Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 28 mai 2023 - Atacuri cu drone și obuze în mai multe regiuni din Rusia / Ucraina cere Germanei să-i livreze rachete de croazieră

pulaski.pl
razboi ucraina

Belgorod sub atac: Dronele provoacă moarte și distrugere - linii electrice afectate, incendii izbucnite și întreprinderi mari afectate. În paralel, Rusia ar fi pregătită să provoace un accident la centrala nucleară Zaporojie în scopul de a bloca contraofensiva ucraineană, spun mai multe voci de la Kiev. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de duminică, 28 mai 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 28 mai, ora 22.13 - TASS: Avioanele F-16 ar putea fi vulnerabile în fața apărării antiaeriene ruseşti

Avioanele americane F-16, pe care aliații occidentali intenționează să le transfere Kievului, ar putea fi vulnerabile în faţa apărării antiaeriene și a aviației ruse, informează, duminică, Agenţia Bloomberg.

Potrivit datelor acesteia, "F-16, care, cel mai probabil, vor fi trimise în Ucraina, vor avea radare mai slabe și muniție cu o rază de acțiune mai mică decât avioanele de luptă ruseşti și apărarea antiaeriană". Prin urmare, este posibil ca F-16 să fie folosite în scopuri de apărare sau în operațiuni cu un risc ridicat, scrie agenția.

Potrivit afirmaţiilor fostului pilot al Forțelor Aeriene ale SUA, John Venable, dacă F-16 ar fi fost trimise să atace pozițiile rusești, acestea "ar fi primit un semnal de detectare de către radar înainte ca avioanele să se apropie suficient de mult pentru a ataca". După cum a precizat agenția, aceasta înseamnă că autoritățile ucrainene vor trebui să își reducă așteptările cu privire la posibilităţile pe care le va oferi o potențială livrare a avioanelor de luptă.

După cum a declarat fosta angajată a Forțelor Aeriene ale SUA, Brynn Tannehill, care a luat parte la dezvoltarea simulatoarelor F-16, Kievul va trebui să își reducă așteptările pentru furnizarea acestui model de avioane de luptă, deoarece începutul exploatării lor de către piloții ucraineni va semăna doar cu trecerea de la un model de mașină învechit la altul.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 22.50 - TASS: Rusia a distrus aproape toate dronele Bayraktar din Ucraina

Ucraina a pierdut aproape toate dronele Bayraktar TB2 fabricate în Turcia, informează, duminică, portalul Business Insider, citând un expert de la Centrul American de Analiză Navală (CNA, Center for Naval Analyses) Samuel Bendett.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, într-un an Rusia a doborât aproape toate dronele Bayraktar, exemplarele rămase fiind folosite doar în scopuri de recunoaștere și supraveghere. După cum a subliniat Bendett într-un interviu acordat portalului, dronele turcești funcționează bine în condițiile în care nu există un sistem dezvoltat de apărare aeriană și război electronic. "Fiind o dronă relativ lentă, care zboară la altitudini joase, Bayraktar poate deveni o țintă pentru sisteme de apărare aeriană bine organizate" - a adăugat expertul.

Menţionăm că, în aprilie, comandantul Forțelor de Apărare Aeriană, adjunctul Comandantului șef al Forțelor Aerospațiale Ruse, general-locotenent Andrei Demin, a declarat că de la începutul operațiunii militare speciale au fost distruse peste 100 de drone Bayraktar.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 21.35 - REUTERS: Africa de Sud investighează acuzaţiile SUA despre livrările de arme către Rusia

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a desemnat o comisie care să investigheze acuzaţiile SUA conform cărora o navă rusească a preluat anul trecut arme de la o bază navală din apropierea oraşului Cape Town.

Ambasadorul SUA la Pretoria, Reuben Brigety, a declarat presei locale pe 11 mai că Statele Unite sunt convinse că "arme şi muniţii au fost încărcate" la bordul unui cargou ancorat la începutul lunii decembrie într-un port din apropiere de Cape Town şi care apoi a pornit către Rusia.

Acuzaţiile au fost negate de guvernul sud-african, iar preşedintele Ramaphosa i-a reproşat ambasadorului american faptul că a vorbit public despre o chestiune ce fusese deja discutată între Washington şi Pretoria şi ar fi trebuit, conform celor agreate, să rămână confidenţială până când autorităţile sud-africane vor fi elucidat cele reclamate de SUA.

