Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul Senatului Franței: 'Ucraina trebuie să se poată apăra la paritate de armament cu agresorul său'

Freepik
razboi ucraina

Aflat în vizită la Kiev, preşedintele Senatului francez Gerard Larcher a pledat sâmbătă în faţa Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean) pentru ca ţara să obţină "fără întârziere fructele concrete" ale statutului său de candidat la Uniunea Europeană, relatează Le Figaro.

Ucraina a cerut oficial aderarea la UE la cinci zile după începerea invaziei ruse în 24 februarie. Cei 27 de membri ai blocului comunitar i-au acceptat candidatura în 23 iunie.

"Ucraina, la fel ca Republica Moldova au văzut deschizându-se în faţa lor, în mod irepresibil, un destin european", a spus Gerard Larcher, care a adus un vibrant omagiu Ucrainei şi conducătorilor acesteia.

Procesul de aderare riscă să dureze mai mulţi ani, în special din cauza criteriilor stricte privind statul de drept şi economia ţărilor candidate, comentează Le Figaro.

"Suntem şi vom continua să fim alături de d-voastră, să vă ajutăm cât va fi necesar, în timp, la toate nivelurile, inclusiv militar", a mai asigurat Gerard Larcher într-un discurs transmis AFP.

"Ucraina trebuie să se poată apăra fără întârziere, la paritate de armament cu agresorul său", a adăugat el.

"Sunt recunoscător pentru sprijinul acordat de Franţa suveranităţii ucrainene şi integrităţii sale teritoriale, precum şi pentru ajutorul important dat armatei noastre şi poporului nostru în această perioadă dificilă", a scris presedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram.

Senatorii francezi avuseseră o întâlnire vineri cu premierul Denis Şmîgal "pentru a evoca legea descentralizării în Ucraina şi la care Senatul şi-a adus contribuţia", a indicat Larcher. "Am abordat de asemenea posibilitatea creării unor 'culoare bleu' pentru ca Ucraina să-şi poată exporta cerealele", a mai adăugat el.

Delegaţia, care va pleca duminică din Ucraina, a vizitat 'oraşele martir Irpin, Bucea şi Borodianka', au indicat surse din cadrul acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.