Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul juntei din Myanmar a sosit la Jakarta pentru a participa la summitul ASEAN consacrat situaţiei din ţara sa

asean.org
asean

Liderul juntei din Myanmar a sosit sâmbătă în capitala indoneziană Jakarta, în prima sa deplasare în străinătate, pentru a lua parte la o reuniune de criză a ASEAN (Asociaţia statelor de Asia de sud-est) consacrată situaţiei din ţara sa, informează AFP şi Reuters.

Generalul Min Aung Hlaing conduce junta care a lansat o represiune sângeroasă, soldată cu peste 700 de morţi, după instalarea sa la putere, la începutul lui februarie, şi arestarea la domiciliu a şefei guvernului civil Aung San Suu Kyi, potrivit agerpres.ro.

ASEAN abordează la reuniunea de sâmbătă criza din Myanmar, care ameninţă să destabilizeze regiunea.

Protestele de masă care au urmat după puciul de la 1 februarie au fost reprimate în sânge şi circa 250.000 de oameni s-au refugiat din calea acestor violenţe, potrivit raportorului special al ONU.

"Sperăm ca reuniunea liderilor din ASEAN să ducă la un acord asupra celor mai bune măsuri pentru poporul din Myanmar, pentru a ajuta ţara să iasă din această situaţie delicată", a declarat vineri seara şefa diplomaţiei indoneziene, Retno Marsudi.

Alături de preşedintele indonezian Joko Widodo şi de sultanul Bruneiului, care deţine preşedinţia prin rotaţie a forului, la summitul ASEAN de la Jakarta iau parte lideri din majoritatea celor 10 state ale organizaţiei, din care mai fac parte, pe lângă Myanmar, şi Singapore, Malaezia, Cambodgia, Thailanda, Vietnam, Filipine şi Laos.

Media nu are acces la lucrări, iar o serie de mici manifestaţii din apropiere de secretariatul ASEAN, păzit de un important dispozitiv de securitate, au fost dispersate.

Mai multe personalităţi au cerut ASEAN să expulzeze Myanmarul, dar organizaţia asiatică, bazată pe consens şi non-ingerinţă, nu va anunţa cel mai probabil o măsură atât de drastică.

Analiştii nu se aşteaptă de altfel la anunţuri de impact, ci consideră reuniunea ca un mijloc de a aduce junta din Myanmar la masa negocierilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.