Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 27 martie 2023 -Apărarea Bahmutului este o "necesitate militară" (general ucrainean). Germania a livrat Ucrainei 18 tancuri Leopard

capital.ro
razboi ucraina

Vladimir Putin a continuat să amenințe Ucraina, declarând că va folosi obuze cu uraniu sărăcit în conflictul din regiunea Donbas, în cazul în care guvernul ucrainean primește astfel de muniții de la țările occidentale.  Aceste declarații au crescut tensiunile deja ridicate între Rusia și Ucraina și au generat preocupări în rândul comunității internaționale cu privire la o eventuală escaladare a conflictului în regiune. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de vineri, 27 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 27 martie, ora 22.50: Volodimir Zelenski a mers în 'prima linie' a frontului sudic din regiunea Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a afişat luni în regiunea Zaporojie, deplasându-se "în prima linie" pe frontul sudic, la câteva zile după ce a mers, succesiv, în apropiere de Bahmut (est), în regiunea Harkov (nord-est) şi în apropiere de Herson (sud), relatează AFP, conform Agerpres.

Detalii aici.

UPDATE - 27 martie, ora 22.08: Kievul mulțumește pentru tancurile din Vest

Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat sosirea tancurilor occidentale, inclusiv Challenger din Marea Britanie și Marder din Germania.

Noua tehnologie va menține o "companie bună pe câmpul de luptă", a declarat ministrul Apărării, Oleksiy Resnikov, pe pagina de Facebook, relatează postul german de televiziune ZDF.

Resnikov și-a exprimat recunoștința pentru asistența pentru armele occidentale. În urmă cu un an, astfel de eforturi ale partenerilor erau de neconceput. Întreaga "lume civilizată" se opune acum agresorului rus și astfel Ucraina va câștiga, a scris Resnikov.

UPDATE 27 martie, ora 21.30: Statul Major al Ucrainei: 'Cele mai aprige bătălii cu inamicul au loc în 3 orașe din Donețk'

Statului Major General al Armatei Ucrainei a transmis, luni, pe pagina de Facebook a instituției, că „cele mai aprige lupte” cu rușii se desfășoară pentru controlul orașelor Bahmut, Avdiivka și Marinka, toate în regiunea Donețk.

Detalii aici.

UPDATE - 27 martie, ora 19.18: Ucraina încearcă să protejeze mai bine instalaţiile hidroenergetice de atacurile forţelor ruse

Ucraina încearcă să ofere "protecție maximă" instalațiilor hidroenergetice prin ascunderea echipamentelor în subteran, în timp ce repară pagubele de aproximativ 1 miliard de dolari provocate de atacurile aeriene rusești, a declarat luni un înalt oficial din industrie, informează Reuters, potrivit Rador. Rusia, care a invadat Ucraina în urmă cu 13 luni, a vizat infrastructura energetică începând din octombrie, prin valuri de atacuri care au lăsat uneori milioane de oameni fără energie electrică. Ihor Sirota, șeful companiei de stat de generare a energiei hidroelectrice Ukrhidroenergo, a declarat că patru din cele nouă hidrocentrale ucrainene au fost avariate în urma atacurilor rusești, care au vizat în principal echipamente electrice și săli de mașini la centralele de pe râurile Nipru și Nistru. El a declarat că cele nouă hidrocentrale produc de obicei aproximativ 10% din energia Ucrainei și au o capacitate combinată de 6.300 de megawați (MW), dar că aproximativ 2.000 MW din această capacitate au fost pierduți din cauza deteriorării infrastructurii. Inginerii au restabilit deja 500 MW de capacitate și intenționează să restabilească restul cât mai curând posibil, de data aceasta cu o protecție mai bună, a spus el.

UPDATE - 27 martie, ora 19.01: Volodimir Zelenski a avut o 'întâlnire specială' cu reprezentanți ai armatei: 'Ne pregătim pașii de răspuns'

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, duminică seară, că a avut o "întâlnire specială" cu militari din armata ucraineană, în cadrul căreia au discutat aspecte referitoare la apărarea țării.

DETALII AICI!

UPDATE - 27 martie, ora 18.44: Președintele Serbiei nu vede cu ochi buni mandatul emis pe numele lui Putin: 'Cum se poate ajunge la o înțelegere când are sabia lui Damocles asupra capului?'

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nicio parte din războiul din Ucraina nu se apropie de victorie. În interviul acordat TV Pink, întrebat cum comentează mandatul emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, Vučić a spus că nu este o decizie bună din punct de vedere politic, că va costa multe vieți de ruși și ucraineni, dar va avea și efecte negative pentru economia întregii Europe.