"Preşedintele (Ramaphosa) a decis constituirea unei comisii de anchetă, având în vederea gravitatea acuzaţiilor, implicaţiile asupra interesului public şi impactul acestei chestiuni asupra relaţiilor internaţionale ale Africii de Sud", se arată într-un comunicat emis duminică de preşedinţia de la Pretoria.

Această comisie va avea termen şase săptămâni pentru prezentarea unui raport şi va trebui să stabilească în principal cine avea cunoştinţă de sosirea respectivei nave, conţinutul mărfurilor încărcate şi descărcate şi dacă "au fost respectate obligaţiile constituţionale, legale sau de altă natură în legătură cu sosirea navei", precizează comunicatul.

Africa de Sud a adoptat o poziţie neutră de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Guvernul de la Pretoria a refuzat să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova, iar în februarie Africa de Sud a efectuat exerciţii navale comune cu Rusia şi China în apropierea coastei sud-africane a Oceanului Indian, stârnind reacţii critice la Washington.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 20.20 - REUTERS: Parlamentul ucrainean va vota interzicerea relaţiilor comerciale cu Teheranul pentru 50 de ani

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis parlamentului de la Kiev un proiect de lege care prevede sancţiuni împotriva Iranului pentru o perioadă de 50 de ani.

Măsura vine ca represalii faţă de sprijinul militar pe care Teheranul îl oferă Moscovei în războiul din Ucraina, în special prin furnizarea de drone Shahed, folosite masiv de armata rusă în atacurile asupra ţintelor ucrainene, relatează duminică agenţiile Reuters şi EFE.

Actul normativ include o interdicţie totală pentru comerţ şi investiţii în Iran, pentru transferuri de tehnologii, drepturi de proprietate intelectuală sau plăţi electronice către rezidenţii iranieni, precum şi interzicerea tranzitului produselor iraniene prin Ucraina. Este de asemenea prevăzută blocarea retragerilor de active iraniene din Ucraina.

Adoptarea acestui proiect de lege, asupra căreia nu există îndoieli, nu va avea însă efecte majore asupra Iranului. Totuşi, numeroase produse care au ca destinaţie Iranul tranzitează Ucraina. De asemenea, Iranul importă din Ucraina produse agricole, astfel că Teheranul va trebui să găsească alternative.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut recent apel la poporul iranian să nu devină complice la războiul sângeros al Rusiei, care folosește drone kamikaze fabricate de Iran pentru a ucide civili ucraineni, conform Ukrainskaia Pravda.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 19.30 - Rusia dă asigurări că are ”resurse enorme” şi ”nici măcar n-a început să lupte serios” în Ucraina

Ambasadorul rus în Regatul Unit, Andrei Kelin, dă asigurări, într-un interviu acordat BBC, că Moscova dispune de ”resurse enorme” şi că Rusia ”încă nu a început să ia în serios” conflictul cu Ucraina, un mod de a-şi reafirma forţa şi capacitatea de a învinge, în timp ce Kievul anunţă că pregăteşte o contraofensivă, conform news.ro.

”Este o greşeală uriaşă, plină de idealism, să se creadă că Ucraina va învinge”, atacă el în acest interviu, acordat sâmbătă, în contextul în care Kievul anunţă de mai multe luni că pregăteşte o contraofensivă.

”Rusia este de 16 ori mai mare ca Ucraina. Dispunem de resurse enorme şi nici măcar nu am început să luptăm serios”, dă el asigurări.

Ambasadorul rus ameninţă, în contextul în care nu se vede un sfârşit al confruntărilor armate, că acest conflict poate intra într-o ”nouă dimensiune”.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 19.00 - TASS: Nikolai Șulghinov a declarat că Occidentul continuă să cumpere gaz și petrol din Rusia, dar pe căi ocolitoare

Țările occidentale nu au încetat să cumpere gaz și petrol din Rusia, dar acum o fac pe căi ocolitoare, a declarat de ministrul rus al energiei, Nikolai Şulghinov, la postul de televiziune "Rossia-1", în emisiunea de duminică "Moscova. Kremlin. Putin".

"Așa este" - a spus el, răspunzând la întrebarea jurnalistului Pavel Zarubin dacă este adevărat că țările occidentale continuă să cumpere aceleași gaze și petrol rusești, dar pe căi ocolitoare.

Menţionăm că la 5 decembrie 2022 a intrat în vigoare embargoul UE asupra livrărilor de petrol offshore din Federația Rusă. Țările G7, UE și Australia au introdus un plafon pentru prețul petrolului rusesc furnizat pe mare la nivelul de 60 de dolari per baril pentru navele și teritoriile lor. Din 5 februarie 2023, au început să funcționeze restricții similare privind furnizarea de produse petroliere din Rusia.

