Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lilian Thuram, fost fotbalist la FC Barcelona, predă lecții anti-rasism în licee: Deci, de ce zici că ești albă?

rci.fm
Lilian Thuram

Lilian Thuram, fost fotbalist și președinte al fundației Educație împotriva rasismului, a vizitat liceul Paul-Gauguin din Orléans-la-Source, relatează . Elevii școlii participă la programul de educație media Interclass, organizat de postul public de radio France Inter. Scopul intervenției fostului sportiv, care a avut loc luni, 17 mai, a fost să răspundă întrebărilor adolescenților pe tema rasismului. Lilian Thuram a vrut să le transmită ideea conform căreia conceptul de rasă, culoare a pielii și rasism sunt construcții sociale

„De ce zici că ești alb?”

„Cine este alb de aici?”, i-a întrebat el. Trei elevi au ridicat mâinile, inclusiv o adolescentă. „Ce culoare are foaia pe care o țin în mână? – Albă, răspunde eleva. – Are aceeași culoare cu tine? », întreabă Thuram. Răspunsul tinerei fete: „Nu”. „Deci, de ce zici că ești albă?” – „Când eram mica, ni se spunea la școală: „ești alb și ești negru”, explică eleva.

Înțelegerea modului în care este construit rasismul

Fostul campion mondial spune că luptă de mai bine de zece ani împotriva acestui sistem de gândire și doreste, prin fundația sa, să răspândească informații educaționale despre rasism. Potrivit France Bleu, el merge foarte des în școli, unde interacționează cu elevii, pentru a-i împinge să pună la îndoială termenii „alb” și „negru”, dar și pentru a încerca să înțeleagă cum se construiește rasismul. Thuram le-a spus elevilor că unul dintre colegii săi de echipă de la AS Monaco, alb, a reușit cu ușurință să obțină un apartament, în timp ce el a fost refuzat.

El le arată, de asemenea, o hartă răsturnată a lumii, unde Africa este în centru. „Schimbați modalitățile de a vedea lumea, spargeți ierarhiile deja stabilite între indivizi și înțelegeți că în altă parte, nu gândim și nu percepem societatea din jurul nostru în același mod”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.