DETALII AICI!

UPDATE - 27 martie, ora 17.15 Germania a livrat Ucrainei 18 tancuri Leopard 2

Germania a livrat Ucrainei cele 18 tancuri Leopard 2 promise, informează luni ziarul german "Der Spiegel" şi citează surse anonime. Articolul subliniază că şi 40 de vehicule de luptă Marder pentru infanterie au ajuns deja în Ucraina.

UPDATE - 27 martie, ora 14.07 Rușii s-au dezlănțuit în Ucraina: au lovit inclusiv un orfelinat

DETALII AICI

 

UPDATE - 27 martie, ora 13.40 China reacționează la decizia Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus

Un război nuclear nu ar trebui să fie declanșat niciodată, părțile ar trebui să se concentreze pe o soluție diplomatică la criza ucraineană, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing, comentând decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

DETALII AICI

UPDATE - 27 martie, ora 13.00 SUA sunt campioane mondiale la războaie declanșate, acuză Patrușev

DETALII AICI

UPDATE - 27 martie, ora 12.59 SBU anunță că a descoperit o rețea de agenți FSB: Pregăteau atacuri asupra căilor ferate din Ucraina

Un grup de agenți FSB ruși a fost destructurat în estul Ucrainei. Spionii colectau date despre forțele armate, echipamente militare și pregăteau lovituri asupra căii ferate, anunță centrul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei și al Procuraturii Generale.

DETALII AICI

UPDATE - 27 martie, ora 12.13 Un bombardament puternic a fost raportat în orașul Donețk

Locuitorii din Donețk au raportat, luni, un bombardament în zona spitalului de copii, cerul oraşului fiind acoperit de un fum negru - potrivit unei publicații locale. „În Donețk, a avut loc o lovitură puternică în zona spitalului de copii din cartierul Kalininsk”, scrie o publicație locală pe Telegram.

Detaliile situației din zonă încă nu sunt cunoscute, dar pe internet circulă înregistrări video de la locul presupusei bombardări. Amintim că, luni dimineață, în direcția Donețk, rușii au lansat un atac cu rachetă asupra orașului Avdiivka, unde un hotel şi clădirea tribunalului au fost avariate.

UPDATE - 27 martie, ora 12.07 Ucrainenii au strâns peste 1,4 milioane de euro pentru drone kamikaze cumpărând sare extrasă la Soledar (Mihailo Fedorov)

Mihailo Fedorov, ministrul transformării digitale din Ucraina, a anunțat, luni, că, în urma vânzării unui lot special de sare alimentară extrasă la Soledar şi comercializată sub denumirea „Forţă. Pietrificată ucraineană”, au fost strânse peste 58,5 milioane de hrivne (peste 1,4 milioane de euro, n.r.). Acest lucru va permite serviciilor de informații militare ucrainene (GUR) să achiziționeze aproximativ 2.200 de drone kamikaze.

„Peste 58,5 de hrivne au fost strânse pentru dronele kamikaze destinate GUR, pe platforma UNITED24. Datorită proiectului 'Forţă. Pietrificată ucraineană', serviciile de informații vor primi circa 2.200 de drone FPV. Acest lucru a devenit posibil datorită celor care au achiziționat un pachet de sare 'Miț' şi, de asemenea, datorită contribuțiilor făcute de donatorii și întreprinzătorii noștri care susțin armata de mai bine de un an”, a scris Fedorov pe Telegram, conform Rador.

Potrivit ministrului transformării digitale, companiile ucrainene Rozetka și Silpo au preluat o parte din aceste costuri, iar a doua parte a fost asigurată de donatorii de pe platforma UNITED24. Potrivit lui Fedorov, peste opt milioane de hrivne au fost colectate datorită tombolei cu cinci pachete de sare pe care se afla autograful șefului Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ucrainei, Kirilo Budanov.

Amintim că, la un an de la invazia la scară largă, întreprinderea ucraineană de stat Artemsil și platforma de strângere de fonduri UNITED24 au lansat un lot special de sare - "Forţă. Pietrificată ucraineană" extrasă la Soledar, pentru a sprijini GUR să-și înfiinţeze o flotă de drone kamikaze

UPDATE - 27 martie, ora 12.04 - Apărarea Bahmutului este o "necestitate militară" (general ucrainean)

Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei a declarat, luni, că trupele lui continuă să respingă atacurile puternice ale ruşilor asupra oraşului estic Bahmut şi că apărarea acestuia este o "necesitate militară".

