Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ligia Deca anunţă modificări pentru învăţământul superior: Recunoaşterea atestatului de abilitare pentru conducătorii de doctorat rămâne la nivelul instituţiei

Inquam Photos / Octav Ganea
Ligia Deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, luni, câteva modificări pentru învăţământul superior, una dintre acestea fiind faptul că recunoaşterea atestatului de abilitare pentru conducătorii de doctorat rămâne la nivelul instituţiei de învăţământ. De asemenea, Deca a mai menţionat că personalului didactic şi personalul didactic auxiliar din învăţământul superior se pensionează la 65 de ani, potrivit news.ro.

“În ceea ce priveşte modificările la legea învăţământului superior, numărul 199/2023, acestea vizează  revenirea la prevederea ca recunoaştere automată a atestatului de abilitare pentru conducătorii de doctorat din Uniunea Europeană sau spaţiul economic european să rămână la nivelul instituţiei de învăţământ superior, având în vedere că aceasta produce efecte la nivelul universităţii.

De asemenea, am completat prevederile privind pensionarea personalului didactic din învăţământul superior, astfel similar personalului didactic şi personalul didactic auxiliar se pensionează la vârsta de 65 de ani şi are drepturi similare cu privire la prelungirea activităţii”, a afirmat Ligia Deca.

Ea a anunţat şi o altă modificare ce va permite pregătirea unui număr mai mare de specialişti în domenii precum arhitectură, ştiinţa mediului şi informatică.

“O altă modificare vizează includerea ramurilor de ştiinţă, arhitectură şi urbanism, ştiinţa mediului şi informatică, în definiţia ŞTIM, alături de matematică, fizică, chimie şi inginerie chimică, biologie, biochimie şi ştiinţe inginereşti.

Modificarea permite pregătirea unui număr mai mare de specialişti în aceste domenii cheie, prin diversificarea opţiunilor pentru studiile universitare şi extinderea paletei de sprijin pe care o avem deja prevăzută în lege. Asigură, de asemenea, adaptarea Sistemului Naţional de Învăţământ la Sistemul European de Educaţie şi Formare Profesională, vizând dezvoltarea unei resurse umane cu un înalt nivel de calificare în nişte domenii critice pentru dezvoltarea economică şi socială”, a mai explicat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a mai afirmat că a fost introdusă o prevedere ca bursele să fie acordate pe tot anul calendaristic.

“Am introdus o prevedere conform căreia bursele românilor de pretutindeni se acordă pe toată perioada anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanţei de vară. De asemenea, beneficiarii acestor burse pot primi în aceleaşi condiţii cu studenţii români, burse de performanţă sau burse speciale”, a mai declarat Ligia Deca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.