Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Limba și istoria românilor: Poziția lui Igor Dodon - 'Am scos subiectele de pe agendă'

wikipedia.org
igor dodon

Șeful statului, Igor Dodon, susține că a scos de pe agenda sa subiectele ce țin de limbă și istorie, iar poziția sa va rămâne neschimbată. Acesta militează în continuare pentru istoria Moldovei și limba moldovenească.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, în contextul subiectelor care dezbină societatea, iar Dodon a fost mereu învinuit de acest lucru.

Citește și: DNA i-a servit-o pe tavă! Ludovic Orban a executat-o fără să stea pe gânduri

„Am scos subiectele de pe agendă, ceea ce ține de subiecte ideologice, istorie, limbă, doar noi nu le abordăm acum în spațiul public. (...) Eu nu-mi schimb poziția. Eu spun că istoria trebuie să fie istoria Moldovei și limba de stat este limba moldovenească. (...) Tot timpul am spus acest lucru. Dar niciodată nu am ridicat, cel puțin ultimul timp, aceste subiecte pentru discuții publice. Nu am încercat să presez, să vin cu proiecte de legi, să insist ca guvernul ceva să schimbe ș.a.m.d. Noi am scos acest subiect care dezbină societatea. El nu există. Cineva încearcă să ni-l pună pe agendă, noi nu-l scoatem la iveală”, a declarat Dodon.

Mai mult, șeful statului îi acuză pe oponenții săi că încearcă să-i pună spe agendă subiectele care dezbină, cum ar fi federalizarea.

„Acum uitați-vă ce fac oponenții noștri de dreapta. Lansează că Dodon vrea să facă nu știu ce federalizare cu Transnistria. Noi de o sută de ori am spus, și azi am spus: lăsați prostiile acestea. Nu poate fi acest subiect pe ordinea de zi, însă ei speculează. Ei încearcă să divizeze societatea, speculează cu relațiile cu Rusia”, spune șeful statului.

Citește și: Se zdruncină magistratura după cazul Țăndărei! I se solicită să-și facă harakiri

În legătură cu subiectul regiunii transnistrene, Dodon a fost întrebat dacă s-ar pune ceva la cale, ce nu cunoaște opinia publică, asta după ce mai mulți experți cunoscători ai dosarului transnistrean, și-au exprimat îngrijorările. Acesta a răspuns simplu: ”liniștiți-vă odată”.

„Ce fel de variante poate să fie cu Transnistria? În afară de cele discutate în format larg, public, cu acceptul tuturor părților și acceptul Formatului 5+2. Nu poate avea loc nimic, oameni buni, și liniștiți-vă odată. N-o să discute Dodon nimic cu Putin despre Transnistria și nu poate fi implementat absolut nimic, dacă acest lucru nu va fi aprobat de comunitatea internațională”, a spus șeful statului.

Dodon spune că sunt niște „speculații care trebuie scoase” și că „tot timpul vor fi lansate, pentru că acesta este un subiect sensibil”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.