Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Liderul mercenarilor Wagner își pierde credibilitatea în ochii lui Putin': posibilul motiv care ar putea duce la retragerea lui Prigozin de pe front (analiză)

Evgheni Prigojin wagner

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigozin, a pierdut puterea și autoritatea în ochii președintelui rus Vladimir Putin din cauza încercărilor nereușite de a captura Bakhmut, arată ultima analiză publicată de Institutul pentru Studiu Războiului (ISR).

În opinia analiștilor, Putin a făcut probabil apel la Prigozin și la generalul de armată Serghei Surovikin pentru ca primul să cucerească cât mai mult teritoriu, iar cel de-al doilea să „rupă” moralul ucrainenilor cu atacuri masive cu rachete.

"Ambele încercări au eșuat, deoarece încercările lui Prigozin de a captura Bakhmut s-au încheiat, iar campania aeriană a lui Suroviyn nu a făcut altceva decât să aducă suferință civililor ucraineni, cheltuind cea mai mare parte a stocurilor de rachete ghidate de precizie ale Rusiei", a explicat ISR.

Cu toate acestea, Prigozin însuși a decis că are suficientă autoritate pentru a-l contesta pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu pentru supremație în treburile militare, arată sursa citată. Analiștii consideră că astfel de speranțe sunt în zadar, deoarece Putin s-a concentrat din nou pe armata regulată.

Nu este exclus în acest sens ca Evgheni Prigozin să fie retras de pe front, chiar dacă trupele sale o să rămână în Ucraina.

„Steaua lui Evgheni Prigozhin a început să apună după luni de zile de aparentă ascensiune, în urma eșecului său de a-și îndeplini promisiunile de a captura Bakhmut cu propriile forțe. Președintele rus Vladimir Putin a apelat probabil la Prigozhin și la aliatul declarat al lui Prigozhin, generalul de armată Serghei Surovikin, pentru a continua eforturile de a câștiga teren și de a frânge voința Ucrainei și a susținătorilor săi occidentali de a continua războiul după ce armata convențională rusă a culminat și, într-adevăr, a suferit eșecuri dezastruoase. Ministerul rus al Apărării și Statul Major General, condus de Serghei Șoigu și, respectiv, de generalul de armată Valeriy Gerasimov, și-au îndreptat atenția spre mobilizarea rezerviștilor și recruților ruși și spre stabilirea condițiilor pentru îmbunătățirea performanțelor armatei ruse convenționale, dar aveau puține speranțe de a realiza ceva decisiv în toamna și la începutul iernii anului 2022. Se pare că Putin a decis să le dea lui Prigozhin și Surovikin o șansă de a arăta ce pot face cu prizonieri mobilizați, pe de o parte, și cu o campanie aeriană brutală care vizează infrastructura civilă ucraineană, pe de altă parte. Ambele eforturi au eșuat, deoarece încercările lui Prigozhin de a cuceri Bakhmut au culminat, iar campania aeriană a lui Surovikin nu a realizat mai mult decât să provoace suferință civililor ucraineni, cheltuind în același timp cea mai mare parte din stocurile rămase de rachete de precizie ale Rusiei. Prigozhin pare să fi decis în această perioadă că steaua sa era într-adevăr în ascensiune și că ar putea să-l provoace pe Gerasimov și chiar pe Shoigu pentru preeminența în afacerile militare rusești. Aceste speranțe par acum să fi fost iluzorii”, se arată în analiză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.