Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul opoziţiei slovene s-a îmbolnăvit de COVID-19, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare

Operation World
Slovenia

Principalul candidat din partea unui partid de opoziţie sloven a contractat COVID-19 cu numai o săptămână înainte ca Slovenia să organizeze alegeri parlamentare, informează marţi dpa.

Robert Golob, principalul candidat al partidului Mişcarea Libertăţii, a informat într-o postare pe Facebook că a contractat virusul, dar că are doar simptome uşoare de răceală şi a intrat în izolare la domiciliu începând de marţi.

Duminică, 24 aprilie, slovenii sunt chemaţi să voteze în cadrul alegerilor parlamentare, în care principalii concurenţi sunt Partidul Democratic Sloven (SDS), partidul naţionalist de dreapta al premierului Janez Jansa care se află la putere din 2020, şi Mişcarea Libertăţii, potrivit Agerpres.

Potrivit unor recente sondaje de opinie, votul ar urma să fie unul strâns, fiecare dintre cele două partide fiind creditat cu 20-25% în intenţiile de vot.

Aceste alegeri ar putea fi unele critice pentru Jansa, care are câţiva aliaţi printre partidele mici pentru a forma un guvern de coaliţie.

Pe de altă parte, Robert Golob şi mişcarea lui sunt consideraţi ca având cele mai bune şanse de a câştiga cele mai importante partide de centru-stânga pentru o posibilă coaliţie.

Jansa a devenit premier în martie 2020, după ce a câştigat sprijinul unor parlamentari din afara fostei coaliţii de centru-stânga. El a mai guvernat Slovenia din 2004 până în 2008 şi din 2012 până în 2013.

Potrivit criticilor, Jansa a căutat să restrângă libertatea presei şi nu respectă valorile democratice şi standardele statului de drept. De asemenea, criticii cred că el încearcă să aducă mass-media şi sistemul judiciar sub controlul său.

Janez Jansa este un aliat apropiat al premierului ungar Viktor Orban. Oameni de afaceri care depind de Orban au finanţat timp de mai mulţi ani mass-media partidului lui Jansa, SDS. Admirator declarat al fostului preşedinte american Donald Trump, liderul conservator în vârstă de 63 de ani este acuzat, potrivit opoziţiei, că pur şi simplu copiază Ungaria lui Viktor Orban în stilul său autoritar şi afirmaţiile sale anti-migranţi.

Premierul Janez Jansa a fost nevoit să se confrunte cu mai multe moţiuni de cenzură şi cu un important val de contestare, zeci de mii de manifestanţi protestând constant împotriva politicii sale. Politica lui Jansa a făcut de mai multe ori obiectul unor atenţionări de la Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.