Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania întinde coarda: A expulzat doi diplomați belaruși acuzați ar fi spionat

Blue Swan Daily
Belarus Polonia, Lituania Letonia Estonia Ucraina

Lituania a anunţat vineri expulzarea a doi diplomaţi belaruşi pentru "activităţi incompatibile cu statutul lor diplomatic", potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe lituanian, potrivit AFP şi Reuters.

"Doi ofiţeri de informaţii" din Belarus, care "lucrează sub acoperire diplomatică au fost invitaţi să părăsească Lituania. Nu, mulţumesc şi la revedere", a adăugat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis într-o postare pe Twitter.

Ministerul său a declarat că un reprezentant al ambasadei Belarus a fost convocat pentru a protesta "împotriva represiunii continue împotriva societăţii civile şi a mass-media independente", scrie Agerpres.ro.

Landsbergis a afirmat că această decizie a fost luată şi în solidaritate cu vecina baltică a Lituaniei, Letonia, care şi-a văzut întregul personal al ambasadei sale expulzat din Belarus.

Minskul a acuzat autorităţile letone că au înlocuit drapelul oficial al Republicii Belarus cu cel al opoziţiei în cadrul Campionatului Mondial de hochei.

Letonia i-a expulzat ulterior pe diplomaţii Belarus.

Regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko se află sub o presiune intensă internaţională după ce a deturnat duminica trecută un avion Ryanair şi l-a forţat să aterizeze la Minsk pentru a aresta un jurnalist belarus disident şi pe prietena acestuia care se aflau la bordul aparatului.

UE a ripostat, interzicând companiilor aeriene belaruse accesul în Uniunea Europeană şi a cerut transportatorilor europeni să nu mai survoleze spaţiul aerian al Belarusului.

Uniunea Europeană a ameninţat de asemenea cu sancţiuni economice severe regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, susţinut de Kremlin.

De altfel, Minskul a deschis un dosar penal împotriva ministrului leton de externe Edgards Rinkevics şi împotriva primarului capitalei letone Riga, Martins Stakis, după ce drapelul de stat al Belarus a fost înlocuit cu un steag alb-roşu al opoziţiei, a comunicat agenţia de presă belarusă Belta, citată de Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.