Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Israel: Coloniștii israelieni iau cu asalt incinta Moscheii Al-Aqsa / Nou bilanț al victimelor

Mohammed Abed/AFP
rachete gaza israel

Operțiunile militare din Gaza continuă în paralel cu ciocnirile frecvente al IDF cu forțele Hezbollah de la granița libaneză.
STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel:

UPDATE 9 ianuarie, ora 15.50: Israelul promovează un nou plan de colonizare de-a lungul perimetrului Ierusalimului de Est

Autoritățile israeliene sunt pregătite să avanseze planul de-a lungul perimetrului sudic al Ierusalimului de Est, alăturându-se astfel unei serii de noi așezări promovate în ultimul an, susțin două organizații israeliene fără scop lucrativ.

Potrivit Ir Amim și Bimkom, planul prevede construirea a 650 de unități de locuit pe 29 de dunams (29.000 de metri pătrați) de teren situat de-a lungul versantului sudic al cartierului palestinian Sur Baher-Umm Tuba, ale cărui limite se extind până la casele palestiniene existente.

Cele două grupuri au declarat: "Acesta este încă un nou plan de colonizare, nu numai că este avansat în cadrul unui cartier palestinian, dar și în paralel cu înregistrarea oficială a drepturilor de proprietate asupra terenurilor (stabilirea titlului de proprietate) în interiorul granițelor planului.

După cum au documentat Bimkom și Ir Amim, reglementarea titlului de proprietate asupra terenurilor este exploatată pentru a extinde și a finaliza aproprierea de către stat/coloniști a terenurilor din Ierusalimul de Est, sporind în același timp amenințarea exproprierii palestinienilor."

UPDATE 9 ianuarie, ora 15.15: 'Un calcul foarte dificil pentru Hezbollah'

Mohamad Elmasry, de la Institutul de Studii Universitare din Doha, spune că nu este clar ce va urma, în timp ce Israelul și Hezbollah din Liban continuă atacurile mortale transfrontaliere.

"Cred că în acest moment există un dezacord semnificativ în cadrul establishmentului militar israelian în ce măsură vor să intre într-un război total. Ceea ce știm este că Benjamin Netanyahu ar dori să vadă ceva mai extins. Acest lucru ar fi mai avantajos pentru propriile ambiții politice", a declarat Elmasry pentru Al Jazeera.

"În acest moment, Israelul va continua și va încerca să provoace Hezbollah, iar mingea este cu adevărat în terenul Hezbollah în ceea ce privește ceea ce vor face în continuare. Trebuie să fie un calcul foarte dificil. Hezbollah nu va arăta bine, ca și cum ar avea prea multă descurajare, dacă nu va răspunde cu forță."

UPDATE 9 ianuarie, ora 14.50: 5.755 de prizonieri palestinieni arestați din 7 octombrie

Cel puțin 25 de palestinieni au fost reținuți din Cisiordania ocupată, afirmă Societatea Prizonierilor Palestinieni.

Acest lucru ridică numărul total al palestinienilor arestați de forțele israeliene din teritoriul ocupat de la 7 octombrie la 5.755, inclusiv 190 de femei și 335 de copii.

Sunt reținuți 50 de jurnaliști, dintre care 20 se află în detenție administrativă, ceea ce înseamnă că sunt reținuți fără acuzații sau proces.

UPDATE 9 ianuarie, ora 14.10: Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă un nou bilanţ de 23.210 de morţi;187 de militari israelieni morţi în Gaza (armata)

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat marţi că 23.210 palestinieni au fost ucişi de loviturile israeliene în Fâşia Gaza de la începutul războiului între mişcarea islamistă palestiniană şi Israel, informează Reuters şi AFP.

Numărul palestinienilor răniţi a ajuns la 59.167, potrivit aceleiaşi surse.

Persoanele ucise ori rănite sunt în majoritate lor femei, adolescenţi şi copii.

În ultimele 24 de ore, 126 de palestinieni au fost ucişi, iar 241 răniţi, a adăugat ministerul.

De partea cealaltă, armata israeliană a comunicat marţi că încă 9 soldaţi au fost ucişi în Fâşia Gaza, ceea ce ridică bilanţul acestor pierderi umane la 187.

Cei mai mulţi dintre militarii care şi-au pierdut viaţa recent provin din unităţi de genişti care acţionau împotriva tunelurilor Hamas în sudul şi centrul enclavei, unde se concentrează acum Israelul după ce sâmbătă a declarat că gruparea islamistă palestiniană a fost dezmembrată în nord.

Într-un bilanţ anterior comunicat marţi, armata anunţa că patru militari au fost ucişi. După ce familiile au fost notificate, bilanţul a fost actualizat la 9, toţi ucişi luni.

UPDATE 9 ianuarie, ora 13.30: Războiul din Gaza devine tot mai complicat în timp ce Israelul lovește Hezbollahul

Mohammed Cherkaoui, profesor de rezolvare a conflictelor la Universitatea George Mason, spune că complexitatea războiului Israelului din Gaza continuă să crească.

"Cineva din Orientul Mijlociu încearcă să provoace Hezbollah la o confruntare. Poate fi un exercițiu de gestionare a unui război prin deschiderea unuia nou - din Gaza în Liban - care ar putea duce apoi la un conflict regional mai amplu", a declarat Cherkaoui pentru Al Jazeera.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este în criză de strategii, a precizat el. "El nu are avantajul în Gaza, așa că vrea să maximizeze sprijinul din partea Occidentului".

