Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul Frontului Polisario a ajuns în Algeria după criza diplomatică declanşată între Spania şi Maroc

The Straits Time
Frontul Polisario Sahara Occidentala

Liderul Frontului Polisario (mişcarea de independenţă din Sahara Occidentală), Brahim Ghali, a aterizat miercuri dimineaţă la Alger după ce spitalizarea sa în Spania timp de peste o lună a provocat o criză diplomatică majoră între Madrid şi Rabat, transmit Reuters şi AFP.

Brahim Ghali 'a ajuns în siguranţă şi teafăr', a declarat Jalil Mohamed, purtător de cuvântul al Frontului Polisario în Spania, potrivit agerpres.ro.

Ghali a sosit în Algeria de la Pamplona, nordul Spaniei, la ora locală 01.40, cu un avion privat închiriat oficial, a precizat purtătorul de cuvânt.

Plecarea lui Brahim Ghali în Algeria a survenit la câteva ore după decizia unui judecător spaniol - care l-a audiat marţi în cadrul a două plângeri care îl vizează pentru 'tortură' şi 'genocid' - de a nu lua nicio măsură restrictivă împotriva sa.

Liderul Frontului Polisario sosise în Spania la 18 aprilie în cel mai mare secret cu un paşaport diplomatic, la bordul unui avion medical al preşedinţiei algeriene, potrivit cotidianului El Pais.

Ghali, care a suferit de o formă severă de COVID-19, a fost internat într-un spital din Spania din motive umanitare, indicase guvernul de la Madrid.

Spitalizarea lui Brahim Ghali la Logrono (nordul Spaniei) a declanşat o criză diplomatică majoră între Spania şi Maroc, ce a culminat cu sosirea la mijlocul lunii mai a aproape 10.000 de migranţi în enclava spaniolă Ceuta, favorizată de o relaxare a controalelor autorităţilor marocane.

Conflictul din Sahara Occidentală, fostă colonie spaniolă considerată 'teritoriu non-autonom' de către ONU în absenţa unei reglementări definitive, opune de peste 45 de ani Marocul şi Frontul Polisario, susţinut de Algeria.

Frontul Polisario cere un referendum de autodeterminare, în timp ce Rabatul propune o autonomie sub suveranitatea sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.