evocat de responsabili ai PiS.

Atribuţiile lui Jaroslaw Kaczynski nu au fost precizate, dar, potrivit presei, el va răspunde domeniile Internelor, Justiţiei şi Apărării.

Numirea în postul de ministru al educaţiei şi cercetării a lui Przemyslaw Czarnek, deputat ultraconservator din partea PiS, cunoscut mai ales pentru recentele sale declaraţii care stigmatizau în mod deschis comunitatea LGBT, a provocat miercuri o controversă puternică.

Preşedintele Andrzej Duda, apropiat de PiS, ar urma să aprobe noile numiri guvernamentale în scurt timp.

În primul raport referitor la respectarea statului de drept în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeană a criticat miercuri îndeosebi Ungaria şi Polonia pentru atingeri aduse independenţei justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.