Cherkaoui a declarat că urmărirea diplomației de către secretarul de stat american Antony Blinken "ar trebui să înceapă cu o încetare a focului", dar acest lucru "nu este pe masă".

"Blinken trebuie să își reconstruiască abordarea față de israelieni. Fără a pune capăt războiului din Gaza, nu putem preveni o altă ciocnire cu Hezbollah".

UPDATE 9 ianuarie, ora 12.15: Pacienții fug din Spitalul Al-Aqsa în timp ce forțele israeliene atacă

Pe măsură ce luptele se întețesc, cresc temerile pentru cel mai mare spital din centrul Gaza. Zona din jurul spitalului Al-Aqsa din centrul Gaza, care era de obicei aglomerată înainte de război, se golește pe măsură ce luptele se intensifică.

Mohammed Abu-Ali, asistent medical la spital, a declarat pentru Al Jazeera că, din moment ce majoritatea medicilor au fugit - și având în vedere riscul de bombardament - și pacienții pleacă. Este puțin probabil ca cei care vin răniți să primească un tratament adecvat. Unitatea de terapie intensivă cardiacă a fost închisă.

Israelul a vizat spitale pe tot parcursul războiului, ignorând apelurile internaționale de a proteja unitățile medicale. În ultimele zile, dronele israeliene au tras asupra oamenilor din afara spitalului.

Luni, un medic de la Al-Aqsa a postat pe X pentru a spune că a părăsit locul "în timp ce se trăgea asupra spitalului".

UPDATE 9 ianuarie, ora 10.50: Călătoria în Rafah devine din ce în ce mai periculoasă

Devenind din ce în ce mai riscant să te deplasezi în orașul Rafah.

Ieri, două mașini au fost lovite de lovituri israeliene. Una dintre lovituri i-a vizat pe colegul nostru Hamza Dahdouh și pe colegul nostru jurnalist Mustafa Thuraya. Cealaltă a vizat o mașină care circula pe drumul principal care duce la spitalul Kuweit, la mai puțin de un kilometru de aici.

Există o îngrijorare tot mai mare că acest lucru face parte din cea de-a treia fază a războiului: uciderea cu țintă precisă a oamenilor pe drumuri sau în casele lor.

Acest lucru înseamnă că există un risc mai mare pentru jurnaliștii care lucrează pe teren. Prin urmare, încercăm să evaluăm situația de securitate pentru a ne face în continuare treaba.

UPDATE 9 ianuarie, ora 10.00:Coloniștii israelieni iau cu asalt incinta Moscheii Al-Aqsa

Zeci de coloniști, protejați de poliția israeliană, au luat cu asalt incinta Moscheii Al-Aqsa și au efectuat ritualuri talmudice, relatează agenția palestiniană de știri Wafa.

Grupurile de coloniști israelieni pătrund deseori în locul sfânt - pe care îl numesc Muntele Templului - sfidând "status quo-ul" stabilit, care restricționează accesul la rugăciune exclusiv pentru musulmani.

UPDATE 9 ianuarie, ora 09.30: Un raport avertizează cu privire la riscurile pentru sănătatea prizonierilor deținuți în Gaza

Forumul ostaticilor și al familiilor dispărute din Israel a publicat un raport în care avertizează asupra riscurilor de sănătate la care sunt supuși prizonierii din Gaza.

Publicația israeliană de știri Haaretz afirmă că raportul a fost întocmit de medici și se bazează pe interviuri cu familiile prizonierilor, pe examinarea dosarelor medicale și pe mărturiile celor eliberați.

Acesta adaugă că daunele pot fi ireversibile și ar putea duce la moarte, astfel încât fiecare zi suplimentară în captivitate îi pune în mare pericol.

Familiile și susținătorii prizonierilor au organizat în repetate rânduri marșuri în Israel și au cerut politicienilor să obțină eliberarea lor. Familiile celor șase prizonieri au vizitat Qatar săptămâna trecută, unde au declarat că au avut întâlniri cu înalți oficiali, inclusiv cu premierul Qatarului, pentru discuții privind eliberarea prizonierilor.

content-image

UPDATE 9 ianuarie, ora 08.20: Blinken a discutat cu noul coordonator umanitar al ONU pentru Gaza

Departamentul de Stat al SUA spune că secretarul de stat Antony Blinken a vorbit cu noul coordonator al ONU pentru asistență umanitară și reconstrucție în Fâșia Gaza.

Potrivit Departamentului de Stat, Blinken și Sigrid Kaag au cerut „întărirea mecanismului de coordonare care oferă asistență umanitară civililor din Gaza și facilitarea asistenței în partea de nord a Fâșiei Gaza pentru a permite întoarcerea persoanelor strămutate”.

„Au subliniat un angajament comun de a ajunge la cei mai vulnerabili, inclusiv extinderea urgentă a intrării de ajutor și bunuri comerciale în Gaza, creșterea utilizării ajutorului localizat pentru a satisface nevoile imediate și creșterea finanțării pentru asistența umanitară”, se spune în citirea Departamentului de Stat.

Declarația Departamentului de Stat este publicată după sosirea lui Blinken la Tel Aviv, unde urmează să se întâlnească cu liderii israelieni pentru a discuta despre războiul în curs împotriva Hamas.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.