Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul nord-coreean a reapărut în public, sprijinit într-un baston

kim jong Un

Sprijinit într-un baston, liderul nord-coreean Kin Jong-un a reapărut în public după o absenţă de peste o lună care a alimentat cele mai fanteziste scenarii privind starea sa de sănătate sau ipoteza unei lovituri de stat în această ţară izolată, relatează AFP.

Potrivit mass-media oficiale nord-coreene, Jong-un, al treilea Kim din unica dinastie comunistă din istorie, a inspectat un complex de locuinţe nou construite în capitala Phenian.

Este prima menţionare a unei apariţii publice a liderului nord-coreean de la 3 septembrie, dată la care a asistat la un concert la Phenian cu soţia sa. Absenţa de la ultima aniversare a partidului unic a alimentat speculaţiile privind soarta sa.

Agenţia oficială KCNA a relatat că Kim Jong-un a efectuat o vizită de 'supervizare' la un nou complex rezidenţial special construit în capitală pentru oamenii de ştiinţă care lucrează la programul de sateliţi al Coreii de Nord.

"Inspectând exteriorul clădirilor rezidenţiale şi publice, decorate cu ţiglă de diferite culori, (Kim Jong-un) şi-a exprimat satisfacţia profundă, spunând că le consideră magnifice", a precizat agenţia nord-coreeană.

Fotografia cu portretul unui Kim Jong-un surâzător ocupa marţi aproape întreaga primă pagină a Rodong Sinmun, ziarul partidului aflat la putere. Alte fotografii, mai mici, îl arătau pe lider efectuând vizita sprijinit într-un baston negru.

KCNA nu a precizat data, însă agenţia relatează de obicei acest tip de evenimente la o zi după ce au avut loc.

Scurta relatare nu a făcut nicio menţiune la absenţa din public a liderului nord-coreean, care ar avea 30 sau 31 de ani, şi niciun comentariu privind starea sa de sănătate.

Nu este pentru prima dată când un lider al Republicii Populare Democrate Coreea (RPDC), denumirea oficială a Coreii de Nord, nu apare în public timp de mai multe săptămâni. Însă absenţa lui Kim Jong-un a fost în mod special remarcată deoarece el a fost omniprezent în mass-media oficiale de la venirea sa la putere în 2011, după moartea tatălui său Kim Jong-il.

Ipotezele s-au înmulţit, unele evocând diverse probleme de sănătate de care ar suferi liderul nord-coreean, un fumător înrăit care a luat enorm în greutate în ultimul an: oboseală, gută, fracturarea gleznelor, diabet. Alte scenarii au vorbit chiar despre o lovitură de stat împotriva acestui lider care face obiectul unui cult al personalităţii abil întreţinut de propaganda oficială.

Zvonurile s-au înmulţit vineri, din cauza absenţei lui Kim Jong-un de la ceremoniile de aniversare a partidului la putere, la care au fost prezenţi cei mai importanţi demnitari ai regimului.

Guvernul sud-coreean a precizat totuşi că serviciile sale de informaţii estimează că Kim Jong-un controlează în continuare puterea cu fermitate.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.