Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania a autorizat poliţia de frontieră să folosească forţa împotriva migranţilor care-i trec graniţa dinspre Belarus

Blue Swan Daily
Belarus Polonia, Lituania Letonia Estonia Ucraina

Lituania a autorizat poliţia de frontieră să folosească forţa, dacă este necesar, împotriva migranţilor care-i trec graniţa dinspre Belarus, dar nu au existat astfel de situaţii în ultimele 24 de ore, a anunţat miercuri Ministerul de Interne lituanian, după ce Belarusul a transmis că un migrant irakian a murit la graniţa lituaniană şi alte zeci au revenit în Belarus din Lituania cu ''leziuni corporale''.

''Aş dori să menţionez că în ultimele două zile din fericire nu au existat situaţii în care ofiţerii noştri din gărzile de frontieră să folosească în vreun fel forţa'', a declarat agenţiei Reuters comandantul serviciului lituanian de supraveghere a frontierei, Rustamas Liubajevas, care a calificat drept ''fake news'' relatările despre agresarea unor migranţi.

''Aceasta este o metodă de război hibrid, de dezinformare. Nu a existat niciun incident la graniţă noaptea aceasta, nicio folosire a forţei'', a spus la rândul său un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne de la Vilnius, potrivit Agerpres.ro.

Grănicerii belaruşi au afirmat mai devreme miercuri că aproximativ 40 de migranţi, inclusiv femei şi copii, au revenit în Belarus cu ''leziuni corporale'' după ce au fost respinşi de Lituania, iar preşedintele Aleksandr Lukaşenko a anunţat că a dispus o anchetă după moartea unui migrant irakian la graniţa cu Lituania. Şeful Consiliului de Securitate al Belarusului, Alexander Volfovici, a susţinut că migrantul a fost atât de rău bătut încât grănicerii belaruşi nu au putut face nimic să-l ajute.

Guvernul lituanian a avertizat anterior că migranţii care încearcă să pătrundă în ţară vor fi respinşi, după ce de la începutul anului peste 4.000 de migranţi au trecut graniţa Lituaniei venind dinspre Belarus, faţă de numai 81 în tot anul trecut. Autorităţile de la Vilnius au început de asemenea să ridice un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de 680 de kilometri cu Belarusul.

Lituania şi Comisia Europeană acuză Belarusul că orchestrează acest val de migranţi, în special irakieni, ca represalii pentru sancţiunile europene impuse Minskului în urma reprimării opoziţiei şi pentru găzduirea unor opozanţi belaruşi pe teritoriul lituanian.

Preşedintele Lukaşenko a declarat luna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul comunitar a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.