Plafonul a fost stabilit între 100 de dolari și 45 de dolari per baril, în funcție de categoria de produse petroliere. De asemenea, țările UE au încetat să cumpere gaz de la majoritatea gazoductelor din Rusia.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 18.00 - TASS: Dmitri Peskov afirmă că Occidentul poartă război împotriva Rusiei pe toate fronturile

Țările occidentale poartă război împotriva Rusiei pe toate fronturile, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, într-un interviu pentru emisiunea "Moscova. Kremlin. Putin", un fragment al căreia a fost publicat, duminică, de gazda programului Pavel Zarubin pe canalul său Telegram.

"Într-un sens mai larg, se duce un război. Se poartă un război împotriva noastră pe toate fronturile: fie că este vorba de economie, relații interstatale, relații de proprietate" - a afirmat el. Reprezentantul Kremlinului a atras atenția asupra faptului că oponenții Rusiei invadează chiar și ceea ce înainte părea sacru. "Cu toate acestea, vedem că toate aceste "fundații de nezdruncinat" se prăbușesc sub picioarele acestor reprezentanți fără scrupule ai Occidentului colectiv" - a subliniat Peskov.

În opinia sa, în aceste condiții, Rusia nu ar trebui să cedeze emoțiilor și să mențină o minte sobră. "Trebuie să rămânem concentrați și puternici, să facem ceea ce este benefic pentru noi, ceea ce se potrivește cel mai bine intereselor noastre, să fim duri, dar deschiși, să ne comunicăm clar preocupările, momentele care ne sunt inacceptabile și împotriva cărora vom lupta. Trebuie să le comunicăm toate acestea" - este convins secretarul de presă al președintelui rus.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 17.28 - TASS: Dmitri Peskov a calificat afirmația unui senator american despre "investirea în moartea rușilor" drept o rușine pentru SUA

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, consideră că afirmaţiile senatorului american Lindsey Graham despre "investirea în moartea rușilor" fac de ruşine Statele Unite ca stat. "Este greu de imaginat o rușine mai mare pentru țară decât a avea astfel de senatori" - a spus reprezentantul Kremlinului, citat, duminică, de canalul de Telegram Shot. Menţionăm că, la o întâlnire cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, senatorul Graham a declarat că moartea rușilor în conflictul din Ucraina sunt "cea mai bună investiție" a Washingtonului.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 17.00 - REUTERS: Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară

Liderul grupării ruse de mercenari Wagner care a ocupat oraşul ucrainean Bahmut, Evgheni Prigojin, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre el şi i-a avertizat că o asemenea greşeală ar putea conduce la o reacţie a poporului rus împotriva lor în lunile următoare, scrie Reuters.

După luni de lupte sângeroase cu armata ucraineană, gruparea Wagner a cucerit luna aceasta oraşul Bahmut, dar rolul lui Prigojin în această victorie a fost minimalizat de televiziunea de stat rusă. Aceasta a ignorat timp de 20 de ore ştirea despre cucerirea Bahmutului, iar când a difuzat-o a scos din ea discursul victorios al lui Prigojin, publicând în schimb un mesaj de felicitare de 36 de cuvinte din partea Kremlinului adresat grupării Wagner.

"Sunt absolut convins că au interzis (relatarea). Aceşti birocraţi de la nivel înalt, aceia închişi în turnurile Kremlinului, încearcă să le închidă tuturor gura pentru a nu vorbi despre Wagner", spune Prigojin într-un mesaj audio difuzat duminică şi crede că această abordare va conduce la o reacţie din partea populaţiei. "Pe termen lung - şi termen lung înseamnă două sau trei luni - ei vor primi o palmă din partea oamenilor pentru că încearcă să le închidă tuturor ochii şi urechile", speră liderul Wagner.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 16.15 - TASS: Serghei Lavrov jubilează după afirmaţiile generalului Mark Milley despre imposibilitatea Kievului de recăpătare a teritoriilor

Afirmaţiile președintelui Comitetului unit al Şefilor de Stat Major al Forțelor Armate Americane, generalul Mark Milley, despre imposibilitatea revenirii previzibile în posesia Ucrainei a tuturor teritoriilor din cadrul granițelor din 1991, reprezintă primul pas către înțelegerea realității, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru emisiunea "Moscova. Kremlin. Putin", un fragment al emisiunii fiind publicat, duminică, de jurnalistul Pavel Zarubin pe canalul său Telegram.

