Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE - Prima lege a justiţiei, statutul magistraţilor, la dezbatere şi vot în Camera Deputaţilor

live

Camera Deputaţilor a început miercuri, 6 decembrie, la ora 12.00, dezbaterile pe proiectul de modificare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Dezbaterile vor dura până la ora 13.10, iar după o scurtă pauză va urma votul final. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată.

UPDATE 4: La ora 15.05 s-a reluat şedinţa de vot. S-a ajuns la articolul 16 din lege.

UPDATE 3: La ora 14.30 s-a luat o pauză de o jumătate de oră pentru şedinţa Birourilor Permanente Reunite.

UPDATE 2: La ora 13.10 a expirat timpul de dezbateri. Se intră la vot pe articole. Programul a fost prelungit până la finalizarea legii.

UPDATE 1: La începutul şedinţei, PNL şi USR au solicitat amânarea discuţiilor, respectiv scoaterea de pe ordinea de zi a legii 303. Ulterior, liberalul Ioan Cupşa a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului de lege şi sesizarea Comisiei de la Veneţia. Toate propunerile opoziţiei au fost respinse.

Săptămâna trecută, comisia specială condusă de Florin Iordache a dat un aviz favorabil pe proiectul de lege. Raportul a fost adoptat cu 10 voturi pentru, 5 împotrivă şi 8 abţineri.

Printre modificările votate săptămâna trecută în comisie se numără şi aceea potrivit căreia judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei. 

În situaţia în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menţinut în funcţie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei. Prevederile se aplică în mod corespunzător şi în cazul în care faţă de judecător sau procuror s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune şi organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligaţia de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta, se arată în amendamentul asumat de CSM - ALDE şi USR, votat de parlamentari. 

Senatorii şi deputaţii au modificat articolul 62 al legii 303/2004, astfel încât suspendarea magistraţilor va fi posibilă în funcţie de decizia Consiliului Superior al Magistraturii. 

În prezent, judecătorii şi procurorii trimişi în judecată erau suspendaţi de drept odată cu punerea în mişcare a urmăririi penale. 

"Judecătorii pot fi numiţi, la cererea motivată, în funcţia de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcţia de judecător la judecătorii, prin decret al preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege", este un alt amendament adoptat de parlamentari.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.