Armata ucraineană a comunicat că general-colonelul Oleksandr Sirski a acţionat în timpul unei vizite pe linia estică a frontului pentru a rezolva "situaţii problematice care împiedică execuţia eficientă a sarcinilor de luptă" şi a luat "decizii operaţionale menite să întărească capacităţile de descurajare şi de provocare a pagubelor asupra inamicului".

Aceasta nu a furnizat detalii şi nu a menţionat când va avea loc vizita, dar comentariile lui Sirski au indicat intenţia Ucrainei de a continua lupta în Bahmut, în ciuda numărului mare de victime.

"Cea mai intensă fază a luptei pentru Bahmut continuă. Situaţia este dificilă în mod constant. Inamicul suferă pierderi semnificative în resurse umane, arme şi echipament militar, dar îşi continuă acţiunile ofensive", a afirmat el

UPDATE - 27 martie, ora 11.28 - Care este situația în Bahmut? Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei dă detalii: 'Inamicul suferă pierderi semnificative'

DETALII AICI

UPDATE - 27 martie, ora 10.59 - Rusia menține în Marea Neagră un submarin purtător de rachete de croazieră Kalibr (Natalia Humeniuk)

Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional „Sud” din Ucraina, a anunțat, luni, că inamicul rus are în serviciu de luptă în Marea Neagră un submarin purtător de rachete de croazieră Kalibr, cu o salvă de patru rachete.

„Natura este din nou de partea noastră, vremea se înrăutățește și obligă gruparea de nave inamice să se refacă și să se retragă la bază. Dacă ieri (26 martie - n.r.) erau două submarine purtătoare de rachete în serviciu de luptă, seara, mai era doar unul. Asta indică faptul că patru rachete Kalibr sunt gata de utilizare. Dar vreau să reamintesc că plasarea în serviciu de luptă necesită un interval de două până la trei ore”, a declarat Humeniuk, potrivit Rador.

Șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional „Sud” a menționat că pentru forțele ucrainene de apărare antiaeriană este mai dificil să detecteze lansarea unei rachete dintr-un submarin, astfel că, atunci când aud sirenele de raid aerian, cetățenii trebuie să reacționeze cu promptitudine.

UPDATE - 27 martie, ora 10.40 - Regiunea Doneţk - Un hotel şi clădirea tribunalului din Avdiivka, bombardate de ruşi

Guvernatorul regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, a raportat că un hotel şi clădirea tribunalului din Avdiivka au fost avariate, duminică, în atacuri lansate de trupele de invazie ale Federaţiei Ruse, scrie Rador.

Oficialul a precizat că ruşii au bombardat şi la periferia oraşului Kuraove, precum şi în comunitatea Oceretine, însă nu au fost raportate victime. Oraşul Ceasiv Iar, de asemenea, a fost vizat de bombardamente, în timp ce atacuri similare au avut loc şi la Soledar.

În comunitatea Zvanivka, trei case au fost distruse și alte şase au fost avariate, iar în Pereizne au fost avariate patru case. De asemenea, mai multe case particulare au fost bombardate în Siversk

UPDATE - 27 martie, ora 10.22- Forțele ruse au bombardat constant clădirile rezidențiale din raionul Kupiansk în ultimele 24 de ore (Oleh Sinehubov)

Ocupanții ruși au atacat în mod constant orașul și raionul Kupiansk (regiunea Harkiv) în ultimele 24 de ore. Potrivit unui comunicat remis, luni, de șeful Administrației Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, ţinta armatei ruse au fost clădirile rezidențiale, însă atacurile nu s-au soldat cu victime.

"Ca urmare a bombardamentelor din Kupiansk, o clădire rezidențială cu cinci etaje și o gospodărie privată au fost avariate. Au fost distruse și spaţii comerciale" - a scris Sinehubov pe Telegram.

Potrivit acestuia, inamicul a tras cu mortiere și alte arme asupra satului Dvoricina, din raionul Kupiansk. Drept urmare, au fost avariate o clădire de apartamente și anexe gospodărești. Sinehubov subliniază că, în ultimele 24 de ore, cel puțin 17 așezări de frontieră din raioanele Harkiv, Kupiansk și Ciuhuiv din regiune au fost bombardate de forțele ruse.

UPDATE - 27 martie, ora 10.01 - Ucrainenii lovesc la 220 km de Moscova! Serghei Șoigu dă detalii despre explozia din Kireevsk

UPDATE - 27 martie, ora 9.51 - Peste 600 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 610 militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 171.160 - potrivit unui raport publicat, luni, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit Rador.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 305 avioane și 291 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.595 de tancuri ale armatei ruse, 6.953 (+6) de vehicule blindate, 2.638 (+7) de sisteme de artilerie, 277 de sisteme de apărare antiaeriană, 523 (+1) de lansatoare multiple de rachete, 5.493 (7) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.216 drone, 911 rachete de croazieră și tehnică specială (285 de unități).

