Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT: Război în Ucraina: Ucraina sub asediul dronelor Shahed: Alarmele au sunat după un nou atac nocturn

ssatipura.com
rusia ucraina

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina:

UPDATE 20 ianuarie, ora 13:38: Rusia pregăteşte o lege ce vizează confiscarea bunurilor celor care 'denigrează armata rusă'

Rusia va examina săptămâna viitoare un proiect de lege ce vizează confiscarea banilor, bunurilor şi obiectelor de valoare ale oricărei persoane declarate vinovată de difuzarea de "informaţii false" cu privire la armata rusă, a anunţat sâmbătă un înalt responsabil rus, informează AFP, potrivit Agerpres.

Moscova a declarat ilegale criticile la adresa armatei sale la scurt timp după ce şi-a lansat ofensiva asupra Ucrainei, în februarie 2022. Mii de persoane care se opun conflictului au fost de atunci trimişi la închisoare.

Proiectul de lege care, potrivit media de stat, beneficiază de sprijinul tuturor principalelor grupuri parlamentare, va fi prezentat luni în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a declarat preşedintele acesteia, Viaceslav Volodin.

"Oricine încearcă să distrugă Rusia şi să o trădeze trebuie să-şi primească pedeapsa pe care o merită şi să compenseze daunele cauzate cu preţul bunurilor sale", a scrie el pe Telegram.

Această măsură, a adăugat Volodin, este menită să pedepsească "ticăloşii" care "denigrează ţara noastră, pe soldaţii şi ofiţerii ce participă la operaţiunea militară specială".

Acuzarea de difuzare de "informaţii false" cu privire la armata rusă este deja pasibilă de o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare şi a fost folosită de autorităţile ruse pentru a înăbuşi orice formă de disidenţă.

În virtutea legii, informaţiile asupra ofensivei asupra Ucrainei care nu provin dintr-o sursă guvernamentală oficială pot fi considerate "false", iar difuzarea lor poate face obiectul unor urmăriri penale.

Un militant rus pentru apărarea drepturilor omului a fost condamnat joi la trei ani de închisoare de un tribunal care l-a declarat vinovat de "discreditarea" armatei Rusiei într-un comentariu publicat pe reţele sociale.

UPDATE 20 ianuarie, ora 11:55: Kievul are nevoie de mai multe arme dată fiind lungimea frontului (consilier prezidenţial)

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a îndemnat aliaţii Ucrainei să-i livreze ţării sale mai multe arme, pentru a o ajuta în apărarea împotriva invaziei ruse, dată fiind actuala stare a luptelor, informează sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

"Problema în acest stadiu al războiului este că numărul de arme, drone, grenade sau foc de artilerie nu este distribuit uniform. Acesta trebuie egalizat", a declarat Podoliak pentru publicaţia germană Bild.

Un singur scenariu este posibil şi anume întărirea Ucrainei cu arme de înaltă tehnologie, a subliniat el.

Nu de discuţii este nevoie, ci de investiţii în producţia de arme, a spus el, enumerând "rachete cu rază mare de acţiune, drone, grenade sau foc de artilerie". "Numărul de arme trebuie să fie mai mare", a afirmat Podoliak.

Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a insistat asupra lungimii frontului, în condiţiile în care Ucraina caută să se apere de forţele ruse în mai multe zone, cu atacuri pe mai multe direcţii.

"Întreaga linie a frontului este de 1.300 de kilometri, iar luptele au loc pe o lungime situată între 600 şi 800 de kilometri", a spus Mihailo Podoliak.

El a descris actuala situaţie militară ca fiind una dificilă, din cauza luptelor care continuă să fie unele intense, în pofida factorilor climatici.

Cu toate acestea, Rusia, potrivit lui Podoliak, nu a înregistrat progrese semnificative în decurs de un an. "Rusia luptă cu masele, a fost întreprinsă o amplă mobilizare, mulţi oameni au fost trimişi pe front, o mulţime de echipament a fost concentrat, şi toate acestea vor fi distruse", a afirmat Podoliak.

El estimează că, în conformitate cu planurile preşedintelui rus Vladimir Putin, războiul va continua "până când el va cuceri întregul teritoriu al Ucrainei, până când el îşi va extinde dominaţia în Europa, până când el va cuceri alte teritorii post-sovietice".

Şi aceasta pentru că, potrivit lui Podoliak, "o persoană nu declanşează un război mare, distrugându-şi reputaţia şi relaţiile, dacă vrea să se mulţumească cu puţin. Aceasta ar fi un nonsens", a explicat consilierul preşedintelui ucrainean.

UPDATE 20 ianuarie, ora 10:59: Ocupanţii ruşi primesc cel puțin 60% din informații prin intermediul rețelelor sociale

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susţine că invadatorii ruși primesc cel puțin 60% din informații prin intermediul rețelelor de socializare. În acest context, armata ucraineană a îndemnat la o "tăcere informațională".

