Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul Hezbollah îndeamnă la o uniune sfântă contra Statului Islamic

Hassan Nasrallah

Liderul Hezbollahului şiit libanez a lansat duminică un apel la o uniune sfântă în Orientul Mijlociu pentru a combate "pericolul existenţial" pe care îl reprezintă gruparea jihadistă sunnită Statul Islamic (SI), recunoscând pentru prima dată că mişcarea sa luptă "peste tot în Siria" alături de armată, transmite AFP. 

"Invit pe toată lumea din Liban şi din regiune să îşi asume responsabilităţile în faţa pericolului pe care îl reprezintă proiectul (grupări extremiste sunnite), să iasă din ezitare şi neutralitate", a spus el, în timp ce jihadiştii din cadrul SI obţin victorii după victorii în Siria, dar şi în Irak. 

Pentru Hassan Nasrallah, proiectat pe un ecran uriaş la Nabatiyé (sud), cu ocazia unui miting prilejuit de a 15-a aniversare a retragerii israeliene din Liban, "lupta contra proiectului takfiri este o luptă existenţială cu care se confruntă ţara şi regiunea noastră, iar când este vorba despre o luptă existenţială, toate celelalte trec pe planul al doilea". 

El a avertizat: "Astăzi facem faţă unui pericol nemaiîntâlnit în istorie care ameninţă omenirea (...) Această ameninţare nu vizează (în mod deosebit) rezistenţa (Hezbollahului) în Liban, vreo confesiune anume, regimul din Siria, guvernul din Irak sau o grupare din Yemen. Pericolul vizează pe toată lumea. Nimeni nu trebuie să aplice politica struţului". 

În discursul său, Hassan Nasrallah a justificat participarea Hezbollahului alături de forţele regimului din Siria contra rebeliunii şi a jihadiştilor într-un război care în patru ani a făcut peste 220.000 de morţi. 

"Astăzi, suntem prezenţi în multe locuri şi vom foi prezenţi peste tot în Siria unde prezenţa noastră este cerută pentru luptă", a subliniat el, după ce anterior explicase constant că forţele sale acţionează numai pentru apărarea frontierei libaneze şi a locurilor sfinte ale şiiţilor. 

Prezentându-şi mişcarea ca avangardă a luptei împotriva jihadiştilor, el a afirmat: "Să nu vă fie frică de o victorie a Hezbollahului, să vă fie frică de înfrângerea noastră". 

El s-a adresat astfel adversarilor săi politici din Liban, "Mişcarea 14 Martie", ostili regimului din Siria şi favorabili rebelilor. 

Fostul premier libanez Saad Hariri, liderul taberei anti-Hezbollah, a criticat imediat acest discurs. 

"Apărarea ţării, a suveranităţii şi demnităţii (Libanului) nu ţine de responsabilitatea Hezbollahului, nici la Aarsal, nici în munţii de la graniţă, nici în altă parte", a spus el, afirmând că nu este nevoie să demonstreze că mişcarea sa este ostilă SI. 

Saad Hariri a adăugat că pentru mişcarea sa "statul libanez şi instituţiile sale legitime sunt singura noastră opţiune, garanţie şi salvare". "Orice discurs evocând alte garanţii (...) este inacceptabil, absurd şi sinucigaş", a mai declarat fostul prim-ministru. 

Implicarea mişcării şiite libaneze alături de Damasc a sporit tensiunile confesionale în Liban, ţară unde se află 1,1 milioane de refugiaţi sirieni. Şiiţii din Liban sunt în majoritate favorabili regimului sirian, pe când sunniţii sprijină rebeliunea.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.