Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Liderul Hamas cere șefilor de state musulmane să trimită arme luptătorilor din Gaza

x
razboi israel

Liderul Hamas Ismail Haniyeh le-a cerut într-un discurs la Doho șefilor de state musulmane să trimită arme luptătorilor din Gaza: „Vedem cum țările lumii trimit cu nemiluita arme ocupanților. A venit timpul ca statele musulmane să susțină cu arme rezistența. Asta nu e doar lupta poporului palestinian”.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel:

UPDATE 10 ianuarie, ora 15.28: Pictura murală a lui Wael Dahdouh de la Al Jazeera în Idlib, nord-vestul Siriei

În orașul Bhora, situat la nord-vest de orașul sirian Idlib, a fost pictată o pictură murală care îl înfățișează pe Wael Dahdouh, șeful biroului Al Jazeera din Gaza, lângă o hartă a Palestinei cu cuvântul arab "Malish", care se traduce prin "Este în regulă".

Dahdouh a rostit această frază în timp ce plângea trupul fiului său Mahmoud, care a fost ucis în octombrie anul trecut, împreună cu soția, fiica și nepotul jurnalistului, într-un atac israelian în Gaza. Celălalt fiu al său și jurnalist al Al Jazeera, Hamza, a fost ucis săptămâna trecută, împreună cu alți doi jurnaliști în Rafah, tot într-un atac israelian.

"Astăzi îl desenăm pe jurnalistul Wael Dahdouh, al cărui fiu a fost martirizat acum două zile, iar familia sa cu ceva timp înainte, pentru a-i spune că suntem cu toții alături de poporul din Gaza și că cauza palestiniană este cauza noastră", a declarat Aziz Asmar, un grafician de 51 de ani din nord-vestul Siriei.

"Tot ceea ce dăunează poporului palestinian dăunează revoluției siriene, precum și tuturor locuitorilor din nord-vestul Siriei."

Asmar a continuat spunând că Gaza este "o școală în care se învață statornicia și credința în drepturile oamenilor asupra pământului lor".

"Sincer, scena durerii lui Dahdouh a fost foarte emoționantă și îi dorim însănătoșire, victoria Palestinei și oprirea acestor crime israeliene", a mai spus Asmar.

UPDATE 10 ianuarie, ora 15.10: Liderul coloniilor israeliene cere guvernului fonduri suplimentare pentru securitate

Shlomo Ne'eman, care conduce un consiliu care reprezintă așezările ilegale evreiești din Cisiordania ocupată, a cerut guvernului israelian să aloce mai multe fonduri pentru securitatea așezărilor, înainte de un vot bugetar așteptat în această săptămână.

Ne'eman a declarat că așezările israeliene, care sunt considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional, sunt "amenințate" pe fondul războiului Israelului din Gaza, relatează rețeaua media israeliană Arutz Sheva.

"Facem apel la miniștrii guvernului să își revină și să arate preocupare pentru viețile a jumătate de milion de locuitori din Iudeea și Samaria", a spus el, potrivit Arutz Sheva, cu referire la Cisiordania ocupată.

Începând cu 7 octombrie, coloniștii israelieni au intensificat atacurile asupra palestinienilor din Cisiordania ocupată, desfășurând 242 de atacuri până la sfârșitul anului 2023, ceea ce îl face să fie "cel mai violent" an înregistrat vreodată, potrivit organizației israeliene de supraveghere a drepturilor Yesh Din.

UPDATE 10 ianuarie, ora 14.55: Houthis, ținta unei nave militare americane într-un atac "preliminar" de represalii

Yahya Saree, purtătorul de cuvânt al grupării Houthi din Yemen, afirmă că o navă a marinei americane a fost ținta unui atac în Marea Roșie.

"Forțele navale, forța de rachete și forța de drone a forțelor armate yemenite au desfășurat o operațiune militară comună cu un număr mare de rachete balistice și navale și drone, vizând o navă americană care oferea sprijin entității sioniste", a declarat acesta într-un comunicat.

Operațiunea a fost un răspuns la "atacul malițios" asupra navelor houthi de către forțele americane duminica trecută, iar Saree a subliniat că houthis vor răspunde tuturor amenințărilor ostile la adresa lor.

"Forțele armate yemenite continuă să împiedice navele israeliene sau cele care se îndreaptă spre porturile din Palestina ocupată să navigheze în Marea Arabă și Marea Roșie până când agresiunea va înceta și până când asediul asupra fraților noștri neclintiți din Fâșia Gaza va fi ridicat."

UPDATE 10 ianuarie, ora 14.25: "Blinken out": Demonstranții din Ramallah denunță vizita emisarului american

Câteva zeci de manifestanți s-au adunat pentru a denunța întâlnirea președintelui palestinian Mahmoud Abbas cu secretarul de stat american Antony Blinken.