UPDATE - 27 martie, ora 9.15 - Regiunea Zaporijjia - Noi detalii privind exploziile din Melitopol

Primarul din Melitopol (regiunea Zaporijjia), Ivan Fedorov, a precizat că exploziile raportate luni dimineaţă au avut loc în apropierea unei cafenele din acest oraş, aflat sub ocupaţie rusă, precum şi într-o unitate de cazare a invadatorilor, scrie rador. Potrivit lui Fedorov, a fost "avariat" un imobil capturat de ruşi, care găzduia structuri de forţă ale administraţiei de ocupaţie.

UPDATE - 27 martie, ora 8.58 - Explozii raportate în oraşele Mariupol şi Melitopol

Mai multe explozii au avut loc, luni dimineaţă, în oraşele ucrainene Mariupol (regiunea Donețk) și Melitopol (regiunea Zaporijjia) - scrie RBC. Potrivit consilierului primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, "dimineața a început cu explozii în cartierul Primorsk''.

Exploziile de la Melitopol au fost raportate de primarul Ivan Fedorov. "Așteptăm vești bune de la Forțele Armate ale Ucrainei" - a scris acesta pe Telegram, conform Rador. Amintim că oraşele Mariupol şi Melitopol se află sub ocupaţia trupelor ruse

UPDATE - 27 martie, ora 8.39 - Putin a subliniat acțiunile militarilor din Garda Națională în cursul operațiunii militare speciale

În mesajul adresat cu ocazia Zilei trupelor Gărzii Naționale a Federației Ruse, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a remarcat că militarii care iau parte la operațiunea militară specială dau dovadă în cele mai dificile situații de dârzenie și curaj.

"În cursul operațiunii militare speciale, eroii Gărzii Ruse acționează cu hotărâre și curaj, apărând Rusia, pe cetățenii noștri, luptă cu bărbăție, în cele mai dificile situații sau dau dovadă de dârzenie și curaj", a subliniat Putin.

Președintele Rusiei a mai remarcat, de asemenea, că în toate direcțiile activității sale - lupta împotriva teorismului, a extremismului și a crimei organizate, paza unor obiective importante, strategice, asigurarea ordinii de drept la acțiunile de masă, controlul asupra traficului de arme - de la Garda Națională se cere un înalt profesionalism, respectarea strictă a legalității și urmărirea obținerii unor rezultate concrete, tangibile în interesul securității societății și al statului.

UPDATE - 27 martie, ora 8.28 - Ruşii au lansat aproape 100 de obuze asupra regiunii Herson

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 20 de ori teritoriul regiunii. Potrivit unui comunicat remis luni dimineaţă, ruşii au lansat 97 obuze asupra acestei regiuni din sudul Ucrainei. Cinci persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor.

UPDATE - 27 martie, ora 8.02 - Situație incredibilă la Avdiivka, noua țintă a rușilor: ce se întâmplă acum în micul oraș

DETALII AICI

UPDATE - 27 martie, ora 7.26 - Volodimir Zelenski oferă ultimele date de pe front

DETALII AICI

UPDATE - 27 martie, ora 7.25 - Grupul Wagner amenință cu retragerea de pe frontul din Ucraina. Nemulțumirile pe care le are Evgheni Prigojin

DETALII AICI

UPDATE - 27 martie, ora 02.00: Rusia planifică să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus, iar Lituania intenționează să ceară noi sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului ca răspuns

Lituania a anunţat duminică că va cere noi sancţiuni împotriva Moscovei şi a Minskului ca răspuns la planul Rusiei de a staţiona arme nucleare tactice în Belarus, informează Reuters, citat de Agerpres.

Declaraţia ministerului de Externe al Lituaniei a venit la câteva ore după ce NATO l-a criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru ceea ce a numit retorica sa nucleară "periculoasă şi iresponsabilă".

Lituania va cere ca sancţiunile suplimentare împotriva Rusiei şi a Belarusului să fie incluse într-un pachet de sancţiuni aflat în discuţie la Bruxelles, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de la Vilnius.

"Împreună cu partenerii săi euro-atlantici, Lituania va decide cum să reacţioneze la aceste planuri militariste ale regimurilor rus şi belarus", a spus ministerul într-un comunicat.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.