Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 13 octombrie - Explozie la Mariupol

cnn.com
razboi ucraina

Ucraina a recucerit până în prezent ”peste jumătate dintre teritoriile cucerite de Rusia în 2022”, anunţă secretarul de Stat american Antony Blinken, dând replica celor care pun la îndoială progresele contraofensivei pe teren.

Marina ucraineană a comunicat avarierea unei nave de război ruse în apropiere de Sevastopol, port din Crimeea. Pavel Derjavin este una din cele patru corvete folosite la patrulare de Flota rusă din Marea Neagră. Aceste nave de război pot fi utilizate şi pentru lansarea de rachete de croazieră, cu care Rusia bombardează în mod regulat Ucraina de la începutul războiului.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de vineri 13 octombrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 13 octombrie, ora 14.18 Explozie la Mariupol

O explozie puternică s-a auzit, vineri, la ora prânzului, în oraşul ucrainean Mariupol, aflat sub ocupaţie rusă. Potrivit consilierului primarului, Petro Andriuşcenko, explozia s-a auzit în toate cartierele. De asemenea, acesta a transmis că ruşii au ridicat aviaţia. Imediat după producerea exploziei, avioane ale invadatorilor au fost văzute îndreptându-se spre Doneţk.

content-image

UPDATE 13 octombrie, ora 11.37 Crimeea - O navă rusească ar fi explodat la Sevastopol

O explozie puternică s-a auzit, vineri dimineaţă, în oraşul Sevastopol, aflat sub ocupaţie rusă. Potrivit canalului de Telegram "Vânt crimeean", cel mai probabil, o navă rusească a fost aruncată în aer. Locuitorii au raportat că o navă a ruşilor a explodat în timpul unei incursiuni la Sevastopol, în jurul orei 10:30. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare.

UPDATE 13 octombrie, ora 10.54 Rusia intenţionază să producă peste două milioane de muniţii, pe parcursul anului 2024 (GUR)

Vadim Skibiţki, reprezentant al Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, susţine că Rusia intenționează să producă 2,1 milioane de muniții în cursul anului 2024, informează Rador Radio România.

De asemenea, potrivit lui Skibiţki, Rusia va ataca, din nou, infrastructura energetică a Ucrainei în perioada toamnă-iarnă.

Potrivit serviciilor ucrainene de informații, Rusia a reluat producția de rachete Kalibr și Kh-101 și încearcă să crească volumul, "dar, conform datelor Kievului, planurile nu sunt puse în aplicare".

Skibiţki a remarcat o scădere a numărului de rachete lansate aerian. În același timp, Rusia a început să folosească mai activ atât rachete de croazieră, cât și rachete balistice Iskander.

Reprezentantul GUR a mai raportat că Ucraina încearcă să deterioreze elemente critice industriei de apărare din Federația Rusă. Potrivit lui Skibiţki, unele producții "sunt unice în felul lor".

Federația Rusă a folosit aproximativ 15.000 de cartușe de muniție pe zi, de la începutul lunii octombrie - conform datelor prezentate de Skibiţki. De asemenea, potrivit acestuia, Rusia îşi reface Divizia 104 Aeropurtată, iar formarea de noi armate, de asemenea, este în curs de desfăşurare.

content-image

UPDATE 13 octombrie, ora 10.22 BEI alocă Ucrainei peste 30 de milioane de euro

Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat alocarea a peste 30 de milioane de euro pentru infrastructura municipală și proiecte de transport public urban în Ucraina devastată de război, scrie Rador Radio România.

Reprezentanța UE în Ucraina a transmis, vineri, că suma totală de 30,7 milioane de euro ar trebui să îmbunătățească infrastructura municipală și transportul public urban, în special în oraşe precum Kiev, Odesa și Lviv.

Finanțarea include 22 de milioane de euro pentru achiziționarea de autobuze și tramvaie ecologice și 8,7 milioane de euro pentru diverse proiecte municipale cheie (implementarea măsurilor eficiente din punct de vedere energetic în grădinițe, îmbunătățirea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare).

