Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lituania vrea să instaleze camere de supraveghere de-a lungul graniţei cu Belarus

bursa.ro
granita bariera gard migranti

Lituania intenţionează să instaleze camere de supraveghere pe toată lungimea graniţei sale cu Belarus, a declarat vineri şefa guvernului lituanian Ingrida Simonyte, în cursul unei vizite la un punct de frontieră cu ţara vecină, relatează sâmbătă DPA, după ce Vilniusul anunţase încă în iulie construirea unei bariere fizice şi desfăşurarea armatei în încercarea de a descuraja intrarea miranţilor dinspre Belarus.

Montarea camerelor este estimată la circa 40 milioane de euro, potrivit agenţiei de presă citate. Discuţiile cu UE au arătat că varianta instalării camerelor de supraveghere are un cost semnificativ mai mic decât ridicarea unei bariere fizice, a explicat ea agenţiei de presă BNS, care nu precizează dacă Vilniusul a renunţat definitiv la ideea construirii unei bariere fizice la frontiera cu Belarus, conform Agerpres.

Graniţa Lituaniei cu Belarus se întinde pe 680 de kilometri şi reprezintă frontiera externă a UE în estul blocului comunitar. În prezent, doar jumătate din aceasta este echipată cu camere.

Măsuri riguroase la graniţa lituaniană au fost decise după ce Belarus a început să permită migranţilor din alte părţi ale lumii să vină cu ajutorul zborurilor aeriene în ţară, cu promisiunea că li se va permite apoi să treacă în Uniunea Europeană, într-o încercare aparentă de represalii la adresa UE, care a instituit sancţiuni împotriva regimului belarus, după reprimarea violentă a mişcării de contestare în urma controversatelor alegeri prezidenţiale din august 2020.

În consecinţă, mii de migranţi s-au adunat la frontierele cu Polonia şi Lituania, ceea ce a dus la o catastrofă umanitară, întrucât oamenii au fost blocaţi să intre pe teritoriul blocului comunitar, iar grănicerii belaruşi nu i-au lăsat să se întoarcă.

Au existat şi câteva decese în rândul acestora din cauza hipotermiei, odată cu răcirea vremii. Măsurile severe luate de cele două ţări pentru descurajarea migranţilor la graniţă au fost criticate de organizaţiile pentru drepturile omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.