"Chiar astăzi, am auzit discursul președintelui Şefilor de Stat Major (al Forțele Armate) din SUA, generalul Milley, care, cu o mare atenție, dar pentru prima dată cu gura unui oficial, a spus ceva care nu reprezintă un sprijin incontestabil pentru așa-numita formulă de pace a lui Zelenski" - a spus Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a declarat că Ucraina, se pare, nu poate conta pe recăpătarea tuturor teritoriilor sale în interiorul granițelor din 1991 în viitorul apropiat - iar acesta este un pas înainte spre înțelegerea realității din teren. Amintim că, pe 25 mai, la o conferință de presă susţinută după încheierea reuniunii regulate a unui grup multinațional înființat de Occident privind coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, Milley s-a exprimat că Ucraina nu va putea recăpăta, în viitorul apropiat, prin mijloace militare, teritoriile pierdute pe care le consideră proprii.

Potrivit afirmaţiilor generalului, Kievul ar putea să-şi atingă obiectivele strategice de eliberare a tuturor teritoriilor ocupate de trupele rusești, "prin mijloace militare, dar cel mai probabil nu în viitorul apropiat".

content-image

UPDATE 28 mai, ora 15.55 - BBC: Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a ordonat închiderea imediată a tuturor şcolilor

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a ordonat închiderea imediată a tuturor şcolilor situate în apropierea graniţei cu Ucraina, afirmând că nu mai este sigur ca acestea să mai rămână deschise. Anunţul guvernatorului Viaceslav Gladkov lasă impresia că regiunea a fost lăsată să se apere singură, ca şi cum autorităţile de la Kremlin nu s-ar fi aşteptat ca forţele ucrainene să riposteze la invazia rusă.

Săptămâna trecută, în regiune au avut loc raiduri transfrontraliere ale unei miliţii, urmate de intense bombardamente de artilerie şi mortiere. Toate şcolile vor fi închise începând de mâine, nu numai de-a lungul frontierei cu Ucraina, dar şi în oraşul Belgorod şi în suburbiile acestuia.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 15.23 - Rușii au lovit puternic la Harkiv

Forțele armate ale Rusiei din zona orașului Bogoduhiv, regiunea Harkiv, au distrus punctul de dislocare temporară a mercenarilor străini, a anunțat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-locotenent Igor Konașenkov. "În zona orașului Bogoduhiv, regiunea Harkiv, a fost distrus punctul de dislocare temporară a mercenarilor străini" - a spus el. De asemenea, pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei pe direcția Kupiansk în ultimele 24 de ore s-au ridicat la peste 30 de militari, un automobil blindat și două camionete, a sublinat Konaşenkov. "În direcția Kupiansk, prin acțiunile active ale unităților, prin loviturile aeriene și focul de artilerie ale Grupului de Forțe de Vest a fost distrusă forța vie și tehnica inamicului aflată în zona localităţilor Perşotravneve, Timkovka, Dvurecinaia din regiunea Harkiv şi Novoselovskoe și Stelmahivka din autoproclamata republică populară Lugansk. Pierderile inamicului s-au ridicat la peste 30 de militari ucraineni, un vehicul blindat și două camionete" - a spus acesta. Potrivit afirmaţiilor lui Konașenkov, au fost zădărnicite, totodată, acțiunile a două grupuri ucrainene de sabotaj și recunoaștere în zona localităţilor Liman Pervîi și Berestovoe din regiunea Harkiv.

UPDATE 28 mai, ora 14.19 - Austria acordă 2 milioane de euro pentru deminarea Ucrainei

Austria a decis să aloce două milioane de euro Ucrainei pentru operaţiuni de deminare a teritoriilor. Potrivit Ö24, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a anunțat că banii pentru echipamentele de deminare vor veni din Fondul de urgență externă al Ministerului Afacerilor Externe. Vicecancelarul Werner Kogler a declarat că țara a decis să contribuie la protejarea civililor. Dezbaterile despre acest ajutor pentru Ucraina durează de multă vreme. Ministrul austriac al apărării, Klaudia Tanner, s-a pronunţat împotriva unui astfel de sprijin, afirmând că participarea Austriei la deminarea Ucrainei înainte de încheierea ostilităților "încalcă neutralitatea constituțională". Partidul Libertății din Austria, de extremă dreaptă, de asemenea, s-a opus oricărei forme de participare a ţării la eforturile de sprijin pentru deminarea Ucrainei.

