Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Limitele speciale ale pedepselor pentru unele infracţiuni, săvârşite în starea de urgenţă, se majorează cu o pătrime

senat plen

Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru completarea OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, prin care limitele speciale ale pedepselor pentru unele infracţiuni, săvârşite în aceste perioade, se majorează cu o pătrime.

Pentru propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari USR, s-au înregistrat 131 de voturi "pentru", potrivit Agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV În stare de alertă, SPP face noi achiziții de mașini! Limuzine de peste 100.000 de euro

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari USR, prevede că limitele speciale ale pedepselor săvârşite pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă se majorează cu o pătrime pentru unele infracţiuni de corupţie şi de servicu prevăzute în Codul Penal (luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă, delapidarea, neglijenţa în serviciu, uzurparea funcţiei, conflictul de interese, deturnarea de fonduri) şi pentru infracţiunile săvârşite cu intenţie prevăzute în Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

"În acest context în care factorii decizionali trebuie să dea dovadă de înaltă responsabilitate şi de solidaritate, consideram că garanţiile împotriva abuzurilor trebuie întărite pentru a nu se ajunge în situaţia ca unele persoane care săvârşesc fapte penale de corupţie sau de serviciu să beneficieze de pedepse calibrate pentru timpuri normale, deşi faptele lor au fost facilitate tocmai din cauza evenimentelor cu potenţial dramatic care au impus declararea stării de asediu sau de urgenţă. Astfel, considerăm că o măsură care poate avea un puternic efect disuasiv este agravarea răspunderii penale pentru cei care comit astfel de infracţiuni pe durata stării de asediu sau a stării de urgenţă", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Orban! Raed Arafat a eșuat la întâlnirea cu PSD, USR și Pro România

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Şedinţa plenului Senatului de miercuri s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, de aproximativ 30 parlamentari, majoritatea lucrând de la distanţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.