Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania cere UE să intensifice legăturile în regiunea indo-pacifică pentru contracararea Chinei

Orca
Lituania steag

Lituania se va adapta la problemele economice pe termen scurt provocate de China din cauza acţiunilor guvernului de la Vilnius pentru întărirea legăturilor cu Taiwanul, a asigurat miercuri ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis citat de Reuters. Aflat în vizită la Washington, el a cerut Europei să se pregătească pentru "constrângerile" economice din partea Beijingului, implicându-se mai mult în regiunea indo-pacifică.

China şi-a redus duminică nivelul relaţiilor diplomatice cu Lituania, după ce republica baltică a permis deschiderea unei ambasade de facto a Taiwanului. Partea chineză încearcă să creeze probleme şi prin întreruperea legăturilor comerciale cu cea lituaniană, în urma deciziei respective. Relaţiile dintre Vilnius şi Beijing sunt oficiale, spre deosebire de cele cu Taipeiul, reaminteşte Reuters. China consideră că Taiwanul este o provincie chineză.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Landsbergis a apreciat că astfel de pierderi nu vor fi de durată, deoarece ţara sa acţionează în vederea reducerii dependenţei de China a lanţurilor de aprovizionare. "Pe termen scurt este dureros pentru orice ţară când se rup contracte. Dar este pe termen scurt, deoarece pieţele se adaptează. Companiile se adaptează", a spus el.

Ministrul a mai precizat că Beijingul nu doar că a întrerupt legăturile cu firmele lituaniene, ci s-a adresat şi unor companii din terţe state, făcând presiuni pentru ca acestea să nu facă afaceri cu Lituania.

"Mult din ceea ce producem este produs parţial cu sau în China. De aceea trebuie să găsim modalităţi de a crea lanţuri de aprovizionare şi de a le face mai rezistente, astfel încât să facă faţă acestei constrângeri, rezilierii contractelor, sancţiunilor secundare", a adăugat oficialul.

El a mai spus că Lituania va prezenta altor ţări un model privind modul de a rezista unor astfel de presiuni, dar în special statele europene trebuie să se implice mai mult în regiunea indo-pacifică pentru a-şi întări securitatea economică. Trebuie să înţelegem că fiecare ţară este acum implicată în regiunea indo-pacifică. Unii din aliaţii noştri din NATO îşi asumă responsabilităţi mari în regiune, oferind ţărilor garanţii de securitate, iar asta înseamnă că trebuie cel puţin să înţelegem ceea ce se petrece sau probabil să participăm la asta".

Landsbergis s-a întâlnit la Washington cu Wendy Sherman, adjunctă a secretarului de stat al SUA. Potrivit Departamentului de Stat, aceasta a subliniat "solidaritatea de nezdruncinat a SUA" cu aliata sa şi a salutat întărirea legăturilor Lituaniei cu ţările democratice din regiunea indo-pacifică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.