Fondurile alocate fac parte din pachetele de măsuri de urgență de solidaritate cu Ucraina de la BEI, în cadrul cărora Kievul a primit deja 1,7 miliarde de euro începând cu 2022. Potrivit președintelui BEI, Werner Heuer, banca sprijină neclintit Ucraina.

"Această nouă finanțare subliniază angajamentul nostru de a sprijini nu numai ameliorarea imediată, ci și reconstrucția pe termen lung a țării. Fie că este vorba de un nou serviciu de tramvai sau de îmbunătățirea serviciilor locale, tot ceea ce facem are ca scop sprijinirea redresării economice și a normalizării vieții de zi cu zi a poporului ucrainean afectat de război" - a declarat şeful BEI.

content-image

UPDATE 13 octombrie, ora 10.10 Regiunea Doneţk - Lupte intense şi fără întrerupere la Avdiivka

Ocupanții ruși nu încetează bombardamentele asupra oraşului ucrainean Avdiivka (regiunea Doneţk), intensificând loviturile aeriene și desfășurând operațiuni ofensive pentru a patra zi consecutiv. Ajutoarele umanitare și produsele alimentare nu mai ajung în oraș, iar Forțele de Apărare ale Ucrainei își mențin pozițiile și resping atacurile inamice - potrivit raportului de vineri dimineaţă al șefului administrației militare din Avdiivka, Vitali Barabaş, scrie Rador Radio România.

Acesta a remarcat că luptele sunt "acerbe și, într-adevăr, au loc fără întrerupere", iar trupele ruse "lovesc cu tot ce au".

"Aviația lucrează în mod activ... În Avdiivka, noaptea trecută a fost foarte fierbinte. Au fost mai multe lovituri cu rachete asupra orașului... Zeci de atacuri asupra oraşului..." - a detaliat şeful administrației.

Barabaş a mai remarcat că atacurile ruseşti nu se opresc "nici ziua, nici noaptea". "Invadatorii apar precum gândacii, foarte mulţi" - a adăugat oficialul.

În cursul zilei de joi, trupele ruse au folosit în mod activ vehicule blindate pentru ofensivă, deplasându-se în coloane.

"Au o mulțime de echipamente și mult personal aduse recent" - a menţionat șeful administraţiei militare din Avdiivka.

Potrivit acestuia, trupele ruse vor să încercuiască Avdiivka și se concentrează asupra atacurilor pe flancuri din nord și din sud. Totodată, Vitali Baravaş a subliniat că, de patru zile, luptătorii forțelor ucrainene "rămân ferm pe poziții".

"Sunt convins că vor rezista, pentru că aceștia nu sunt oameni, ci titani" - a declarat oficialul.

Barabaş a mai raportat că invadatorii ruşi trag nu numai asupra zonelor populate aflate direct pe linia frontului, ci și mai departe - în satele din spatele frontului. Astfel, noaptea trecută, armata rusă a bombardat sate din comuna Oceretine. Șeful administraţiei militare din Avdiivka a remarcat că, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate decesul unei persoane și rănirea altor patru civili.

În plus, a adăugat Barabaş, încă două persoane se află blocate sub dărâmăturile unor clădiri înalte distruse de Federația Rusă.

"Putem spune că oamenii au murit sub dărâmături" - a adăugat Barabaş.

Potrivit acestuia, logistica din Avdiivka este "foarte complicată", iar, odată cu escaladarea situaţiei, autoritățile au încetat să furnizeze hrană și ajutor umanitar în oraș.

"Încercăm doar să asigurăm evacuarea. Dacă oamenii vor să plece, încercăm să găsim căi printre aceste atacuri" - a menționat oficialul. Pe de altă parte, a adăugat Barabaş, "în principiu, Avdiivka are de toate: alimente, igienă și medicamente, în cantități suficiente, pentru câteva luni".