"Cel puțin 60% din informațiile serviciilor speciale inamice sunt primite prin intermediul rețelelor de socializare. Distribuirea nesăbuită a fotografiilor și videoclipurilor despre activitățile Forțelor Armate ale Ucrainei devine una dintre principalele surse de informații pentru inamic" - a explicat Statul Major al armatei Ucrainei, adăugând că diseminarea unor astfel de informații ar putea avea ca rezultat întreruperea unei operațiuni militare, moartea apărătorilor ucraineni și pierderea armelor și a echipamentelor militare.

Pe de altă parte, cei care distribuie astfel de informaţii riscă să fie condamnaţi la închisoare.

"Reţineţi că tăcerea informațională îl va împiedica pe inamic să afle planurile armatei, va salva vieți ucrainene și va aduce mai aproape victoria noastră comună" - a conchide Statul Major al Ucrainei.

UPDATE 20 ianuarie, ora 10:35: Războiul se va încheia prin negocieri, iar Rusia va trebui să renunțe la armele nucleare

Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Ivan Havriliuk, a declarat pentru Tagesspiegel că rezultatul războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei va trebui să însemne că Moscova renunţă la armele nucleare.

Potrivit acestuia, toate războaiele se termină în urma unor negocieri, iar confruntarea dintre Federația Rusă și Ucraina nu trebuie să facă excepție.

Havriliuk a menționat că, dacă se semnează vreun document cu rușii, aceştia din urmă trebuie să renunțe la armele nucleare. Potrivit oficialului, războiul actual trebuie să se încheie cu revenirea tuturor teritoriilor ucrainene sub controlul Kievului, dar va fi necesară crearea de mecanisme prin care Rusia să nu atace din nou.

"Vor fi semnate acorduri - pe de o parte, de o coaliție de state care sprijină Ucraina și de Rusia, pe de altă parte. Iar acest document va trebui să includă o clauză privind renunțarea de către Rusia la armele nucleare, deoarece acest stat este o amenințare la adresa păcii" - a subliniat Ivan Havriliuk.

UPDATE 20 ianuarie, ora 10:05: Volodimir Zelenski: 'Lumea are puterea de a opri Rusia'

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că lumea are puterea de a opri Rusia și de a proteja viața oamenilor.

Într-un mesaj video transmis vineri seară, Zelenski a mulțumit în mod tradițional tuturor celor care ajută Ucraina și a remarcat că lumea este destul de puternică pentru a opri Rusia și trebuie să o facă acum.

"Acum, din cauza nebuniei liderilor ruși, fiecare națiune a lumii se confruntă cu o perioadă de incertitudine și pericol. Din ce în ce mai mult, lumea aude și devine convinsă că pot exista și mai multe războaie în viitor. Dar avem puterea de a opri asta. Avem puterea de a proteja viața normală. Lumea are această putere. Iar aceasta trebuie să funcționeze acum - trebuie să oprească Rusia. Sunt recunoscător tuturor celor care ajută. Mulțumesc tuturor celor care apără Ucraina, care lucrează pentru Ucraina și care își amintesc că sarcina principală este să oferim statului nostru toate oportunitățile de a-i alunga pe ocupanți. Cu siguranță, vom face acest lucru" - a subliniat președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a mai raportat că a avut convorbiri telefonice cu premierul Albaniei, Edi Rama, și cu președintele Emiratelor Arabe Unite. În timpul discuţiei cu președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, a fost abordată eliberarea prizonierilor ucraineni. Zelenski i-a mulțumit acestuia pentru asistența semnificativă acordată Ucrainei.

"Procesul este foarte complex, foarte sensibil. Dar sarcina rămâne neschimbată: trebuie să ne eliberăm toți oamenii, să aduce acasă toți prizonierii" - a subliniat Volodimir Zelenski.

content-image

UPDATE 20 ianuarie, 09:42: Peste 700 de militari ruşi au fost ucişi pe frontul din Ucraina în ultimele 24 de ore

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei informează, în raportul de sâmbătă dimineaţă, că armata rusă a pierdut pe front încă 750 de militari, potrivit Radio Rador România.

Astfel, de la începutul invaziei la scară largă, armata ucraineană a lichidat 375.270 de invadatori ruşi. De asemenea, de la începutul războiului, trupele ucrainene au doborât 331 de avioane și 324 de elicoptere rusești.

Au mai fost distruse 6.171 (+4) de tancuri ale armatei ruse, 11.455 (+10) de vehicule blindate, 8.868 (+14) de sisteme de artilerie, 654 de sisteme de apărare antiaeriană, 967 (+1) de lansatoare multiple de rachete, 11.848 (+17) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 23 de nave/ambarcaţiuni, 1 submarin, 6.934 (+5) de drone, 1.818 rachete de croazieră și tehnică specială.

content-image

UPDATE 20 ianuarie, ora 08:45: Ucraina, vizată de un nou atac nocturn cu drone Shahed

Trupele ruse au atacat teritoriul Ucrainei cu drone kamikaze de tip Shahed, în noaptea de 19 spre 20 ianuarie, forțele de apărare aeriană ucrainene reuşind să doboare patru drone de atac. "Noaptea trecută, ocupanții ruși au efectuat un nou atac aerian, folosind șapte drone Shahed-136/131" - a precizat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Radio Rador România.

content-image

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.