DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Studiu medical inedit. Urmărirea listei de cumpărături poate ajuta la depistarea timpurie a cancerului

Radu Pop
TEZAUR
cumparaturi online

Urmărirea cumpărăturilor poate ajuta la identificarea timpurie a cancerului la femei, spun medicii care au condus un studiu, potrivit BBC.

Achizițiile frecvente de analgezice fără prescripție medicală și tablete pentru indigestie au relevat un risc mai mare de cancer ovarian, au descoperit ei.

Cancerul ovarian este adesea diagnosticat târziu. Nu există un test de screening cu acuratețe 100% , iar simptomele, cum ar fi balonarea, pot fi vagi și confundate cu alte afecțiuni comune, inofensive.

Fiona Murphy avea 25 de ani când a fost diagnosticată și tratată pentru un tip rar de cancer ovarian.

Avea crampe de stomac și indigestie de câțiva ani, despre care alți doctori au crezut în mod repetat că ar putea fi sindromul intestinului iritabil.

Ea a declarat pentru BBC News: „Am vrut să ajut la dezvoltarea acestui studiu pentru că am avut un diagnostic greșit timp de aproape doi ani”, a spus ea. „Dacă există o modalitate de a obține un diagnostic mai devreme, vreau să ajut oamenii care se află în aceeași poziție în care eram eu.

„Este vital să fie diagnosticat devreme. Dacă cancerul meu ar fi fost depistat mai devreme, s-ar fi putut să fi avut mult mai puține operații și opțiuni mai bune de fertilitate”.

Dr. James Flanagan, autorul principal al lucrării finanțate de Cancer Research UK, a declarat: „Folosind datele de cumpărături, studiul nostru a constatat o creștere vizibilă a achizițiilor de medicamente pentru durere și indigestie în rândul femeilor cu cancer ovarian, cu până la opt luni înainte de diagnostic, în comparație cu femeile fără cancer ovarian. Acest lucru sugerează că cu mult înainte ca femeile să-și recunoască simptomele ca fiind suficient de alarmante pentru a merge la medicul de familie, acestea le pot trata acasă”.

Cercetătorii au lucrat cu doi mari retaileri de pe High Street și 283 de clienți de sex feminin, care au fost de acord să-și împărtășească datele de cumpărături de peste șase ani. Mai mult de jumătate fuseseră diagnosticați cu cancer ovarian.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma concluziile. Echipa intenționează acum să testeze dacă datele despre cumpărături pot ajuta și la identificarea altor tipuri de cancer - cum ar fi cancerul de stomac, ficat și vezică urinară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.