Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania va repatria peste 270 de migranţi care au intrat ilegal în țară

bursa.ro
granita bariera gard migranti

Lituania a ajuns la o înţelegere în vederea repatrierii cu 272 de migranţi care au intrat ilegal în această ţară tranzitând teritoriul Republicii Belarus vecine, a anunţat luni poliţia de frontieră lituaniană, informează dpa.

Toţi aceşti migranţi fie au părăsit deja Lituania, fie sunt pe cale să o facă, potrivit autorităţilor.

Marea majoritate a celor 272 de migranţi sunt cetăţeni irakieni cărora guvernul lituanian le-a oferit câte 1.000 de euro plătiţi într-o singură tranşă pentru ca ei să accepte să se întoarcă acasă, a precizat şeful-adjunct al poliţiei de frontieră a Lituaniei, Rimantas Petrauskas, potrivit agenţiei de presă BNS.

Luni la rând, migranţi din toate ţările din Orientul Mijlociu au călătorit spre Belarus, de unde au trecut apoi frontiera în Polonia, Letonia sau Lituania, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană (UE) l-a acuzat pe preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, că a făcut ca migranţi din ţări afectate de război, precum Irak sau Afganistan, să fie aduşi în Belarus, pentru a alimenta o criză a migraţiei la frontiera de est a UE.

Lituania a fost cu precădere afectată vara trecută, când circa 4.200 de persoane au trecut frontiera ilegal şi au depus cereri de azil, împovărând acest mic stat baltic.

Vilniusul a răspuns prin întărirea frontierei sale cu Belarus şi construirea unui gard de sute de kilometri la graniţă. Din august 2021, poliţia de frontieră a Lituaniei i-a respins în mod ferm pe migranţi, iar cei care au reuşit să intre în ţară au fost preluaţi de unul dintre cele cinci centre de primire a migranţilor.

Potrivit autorităţilor, aproape 3.100 de persoane locuiesc în prezent în astfel de centre, în timp ce în jur de 1.000 de migranţi s-au întors deja benevol acasă sau au fost expulzaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.