Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 29 octombrie - Rusia a suferit unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka

ft.com
razboi ucraina

Rusia a înregistrat  unele dintre cele mai mari pierderi din 2023 în bătălia de la Avdiivka, se arată în cea mai recentă evaluare a serviciilor secrete britanice. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a anunțat sâmbătă că pierderile rusești în Avdiivka s-au ridicat la aproximativ 4.000 de soldați, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Rusia a pierdut cel puțin o brigadă care încerca să cucerească orașul.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de duminică, 29 octombrie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 29 octombrie, ora 21.00: Ucraina intenționează să organizeze în acest an un "summit global pentru pace"

Ucraina intenționează să organizeze în acest an un "summit global pentru pace" al liderilor mondiali, a declarat duminică ministrul adjunct Mykola Tochytskyi, după ce reprezentanți din peste 60 de țări s-au întâlnit în Malta pentru a discuta formula de pace a Kievului pentru războiul cu Rusia, informează Mediafax.

"Acest obiectiv rămâne necesar și posibil... s-a demonstrat că există interes în acest sens", a declarat ministrul adjunct Mykola Tochytskyi pentru Reuters.

La reuniunea de la Malta au participat, personal sau online, reprezentanți din 66 de țări, a precizat Kievul, cu peste 20 de țări mai multe decât la ultima reuniune de acest fel, care a avut loc la Jeddah, în Arabia Saudită, în luna august.

Discuțiile s-au desfășurat în absența Rusiei.

Tochytskyi a declarat că la reuniunea de la Malta au fost discutate cinci puncte din formula în 10 puncte prezentată anul trecut de președintele Volodimir Zelenski: siguranța nucleară, securitatea alimentară, securitatea energetică, eliberarea prizonierilor și a persoanelor deportate și integritatea teritorială.

Viceministrul a declarat că eforturile Ucrainei de a atrage țările din "Sudul Global" nu au fost afectate de pozițiile diferite privind conflictul dintre Israel și Hamas, deși acest lucru ar putea face mai dificilă concentrarea atenției asupra Ucrainei.

Ucraina a încercat de luni de zile să construiască legături cu guvernele din Africa, Asia și America Latină, dar a constatat că sprijinul său pentru Israel este în dezacord cu pozițiile unora dintre aceste țări.

China nu a participat la reuniunea din Malta, a confirmat Tochytskyi, în ciuda eforturilor Ucrainei de a determina Beijingul să trimită un reprezentant.

"Motivele nu îmi sunt cunoscute, din câte îmi amintesc, la Jeddah, reprezentantul chinez, Li Hui, a spus că plănuia să participe."

El a declarat că Ucraina menține o politică a ușilor deschise pentru ca China sau orice altă țară să participe la viitoarele summit-uri.

UPDATE 29 octombrie, ora 20.45: Moment istoric! Lukașenko, aliatul lui Putin, cere negocieri în Ucraina: 'Trebuie să ne așezăm la masa negocierilor'

Continuarea aici.

UPDATE 29 octombrie, ora 18.10: Rușii au comemorat victimele represiunii politice din perioada sovietică

În mai multe orașe rusești, oamenii au comemorat victimele represiunii politice din perioada sovietică - în ciuda restricțiilor enorme ale autorităților.

Având în vedere ziua oficială de comemorare din 30 octombrie, de exemplu, la Moscova au fost depuse flori. Printre alții, de mai mulți ambasadori ai statelor occidentale, dar și de proeminenți activiști ruși pentru drepturile omului.

Până acum câțiva ani, activiștii pentru drepturile omului solicitaseră întotdeauna acțiuni majore la 29 octombrie. În prezent, acestea sunt interzise - oficial prin măsuri anti-Covid. Cu toate acestea, deoarece nu au existat practic restricții Corona în Rusia de mult timp, criticii Kremlinului văd acest lucru ca pe o hărțuire pură în vremuri de război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE 29 octombrie, ora 13.32: Comandantul forțelor speciale din Rusia confirmă că Rosgvardia recrutează foști luptători Wagner în batalionul cecen (ISW)

Foști mercenari ai Grupului Wagner se alătură batalionului Akhmat din Cecenia și se îndreaptă către războiul din Ucraina, a confirmat comandantul batalionului Akhmat Apti Alaudinov într-un interviu din 28 octombrie, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului în ultimul lor raport.

Detalii aici

content-image

UPDATE 29 ocrombrie, ora 10.10: Potop de drone în Crimeea: Ministerul Apărării izbucnește după ce Ucraina a atacat o rafinărie

Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus noaptea trecută 36 de drone lansate de Ucraina deasupra Mării Negre în largul Peninsulei Crimeea, a anunţat duminică dimineaţa Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters. Într-un comunicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, ministerul nu a dezvăluit dacă au existat pagube sau victime în urma atacului.

Detalii aici

content-image

UPDATE 29 octombrie, ora 05.35: Zelenski vrea să stabilească un model global pentru soluționarea conflictului cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă, la o reuniune unde au participat peste 60 de consilieri de securitate naţională, să se facă un model global din formula sa în zece puncte pentru pacea cu Rusia, informează Reuters, citat de Agerpres.

Întâlnirea, care a avut loc cu uşile închise în Malta, va ajuta la evaluarea capacităţii Ucrainei şi a Occidentului de a susţine un sprijin continuu şi mai larg, pe măsură ce conflictul din Israel domină titlurile, mutând atenţia de la situaţia din Ucraina.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 29 octombrie, ora 03.00: Dezvăluiri incredibile! Ucraina anunță că foloseşte drone pentru a împiedica recruţii să fugă în ţările vecine

Serviciul ucrainean de frontieră a anunţat sâmbătă că foloseşte drone în eforturile de a preveni fuga în străinătate a bărbaţilor care încearcă să se sustragă mobilizării în armată pentru a nu fi trimişi pe front în războiul cu Rusia, relatează Reuters.

Numai vineri 14 bărbaţi au fost opriţi la graniţa cu Republica Moldova în timp ce încercau să iasă ilegal din Ucraina, precizează respectivul serviciu, care a publicat şi o înregistrare video captată din dronă ce arată astfel de tentative.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.