Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liderul USR București, analiză de COȘMAR, după cazul Sorina Pintea: cum se sifonează banii în Sănătate

Liderul USR București, Claudiu Năsui, arată că fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, prinsă în flagrant în timp ce lua mită, este doar vârful aisbergului. Năsui consideră că raportându-ne la banii alocați pentru sănătate în ultimii 10 ani și realizările din domeniu, asta ne arată că, de fapt, foarte mulți dintre acești bani au fost sifonați.

Citește și: SONDAJ CURS în București: Gabriela Firea domină plutonul. Traian Băsescu și Rareș Bogdan cei mai bine poziționați. Urmează jolly joker-ul Nicușor Dan

”Cât ne costă sănătatea de la stat?

Fostul ministru al Sănătății, doamna Pintea, a fost găsită, în urma unui flagrant luând o mită de 120.000 de lei. Era șpaga după un contract de achiziții publice.

Vi se pare puțin 120.000 de lei, ca să-ți riști libertatea? Este. Nimeni nu-și riscă libertatea pentru atât. De fapt cei din funcții mari la stat care iau genul acesta de șpăgi, nu o fac o singură dată. O fac recurent. Iar atunci când sunt prinși este, de obicei, doar vârful icebergului.

Un fost președinte al CNAS (asiguratorul de sănătate monopol de stat) a fost prins de DNA cu 5.5 milioane de euro în conturi și încă 800.000 de euro cash. Bani proveniți din comisioane la contracte de achiziții ale CNAS. Vă dați seama 800.000 de euro cash. Ați văzut vreodată atâția euro?

Toți foștii președinți ai CNAS sunt în diverse stadii ale urmăririi penale. Chiar actualul președinte al CNAS este urmărit penal pentru felul cum a fost achiziționat faimosul sistem informatic. Știți, sistemul acela care ne-a costat o groază de bani și care pică non stop. Tipic pentru achizițiile de stat: prețuri enorme, calitate slabă.

Să ne uităm puțin pe cum au evoluat sumele cheltuite de statul român pe sănătate. În ultimii 13 ani, cheltuielile statului pe sănătate au crescut de 3.5 ori. Dacă ne uităm comparativ să vedem cum a evoluat numărul de pacienți, vedem că numărul pacienților ieșiți din spital (INS nu oferă altă statistică) nu doar că nu a crescut, dar chiar a scăzut cu 16%.

Deci cheltuim de 4.2 ori mai mulți bani per pacient decât acum 13 ani. Simte cineva că în ultimii 13 ani s-a îmbunătățit calitatea tratamentului? Nu zi să crească de 4 ori, dar măcar puțin. Simte cineva asta?

Așa că e legitim să ne întrebăm unde s-au dus banii. Câți din acești bani se fură? Câți din acești bani ar fi mai bine să fie direcționați direct de către pacienți?

USR București a lansat recent o platformă de transparență bugetară prin care să vedem fiecare lei cheltuit de primăriile din București. Aici veți găsi toate cheltuielile pentru spitalele și clinicile din București din ultimii 4 ani: https://bucuresti.openbudget.ro.

Dar sistemul de stat e împânzit de corupție. Cum a încercat un ministru să facă o reformă, au sărit și grupurile de interese dar și idioții utili în apărarea monopolului. Culmea că mulți dintre cei care au fost prinși furând din sistemul de sănătate au tupeul să susțină deschis monopolul. Cred și eu că-l susțin. Pe ei i-a îmbogățit. Pe noi, însă, ne omoară.

Soluția ca să rezolvăm problema sistemului de sănătate este să avem dreptul să ne alegem asiguratorul de sănătate. Să nu mai fim obligați toți să fim clienții ai monopolului CNAS. În felul acesta ar apărea concurență între asiguratori și, de acolo, am avea servicii mai bune. Acolo unde apare concurență, apare progres.

Fiecare român, bogat sau sărac, ar fi acoperit pentru că fiecare ar putea să direcționeze o sumă de bani de la stat către asiguratorul pe care și-l alege. Dar cine să facă aceasta reformă când interesul clasei politice este să mai fure o tură?”, scrie Claudiu Năsui.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.