UPDATE 28 mai, ora 13.19 -  Bombardamente soldate cu victime, în regiunea ucraineană Harkiv

Poliţia Regională Harkiv raportează că un bărbat a murit şi o femeie a fost rănită, sâmbătă seară, într-un atac lansat de invadatorii ruși asupra regiunii. Orașul Kupiansk și satul Ţirkuni au fost vizate de bombardamente. "În Kupiansk, un localnic în vârstă de 60 de ani, care se afla în curte, a murit în urma bombardamentelor. În Ţirkuni, o femeie născută în 1944 a fost rănită. Aceasta a fost transportată la spital. Oamenii legii au demarat o anchetă pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului. Aceste infracţiuni se pedepsesc cu închisoare pe viață" - a transmis poliţia

UPDATE 28 mai, ora 12.43: Președintele Belarusului, internat de urgență, după întâlnirea cu Vladimir Putin, la Moscova

Continuarea AICI

UPDATE 28 mai, ora 11.25 - Rușii s-au dezlănțuit și au lansat cel mai mare atac asupra Kievului, de la începutul războiului

Continuarea AICI

UPDATE 28 mai, ora 10.40 - Doar 37 de ruși au primit viză de Ucraina

Serviciul ucrainean de Frontieră raportează că doar 37 de ruşi au primit vize de intrare în Ucraina, începând cu data de 1 iulie 2022, când autorităţile de la Kiev au introdus un regim de vize pentru cetăţenii Rusiei. "Pentru cetăţenii Federaţiei Ruse, există un regim de vize. Aceştia pot trece graniţa doar dacă au viză și confirmă motivul șederii lor în Ucraina" - a explicat Andri Demcenko, reprezentant oficial al Serviciului ucrainean de Frontieră. Regimul de vize pentru cetăţenii Rusiei a fost introdus de partea ucraineană ca urmare a invaziei la scară largă, declanşată de armata rusă în februarie 2022. Pe data de 17 iunie 2022, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că ruşii vor avea nevoie de viză pentru a intra în Ucraina. În aceeași zi, Cabinetul de Miniștri de la Kiev a reziliat acordul care le permitea ruşilor să intre în Ucraina fără viză. Ulterior, pe 1 iulie 2022, a intrat în vigoare hotărârea de guvern privind introducerea unui regim de vize pentru cetăţenii ruşi.

UPDATE 28 mai, ora 09.58 - Explozie foarte puternică la Melitopol

O explozie a fost raportată, duminică dimineaţă, în centrul Melitopolului (regiunea Zaporijjia), oraş ucrainean aflat sub ocupaţia trupelor ruse. Primarul legitim al oraşului, Ivan Fedorov, a scris pe Telegram că explozia a fost foarte puternică. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare. În Melitopol, oraş ocupat de trupele ruse la scurt timp după începerea războiului, în februarie 2022, exploziile au devenit foarte frecvente în ultima perioadă. Pe 25 mai, de exemplu, o serie de explozii a avut loc în zona aerodromului. De regulă, bombardamentele au loc asupra zonelor din oraş în care se află invadatori ruşi sau colaboraţionişti locali.

UPDATE 28 mai, ora 09.00 - Mercenarii Grupului Wagner par să se retragă din orașul Bahmut pentru a se reface și a se regrupa în spatele frontului, pe măsură ce operațiunile ofensive rusești scad în intensitate și în jurul orașului.

UPDATE 28 mai, ora 08.00 - Rusia strică sărbătoarea ucrainenilor: Atacuri în Kiev, de ziua orașului / Au fost raportate victime

Rusia a declanșat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică un atac aerian de amploare în două valuri asupra Kievului, care a ucis cel puțin o persoană, au declarat oficialii, citați de Reuters, în timp ce capitala ucraineană se pregătește să sărbătorească ziua orașului.

Sistemele de apărare aeriană au doborât cel puțin 20 de drone care se îndreptau spre Kiev, iar căderea unor resturi a ucis un bărbat de 41 de ani și a rănit o femeie de 35 de ani în oraș, a declarat primarul Vitali Klitschko, conform Mediafax.

