Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul suprem al talibanilor a oficiat rugăciunea de Eid al-Fitr la Kandahar

Hibatullah Akhundzada

Liderul suprem al talibanilor din Afganistan, care apare foarte rar în public, a oficiat miercuri rugăciunea de la sfârşitul Ramadanului, luna de post musulmană, în faţa a mii de credincioşi adunaţi la Kandahar, fieful său din sudul ţării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Astăzi şeful suprem a condus rugăciunea de Eid-al Fitr la (moscheea) Eidgah din Kandahar, în faţa a mii de compatrioţi", a anunţat pe X purtătorul de cuvânt al guvernului Zabihullah Mujahid.

Misteriosul mollah Hibatullah Akhundzada nu apare decât foarte rar în public de când a preluat funcţia de lider suprem, în 2016. Există o singură fotografie cunoscută cu el, în care poartă turban şi o barbă lungă, încărunţită.

Mollahul conduce ţara prin decrete de la Kandahar, în vreme ce guvernul taliban îşi are sediul la Kabul.

Miercuri, când musulmanii marchează Eid al-Fitr, festivalul întreruperii postului, securitatea era la nivel maxim în întregul Afganistan, la trei săptămâni după un atentat soldat cu trei morţi la Kandahar, revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, care continuă să reprezinte o ameninţare în această ţară.

La Kabul în special nivelul de securitate era mai ridicat decât la cele două sărbători Eid al-Fitr anterioare de după revenirea la putere a talibanilor, în august 2021, potrivit unor jurnalişti ai AFP, cărora agenţi de securitate şi poliţie le-au interzis să fotografieze sau să filmeze în mai multe moschei, unde se adunaseră numeroşi credincioşi.

În lipsă de suficient spaţiu în interiorul moscheilor, credincioşii se rugau pe trotuare sau chiar pe carosabil.

Din loc în loc erau pregătite de intervenţie ambulanţe, iar autorităţile au instalat noi puncte de control, pe lângă cele numeroase deja existente, păzite de bărbaţi înarmaţi. Mai multe străzi au fost închise circulaţiei.

Şi comunicaţiile cu telefonul mobil au fost întrerupte în cursul dimineţii, din considerente de securitate, pentru a fi reluate la câteva ore după rugăciune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.