În timp ce înaltul emisar american a sosit sub măsuri de securitate stricte în Cisiordania ocupată, manifestanții au afișat pancarte pe care scria "Opriți genocidul", "Palestina liberă" și "Blinken out".

"Palestinienii sunt extrem de supărați pe complicitatea Americii cu Israelul în acest genocid din Gaza. Nu ar trebui să primim niciun reprezentant american, mai ales pe Blinken, pentru că el face parte din masacrul poporului nostru", a declarat Joharah Baker, o activistă palestiniană, pentru Al Jazeera.

"Apropo, totul este cumulativ, nu a început pe 7 octombrie. Este vorba despre ani de zile de ocupație, ani de zile de nedreptate împotriva palestinienilor care au culminat cu aceste atrocități în curs de desfășurare."

UPDATE 10 ianuarie, ora 13.55: Un jurnalist palestinian descrie săptămânile "grele" petrecute în detenție în Israel

Jurnalistul Diaa al-Kahlout, care a fost reținut de autoritățile israeliene împreună cu zeci de alți palestinieni în nordul Fâșiei Gaza la 7 decembrie, a descris detalii dureroase ale celor 25 de zile petrecute în custodia israeliană.

"Nu există linii roșii pentru armata israeliană în tratarea deținuților din Gaza", a declarat al-Kahlout, care a fost eliberat la începutul acestei săptămâni, pentru Al Jazeera. "Stăteam într-o situație de tortură".

Al-Kahlout, un corespondent din Gaza pentru publicația de știri Al Araby Al Jadeed, a declarat că serviciul de securitate israelian Shin Bet l-a interogat cu privire la reportajele sale și la sursele jurnalistice în timp ce se afla în custodie.

În acest timp, el a văzut, de asemenea, prizonieri fiind "bătuți și umiliți", confruntându-se cu condiții care echivalează cu "tortura", a spus el.

Al-Kahlout este primul jurnalist palestinian, din cei 32 arestați de la 7 octombrie, care a fost eliberat, potrivit Reporteri fără frontiere.

UPDATE 10 ianuarie, ora 13.05: Ministerul Sănătății din Gaza: Personalul a inspectat cazurile rezultate în urma folosirii armelor interzise

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza afirmă că echipele medicale au examinat cazurile rezultate în urma utilizării de către Israel a armelor neconvenționale interzise la nivel internațional.

"Sistemul de sănătate din Fâșia Gaza se prăbușește în mod constant, având în vedere bombardamentele continue și absența ajutorului medical", a declarat Ashraf al-Qudra.

El a adăugat că forțele israeliene au condamnat la moarte 800.000 de persoane în nordul Fâșiei Gaza, ca urmare a sistemului de sănătate catastrofal din spitale.

UPDATE 10 ianuarie, ora 12.40: O nouă cercetare arată amploarea daunelor climatice cauzate de bombardamentele israeliene asupra Gaza

The Guardian relatează că, în primele două luni ale războiului împotriva Fâșiei Gaza, bombardamentele Israelului asupra teritoriului au produs mai multe gaze care încălzesc planeta decât 20 de națiuni vulnerabile din punct de vedere climatic într-un an.

Cercetarea a arătat că costul climatic al primelor 60 de zile de răspuns militar al Israelului a fost de 281.000 de tone metrice de dioxid de carbon sau echivalentul arderii a cel puțin 150.000 de tone de cărbune.

Pe de altă parte, rachetele Hamas lansate asupra Israelului în aceeași perioadă au generat aproximativ 713 tone de CO2, ceea ce echivalează cu aproximativ 300 de tone de cărbune.

UPDATE 10 ianuarie, ora 11.15: Discuțiile despre viitorul rol al AP în Gaza sunt o diversiune: Oficial Fatah

Dalal Salameh, membru al comitetului central al partidului palestinian Fatah, care conduce Autoritatea Palestiniană (AP), a criticat propunerea SUA ca AP să conducă Gaza după război.

"Toate propunerile care se fac în acest context sunt încercări de a scăpa de prerogativa principală, care este de a pune capăt agresiunii", a declarat Salameh pentru Al Jazeera. "Detaliile discutate despre ziua de după și forma autorității din Gaza sunt o modalitate de a scăpa de o altă prerogativă, care este încetarea ocupației.

"În fiecare zi auzim propuneri despre ziua de după. Dar lăsați-mă să vă spun că toate acestea au ca scop să fugă de discuția despre încetarea ocupației", a spus ea.

UPDATE 10 ianuarie, ora 10.30: Blinken se va întâlni cu Abbas la Ramallah

Secretarul de stat american Blinken se va întâlni cu președintele palestinian Abbas la Ramallah în cursul zilei de astăzi.

Blinken, care se află la al patrulea turneu în regiune de la 7 octombrie, s-a aflat ieri în Israel. El a declarat că numărul de morți în rândul civililor din Gaza este "mult prea mare", în special în rândul copiilor, și a cerut ca ajutorul să ajungă mai eficient în banda asediată.