Atacurile au avut loc în ultima duminică din luna mai, când capitala sărbătorește Ziua Kievului, aniversarea fondării oficiale în urmă cu 1.541 de ani. Ziua este marcată în mod obișnuit prin târguri stradale, concerte live și expoziții speciale la muzee - planuri pentru care au fost făcute și în acest an, dar la o scară mai mică.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 mai, ora 07.40 - Vladimir Putin se declară surprins de manifestările anti-ruseşti din Georgia: 'Au înnebunit'

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că a fost "total surprins" de demonstraţiile din Georgia împotriva Kremlinului, care au avut loc cu ocazia restabilirii, de către Rusia, a legăturile aeriene cu această ţara caucaziană pro-occidentală, transmite AFP, conform Agerpres.

Zeci de georgieni au manifestat săptămâna trecută în faţa unui aeroport din capitala Tbilisi, când un avion rusesc a aterizat în această fostă republică sovietică pentru prima dată din 2019 şi pe fundalul ofensivei lansate în Ucraina de Rusia, pe care Occidentul urmăreşte să o izoleze.

"Sincer, am fost total surprins de această reacţie", a comunicat preşedintele rus în cadrul unei întâlniri cu oameni de afaceri. "M-am gândit că toată lumea va spune: "Ei bine, mulţumesc, e bine". Dar nu, s-a făcut o vâlvă cu totul de neînţeles pe această problemă", a continuat Vladimir Putin în faţa camerelor. "Când mă uit de aici, mă gândesc: "Au înnebunit, nu este clar ce se întâmplă acolo", a adăugat Vladimir Putin.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 28 mai, ora 05.50 - Nou atac nocturn al Rusiei asupra capitalei Ucrainei

Rusia a lansat un nou atac major asupra capitalei Ucrainei, Kiev. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că sistemul de apărare aeriană a eliminat peste 20 de drone explozive, dar un nou vald e drone se apropie de capitala ucraineană, anunță Rador.

Vitali Kliciko a avertizat că va fi o noapte dificilă şi a îndemnat rezidenţii să rămână în adăposturi. O persoană şi-a pierdut viaţa în atacul cu drone, informează BBC

content-image

UPDATE 28 mai, ora 05.10 - Ce a declarat ambasadorul Rusiei în Marea Britanie despre armata rusă

Ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, a avertizat că livrările de arme către Ucraina riscă să ducă la o escaladarea a conflictului din Ucraina până la cote nevăzute până acum, informează Rador.

Într-un interviu acordat BBC, Andrei Kelin a declarat că armata rusă este net superioară armatei ucrainene. "Este o mare greşeală idealistă să crezi că Ucraina poate învinge.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 28 mai, ora 03.40 - Ucraina intensifică sancțiunile împotriva Rusiei

Ucraina continuă să adopte măsuri de sancționare, a declarat sâmbătă seara preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform, scrie Rador.

"Vom continua să ne luăm măsurile de sancționare, iar noi pachete de sancțiuni sunt pe drum - chiar mai extinse", a declarat președintele Zelenski în discursul său de seară şi a precizat că fiecare persoană care lucrează cu Rusia va fi blocată, iar sancțiunile ucrainene sunt deja sincronizate sau vor fi sincronizate cu sancțiunile impuse de Occident. "Când Rusia a început această agresiune, a privit lumea ca și cum s-ar fi privit pe sine în oglindă. Au crezut că toată lumea este la fel de cinică și disprețuiește oamenii în același mod în care o fac stăpânii Rusiei. Dar lumea este diferită - lumea ne ajută să protejăm viața. Și oricine merge împotriva lumii va fi izolat. Rusia nu va câștiga nimic și va pierde totul. Împreună cu cei care încearcă cumva să o ajute în teroare", a mai spus Volodimir Zelenski.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 28 mai, ora 01.00 - Prigojin este acuzat că ar plănui o revoltă armată împotriva lui Putin: Este la un pas de rebeliune

Prigojin este acuzat că ar plănui o revoltă armată împotriva lui Vladimir Putin: Este la un pas de rebeliune

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, este acuzat de către Igor Ghirkin, un fost agent FSB, că ar pregăti o rebeliune în Rusia. Igor Ghirkin a fost condamnat la Haga pentru doborârea zborului MH17 în 2014. Șeful mercenarilor a criticat din nou dur armata rusă.

Ghirkin spune că insultele făcute de Prigojin la adresa armatei ruse sunt „inacceptabile” și ar semnala o ruptură în cadrul elitei ruse de care va profita Prigojin cu armata sa privată care se retrage din Bahmut. „Totuși nu am auzit ca Wagner să fi depus vreun jurământ să nu lupte niciodată împotriva armatei ruse. Împotriva Rusiei. Este pur și simplu o organizație de mercenari”, a spus Ghirkin.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.