Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liga Arabă s-a declarat 'îngrijorată' de invazia rusă în Ucraina, chemând la o 'soluţie diplomatică'

twitter
Liga Araba

Liga Arabă s-a declarat luni 'îngrijorată' de invazia rusă în Ucraina, chemând la o 'soluţie diplomatică' la această criză care divizează cele 22 de ţări ale acestui bloc regional, a cărui influenţă se află în scădere, transmite AFP.

Majoritatea ţărilor arabe nu au luat până acum poziţie pentru una din tabere, preocupate de a menaja Rusia, mare furnizor de cereale şi arme, fără totuşi a întoarce spatele Statelor Unite, aliat istoric al unor puteri din regiune.

La finalul unei reuniuni extraordinare convocate în a cincea zi a invaziei ruse, organizaţia panarabă cu sediul la Cairo a publicat un comunicat reflectând această voinţă de a nu ofensa nicio parte.

Textul reaminteşte 'importanţa respectării principiilor dreptului internaţional' şi pledează pentru 'reţinere' şi o 'soluţie diplomatică' la conflict, potrivit Agerpres.ro.

Totodată, ţările arabe se angajează să 'coopereze' pentru a asigura securitatea miilor lor de cetăţeni, mai ales studenţi, blocaţi de bombardamente şi interdicţii de survol între ruşi şi europeni.

Războiul dintre doi din cei mai mari exportatori mondiali de cereale ameninţă aprovizionarea ţărilor arabe, făcând să planeze spectrul unor 'revolte ale pâinii' şi al creşterii datoriilor unor state cu bugete grevate deja de subvenţiile la pâine mai ales.

Ţările din Golf, mult timp aliniate la Statele Unite, au păstrate în majoritatea lor tăcerea, iar Emiratele Arabe Unite chiar s-au abţinut la votul în Consiliul de Securitate al ONU care cerea Moscovei să-şi retragă trupele din Ucraina.

Siria, suspendată din Liga Arabă la sfârşitul lui 2011, precum şi Algeria şi Sudan, ambele cu legături istorice cu URSS, apoi cu Rusia prin acorduri militare, par să încline net de partea rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.