El se va întâlni cu Abbas pentru a patra oară de la începutul războiului.

Pe agenda palestiniană se află probleme legate de încheierea războiului și de tensiunile crescute din Cisiordania ocupată, unde peste 340 de palestinieni au fost uciși în atacuri ale armatei israeliene și ale coloniștilor începând cu 7 octombrie.

După întâlnirea cu Blinken, președintele Abbas este programat să se îndrepte spre Iordania pentru o întâlnire trilaterală cu regele Abdullah al Iordaniei și cu președintele Sisi al Egiptului.

UPDATE 10 ianuarie, ora 10.00: Consiliul de Securitate al ONU va vota condamnarea atacurilor houthi

Organismul ONU urmează să discute astăzi o rezoluție propusă de SUA, care ar urma să ceară oprirea imediată a atacurilor Houthis asupra navelor din Marea Roșie.

Proiectul de rezoluție afirmă că atacurile "subminează drepturile și libertățile de navigație, precum și pacea și securitatea regională" și solicită condamnarea tuturor tranzacțiilor de armament efectuate cu grupul susținut de Iran.

Houthis au efectuat 26 de atacuri în Marea Roșie începând cu 19 noiembrie, ziua în care au capturat nava de marfă Galaxy Liner, operată de japonezi, în ceea ce au declarat că a fost o ripostă la războiul Israelului din Gaza.

Luna trecută, SUA au format o coaliție maritimă internațională formată din 12 țări pentru a combate atacurile de pe această rută maritimă internațională vitală.

UPDATE 10 ianuarie, ora 09.15: Atacurile din centrul și din sudul Gaza nu au încetat

Încă o dată, atacurile asupra civililor din întreaga Fâșie Gaza nu au încetat.

Peste noapte, au fost vizate case în partea de vest a orașului Rafah, în zona Tall as-Sultan. Aceasta se află foarte aproape de zona de evacuare al-Mawasi, unde mulți palestinieni trăiesc în corturi improvizate.

Cincisprezece persoane, toate din aceeași familie, au fost ucise în loviturile din cursul nopții la Rafah. Marea majoritate sunt femei și copii, toți adăpostiți în aceeași casă.

În partea de est a Rafah, armata israeliană continuă să efectueze bombardamente de artilerie asupra caselor și să radă terenurile agricole. Acest lucru are loc la est de strada Salah al-Din.

În taberele de refugiați Bureij și Maghazi, armata israeliană și-a continuat bombardamentele. Cel puțin șase persoane au fost raportate ca fiind ucise până la primele ore ale acestei dimineți.

Ne așteptam la o dezescaladare a bombardamentelor aeriene ale Israelului pe măsură ce războiul intră în cea de-a treia fază, dar asistăm la contrariul.

UPDATE 10 ianuarie, ora 08.30: Liban: Israelul încalcă regulile de angajare

Președintele parlamentului libanez a acuzat Israelul de încălcarea regulilor de angajare și a Rezoluției 1701 a ONU - menită să rezolve Războiul din Liban din 2006 - în timp ce a efectuat atacurile din 7 octombrie.

"Escaladarea zilnică israeliană vizează în profunzime zone rezidențiale, civili și chiar ambulanțe și jurnaliști", a declarat Nabih Berri.

Premierul interimar Najib Mikati a adăugat că, deși Libanul caută "stabilitate permanentă și o soluție pașnică permanentă", "primește avertismente prin intermediul trimișilor internaționali cu privire la un război în Liban".

Din 8 octombrie, confruntările continue la graniță dintre armata israeliană și Hezbollah s-au soldat cu moartea a zeci de civili libanezi și a peste 140 de membri Hezbollah.

Israelul și grupurile armate din sudul Libanului - la aproximativ 200 km de Fâșia Gaza, în special Hezbollah, s-au angajat în schimburi frecvente de replici și schimburi de replici peste frontiera dintre Israel și Liban, patrulată de ONU.

UPDATE 10 ianuarie, ora 02.30: Hezbollah respinge informația că Israelul ar fi ucis un comandant de rang înalt al grupării

Gruparea libaneză Hezbollah a negat informaţiile transmise de Israel conform cărora armata israeliană a ucis un comandant de rang înalt al brigăzii aeriene a grupării, într-un atac în sudul Libanului, informează Rador Radio România.

Hezbollah a subliniat în comunicatul de marţi că respectivul "comandant nu a fost niciodată ţinta unei tentative de asasinat, aşa cum susţine inamicul". Armata israeliană a anunţat că l-a ucis marţi pe comandantul brigăzii aeriene a grupării Hezbollah din sudul Libanului, într-un raid aerian, la câteva ore după ce acesta coordonase un atac asupra unei baze militare din nordul Israelului.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.