RBC notează că, în ultimele zile, ocupanţii şi-au intensificat operațiunile ofensive în apropiere de Avdiivka. Este vorba despre cel mai mare atac al ocupanților asupra Avdiivka de la începutul războiului. Forțele militare ale Federației Ruse încearcă în mod activ să încercuiască oraşul. Potrivit Forțelor de Apărare ale Ucrainei, prin această ofensivă, ruşii vor să obțină măcar o victorie și să schimbe cursul acțiunilor militare.

content-image

UPDATE 13 octombrie, ora 09.40 Regiunea Dnipropetrovsk - Explozie la Krivi Rih

O explozie a avut loc, vineri dimineaţă, în oraşul ucrainean Krivi Rih (regiunea Dnipropetrovsk). Şeful administraţiei militare a oraşului, Oleksandr Vilkul, a confirmat informaţia. Potrivit acestuia, nu au fost raportate victime. Vilkul nu a oferit mai multe detalii, însă a avertizat că se menţine riscul unor atacuri cu rachete şi drone ruseşti, scrie Rador Radio România.

UPDATE 13 octombrie, ora 9.10 Peste 1.000 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 1.030 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul invadatorilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 285.920 - potrivit unui raport publicat, vineri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, scrie Rador Radio România.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 316 avioane și 316 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.931 (+26) de tancuri ale armatei ruse, 9.313 (+49) de vehicule blindate, 6.807 (+44) sisteme de artilerie, 546 (1) de sisteme de apărare aeriană, 811 lansatoare multiple de rachete, 9.203 (+33) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 20 de nave/ambarcaţiuni, un submarin, 5.264 (+17) de drone, 1.531 de rachete de croazieră și tehnică specială (967).

content-image

UPDATE 13 octombrie, ora 08.50 Regiunea Zaporijjia - Explozie la Melitopol

O explozie a avut loc, vineri dimineaţă, în oraşul ucrainean Melitopol (regiunea Zaporijjia), aflat sub ocupaţia trupelor ruse. Primarul legitim al oraşului, Ivan Fedorov, a confirmat informaţia, sugerând atacuri asupra militarilor ruşi, scrie Rador Radio România.

UPDATE 13 octombrie, ora 08.33 Ucraina are propriile rachete cu o rază de acţiune de până la 1.000 de kilometri (Mihailo Podoliak)

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, susţine că Ucraina are deja propriile rachete cu o rază de acțiune de 750-1.000 km. Într-un interviu pentru Channel 24, Podoliak a precizat că este vorba despre modele experimentale, fiind necesare investiții pentru extinderea producției.

content-image

UPDATE 13 octombrie, ora 06.50: SUA dau detalii despre contraofensiva Kievului: Ucraina a recucerit 'peste jumătate' dintre teritoriile cucerite de Rusia în 2022

Ucraina a recucerit până în prezent ”peste jumătate dintre teritoriile cucerite de Rusia în 2022”, anunţă secretarul de Stat american Antony Blinken, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Armele şi echipamentele anunţate azi (miercuri) vor contribui la susţinerea progreselor Ucrainei şi la a-i da un nou impuls”, a adăugat miercuri într-o postare pe X şeful diplomaţiei americane.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 13 octombrie, ora 06.20: Zelenski vrea să aibă propriile sale arme: 'Totul – de la rachete şi drone la vehicule blindate' - VIDEO

Volodimir Zelenski, afirmă că ţara sa este recunoscătoare celor care ajută cu arme, echipamente şi muniţii, dar doreşte să asigure celor care luptă pe front arme şi echipamente de producţie ucraineană. ”Este evident că evoluţia fundamentală a statului este propria producţie, propriile noastre arme, echipamente, propria noastră muniţie pentru toate poziţiile de care au nevoie forţele defensive. Totul – de la rachete şi drone la vehicule blindate şi muniţie de calibrul cerut”, arată el, potrivit news.ro.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis joi seară, că a avut o şedinţă cu comandanţii pentru a discuta situaţia de pe front.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.