Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Votul pentru Brexit. Primul EXIT-POLL. 52% DA, 48% NU

UK Marea Britanie

STIRIPESURSE.RO vă va prezenta azi toate detaliile și evenimentele care se vor petrece în cadrul referendumului organizat în Marea Britanie cu privire la rămânerea sau nu în cadrul Uniunii Europene:

UPDATE: Lira a crescut chiar la închiderea stațiilor de vot:

UPDATE 00.00 Votul pentru referendum s-a încheiat în Marea Britanie. 55% dintre britanici vor în UE. E un avans de 10% al taberei împotriva Brexitului. Sondaj Oxford și Universitatea din Manchester: peste 60% din tineri votează pentru rămânere. Prezență masivă în Țara Galilor și Scoția: peste 70%, spre 80%.

UPDATE 23: 00 Mai e o singură oră în care britanicii pot vota pentru Brexit.

UPDATE 20:06 Preşedinţii principalelor instituţii comunitare s-au abţinut joi să vorbească despre referendumul pe tema Brexitului, dar au continuat discuţiile şi consultările cu toţi liderii europeni pentru a-şi pregăti răspunsul după ce va fi cunoscut rezultatul votului prin care britanicii decid dacă mai vor să facă parte din Uniunea Europeană

UPDATE 20:01 Va fi nevoie de o "relansare a construcţiei europene" indiferent care va fi rezultatul referendumului din Marea Britanie cu privire la menţinerea sau ieşirea Regatului Unit din UE, a estimat joi preşedintele francez Francois Hollande, informează AFP. "Indiferent care va fi răspunsul poporului britanic (...), va trebui demarată o relansare a construcţiei europene", a declarat preşedintele francez, care se va deplasa săptămâna viitoare la Berlin, pentru o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul federal german.

UPDATE 18:31 Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Francois Hollande, se vor întâlni înaintea Consiliului European ce urmează referendumului britanic privind apartenenţa la Uniunea Europeană, conform unei surse diplomatice reuniunea celor doi lideri urmând să se desfăşoare luni la Berlin.

UPDATE 16:30 Şefa guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, a cerut joi electoratului britanic să vină să voteze la referendumul privind Brexitul, ea exprimându-şi teama că ploaia ar putea diminua prezenţa la urne, transmite agenţia EFE. 'Sunt foarte optimistă' în ceea ce priveşte participarea Scoţiei, a spus ea la secţia de vot, adăugând că a 'votat cu mintea şi cu inima'.

UPDATE 16: 27 Preşedintele german Joachim Gauck a declarat joi, la Sofia, că şi în cazul în care britanicii vor vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană, dezbaterea privind fezabilitatea unei "uniuni tot mai strânse" trebuie să continue

UPDATE 16:23 Liderul partidului britanic eurosceptic UKIP, Nigel Farage, a votat joi la referendumul privind Brexitul şi a transmis chiar şi la secţia de vot un mesaj pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 'Oamenii care au decis să voteze pentru ieşirea (din UE) au o convingere şi o pasiune autentice', a spus el

UPDATE 16:15 Indiferent de rezultatul referendumului britanic, consultările Uniunii Europene începând de vineri vor include toate cele 28 de state membre, inclusiv Marea Britanie, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, în ziua scrutinului privind un eventual Brexit.

14.15: Publicaţia The Independent face public ultimul sondaj pe tema ieşirii din UE, realizat miercuri, 22 iunie. 55% dintre britanici ar opta pentru rămânerea în UE.

12.30: Prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon a votat pentru rămânerea în UE. "Nu lăsaţi ca dezbinările conservatorilor să ne târască afară din Europa. Votaţi pentru păstrarea Scoţiei în partea pozitive a lumii", a declarat Nicola Sturgeon.

12.20: Conform German Marshall Fund, o eventuală ieşire a Marii Britanii ar afecta şi serialul Games of Thrones. Filmat în mare parte în Irlanda de Nord, serialul se bazează pe fondurile de dezvoltare regională a UE, care ar fi pierdute în caz de Brexit.

11.45: Cozi imense la Aeroportul Luton din Londra. Printre miile de călători care reuşesc să se îmbarce în ultimul moment se află şi numeroşi români.

content-image

11.30: O furtună a provocat inundaţii în Londra şi în alte părţi din Anglia, provocând tulburări ale traficului.

content-image

11.51: Premierul britanic conservator David Cameron a votat joi dimineaţă la Londra la referendumul privind ieşirea sau rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, după ce în ultimele luni a dus o campanie pentru menţinerea ţării în blocul comunitar, transmit AFP şi DPA. Cameron a fost însoţit la vot de soţia sa, Samantha. Cei doi au votat la o secţie din apropiere de reşedinţa din Downing Street, în centrul Londrei, potrivit Agerpres.

10.44: Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar avea un impact imens asupra economiei globale, este de părere premierul australian Malcolm Turnbull, citat joi de agenţia Associated Press, preluată de Fox News. "Ar fi un şoc imens, nu există nicio îndoială asupra acestui lucru... Evident că vor fi făcute eforturi foarte mari pentru ca urmările acestui şoc să fie reduse la minimum", a declarat Turnbull ziariştilor, informează agerpres.ro. La rândul său, şefa diplomaţiei australiene, Julie Bishop, le-a spus reporterilor că "este în interesul naţional (al Australiei) ca o Mare Britanie puternică, aliatul şi prietenul nostru indispensabil, să rămână în Uniunea Europeană".

