Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania: terminalul de gaz natural lichefiat Klaipėda încheie anul 2022 cu o creștere a importurilor

TASS
gnl

Ministerul Energiei din Lituania a raportat că, în 2022, cantitatea de gaz importată prin intermediul terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) Klaipėda aproape s-a dublat, informează offshore-energy.biz.

Mai exact, au fost livrate 5 milioane de metri cubi sau 32,22 TWh de gaze naturale.

Ministerul a mai spus că importurile de gaze din Norvegia au crescut cu o treime anul trecut. De remarcat, în Norvegia, uzina de lichefiere a gazelor naturale Hammerfest și-a reluat operațiunile după mai bine de un an de reparații.

Ministerul a raportat că, în 2022, 65% din încărcătură a provenit din Statele Unite (SUA), 30% din Norvegia, 3% din Egipt și 2% din Rusia, deoarece o cantitate mică de gaze a fost achiziționată de la aceasta înainte de invazia din Ucraina. 36 de încărcături au fost livrate la terminal de către gaziere de dimensiuni convenționale, față de 15 încărcături cu un an înainte.

Un exemplu excelent

"Terminalul GNL din Klaipėda este un exemplu excelent care arată cât de important este să ai o infrastructură energetică care să asigure independența față de o țară. Utilizarea terminalului GNL a ajutat țara și regiunea baltică să își asigure cantitatea necesară de gaze naturale după ce a renunțat la gazul rusesc, după ce Rusia a invadat Ucraina și a limitat grav fluxul de gaze către Europa", a declarat ministrul Energiei, Dainius Kreivys.

În 2023, terminalul și-a continuat importurile de gaze. La ordinul grupului energetic estonian Elenger, nava-cisternă Isabella, aparținând Equinor, a livrat la Klaipeda prima încărcătură de GNL din SUA din acest an.

La începutul anului 2023, compania energetică estoniană Eesti Gaas a încheiat acorduri pentru a livra trei încărcături de GNL la Klaipeda în timpul iernii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.