9.02: Secţiile de vot s-au deschis joi în Marea Britanie pentru referendumul privind rămânerea sau ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite France Presse, citată de Agerpres. Votarea a început la circa 41.000 de secţii de pe teritoriul Marii Britanii. Circa 46,5 milioane de alegători s-au înregistrat la cele 382 de centre locale, potrivit Comisiei Electorale. Potrivit Comisiei, în Anglia, numărul alegătorilor este de 38,96 milioane, în Scoţia - 3,99 milioane, în Ţara Galilor - 2,27 milioane, în Irlanda de Nord - 1,26 milioane şi în Gibraltar - 24.117 alegători. Experţii se aşteaptă la o rată de participare la vot care va varia între 60 şi 80%, relatează DPA. Urnele se vor închide la ora 21:00 GMT.

8.18: Britanicii votează joi asupra apartenenţei lor la Uniunea Europeană în cursul unui referendum istoric care le va decide viitorul şi pe cel al Europei, subliniază AFP, citat de Agerpres. 

La capătul unei campanii agitate, axată pe imigraţie şi pe prosperitate economică, un număr record de cetăţeni - 46,5 milioane - s-au înscris pentru a vota, începând de la ora 06:00 GMT. Rezultatul final ar urma să fie anunţat vineri dimineaţa.

7.55 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat, miercuri, ca nu va exista in niciun caz o noua negociere cu Londra in urma referendumului privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, potrivit Le Figaro online, citat de Mediafax.

7.45 Potrivit politicalbetting.com, 78% dintre cei care au pariat pe referendum au optat pentru opțiunea „IN”, iar 22% pentru „OUT”.

7.30 Un număr record de cetăţeni - 46,5 milioane - s-au înscris pentru a vota, începând de la ora 06:00 GMT (ora 8 în României). Urnele se închid la ora 21.00 GMT. Rezultatul final ar urma să fie anunţat vineri dimineaţa. Alegătorii trebuie să răspundă întrebării: 'Regatul Unit trebuie să rămână membru al UE sau să părăsească UE ?', având de ales între aceste două cazuri: 'Remain a member of the European Union' ('Rămâne membru al Uniunii Europene') sau 'Leave the European Union' ('Părăseşte Uniunea Europeană?'.

6.00 Angajatii Ambasadei britanice la Bruxelles organizeaza o "chef Brexit" in seara zilei de joi, 23 iunie, cand are loc referendumul privind iesirea sau ramanerea Marii Britanii in UE, iar EurActiv.com, care a consultat playlistul petrecerii, scrie ca acesta include melodii precum "The Final Countdown", a trupei rock sudeze Europe, sau eternul hit din 1987 al lui Rick Astley "Never Gonna Give You Up".

01:20 MB: Tabara "In" si-a recapatat avansul inaintea referendumului asupra UE (sondaje YouGov, ComRes) 


Tabăra "In" conduce asupra "Out" cu 51%, față de 49%, respectiv, după un calcul al prezenței la vot și intervievarea persoanelor care au răspuns inițial "nu știu" cum probabil vor vota, a declarat Sam Coates, redactor politic adjunct la The Times într-un mesaj pe Twitter. Un sondaj anterior YouGov pentru The Times punea "Out" înainte, amintește Reuters, citata de Agerpres.

 


01:00 Brexit: Analiza sondajelor arată pentru "In" un ușor avans (JP Morgan) (Agerpres).
Banca de investiții JP Morgan a declarat că analiza sa a recentelor sondaje privind referendumul asupra apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană arăta pentru tabăra "In/Remain" - pentru a rămâne în UE - un ușor avans miercuri, cu o zi înainte ca britanicii să meargă la urne, informează Reuters.

 

22.30 SONDAJE - Două noi sondaje publicate miercuri, în ajunul referendumului istoric privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, indică Brexitul (ieşirea Regatului Unit din UE) uşor în fruntea intenţiilor de vot, transmite AFP. Opinium - în cadrul căreia au fost intervievaţi 3.011 britanici pe internet, 45% dintre respondenţi s-au pronunţat pentru părăsirea blocului comunitar, în timp ce 44% au optat pentru rămânerea în UE, iar 9% s-au declarat indecişi şi 2% au refuzat să se pronunţe.

TNS - s-a bazat pe opiniile exprimate de 2.320 de alegători, dintre care 43% s-au pronunţat pentru ieşirea din UE, 41% pentru rămânerea în blocul comunitar şi 16% sunt încă nehotărâţi, titrează agerpres.

18:40
Principalele case de pariuri din Regat - Ladbrokes, Coral, Paddy Power sau Betfair - coteaza cu 76% sansele pentru un vot "Remain" fata de doar 24% pentru "Leave"

Premierul David Cameron si oponentii sai eurosceptici si-au prezentat ieri ultimele argumente pentru atragerea de voturi in ajunul unui referendum privind apartenenta la UE al carui rezultat va fi prea strans pentru a fi estimat. Un vot pentru Brexit ar putea starni o furtuna pe pietele financiare, susțin specialiștii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.