Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Ziua Națională a României / FOTO & VIDEO

inquamphotos.com / Octav Ganea
ziua nationala a romaniei

Parada militară de Ziua Naţională a României de la Arcul de Triumf s-a încheiat, la aceasta asistând preşedintele Iohannis, premierul Cioloş, foştii şefi ai statului, reprezentanţii instituţiilor statului, lideri politici, dar şi câteva mii de oameni. O premieră a paradei din acest an au fost avioanele F-16.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, foştii şefi ai statului Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, miniştri, diplomaţi, reprezentanţi ai instituţiilor statului, liderul PNL Alina Gorghiu, veterani de război au asistat la paradă de la tribuna oficială. Primarul general Gabriela Firea, liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, s-au aflat în apropierea zonei oficiale, dar în spaţiul destinat publicului.

UPDATE: PSD și ALDE au sărbătorit Ziua Națională a României separat / FOTO & VIDEO

UPDATE:  Scandal la parada de 1 Decembrie. Ce s-a evitat dinadins

UPDATE 11.31: Începe defilarea aviației militare.

Avioanele F-16 recent intrate în dotarea Forțelor Aeriene Române au decolat de la Fetești și decolează deasupra Arcului de Triumf.

Cele șase avioane F-16 A/B MLU au un nivel de echipare modern și în acest moment sunt ”vârful de lance” al aviației militare române.

content-image

UPDATE: Peste 3.000 de militari , cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere participă la Parada militară organizată de Ziua Naţională a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

content-image

content-image

UPDATE 11.00: Președintele a fost huiduit de o parte din mulțimea prezentă în zonă.

*

Parada militară de Ziua Naţională a României a început, joi, la Bucureşti, peste 3.000 de militari români şi străini urmând să defileze pe sub Arcul de Triumf. 

Startul manifestărilor a fost dat de şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, acesta anunţându-l pe preşedintele Klaus Iohannis că detaşamentele sunt pregătite de acţiuni. Ulterior, Iohannis a trecut în revistă Garda de Onoare, după care a fost intonat Imnul Naţional. 

Şeful statului a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf.

content-image

Soprana Carla Muşat, solistă a Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzicilor militare, a cântat imnul naţional, acompaniată de orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, orchestra Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi a Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”, şi de corul studenţilor Academiei Tehnice Militare.

Urmează defilarea militarilor după depunerea unei coroane de flori de către preşedintele României.

Un prim INCIDENT la parada de 1 Decembrie: Un bărbat care avea un pistol, luat pe sus de SPP-iști

Printre oficialităţile care asistă la paradă se numără cei trei foşti preşedinţi ai României, Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, premierul Dacian Cioloş, membri ai guvernului şi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic. Printre aceştia, ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în România, Dean Thompson, şi ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul. 

La paradă mai sunt prezenţi directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Helvig, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, împreună cu copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu şi cu primarul Capitalei, Gabriela Firea, se află în mulţime lângă sediul ALDE. Din această zonă s-au auzit huiduieli în momentul în care şi-au făcut apariţia în piaţă premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis. 

Dragnea a declarat că a venit să se bucure de Ziua Naţională: "Am venit să mă bucur de Ziua Naţională, de ziua noastră a românilor şi am venit cu drag şi cu foarte multă bucurie la parada militară. Să nu uităm niciodată că suntem români şi să ne iubim ţara". 

La rândul său, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat că se simte foarte bine împreună cu copiii, cu colegi şi prieteni. 

"Stau foarte bine, sunt aici cu cei mici, cu colegi, cu prieteni, sunt români care se bucură de defilarea de la Arcul de Triumf. Nu mă simt deloc stingherită sau dezavantajată, mă bucur ca oricine astăzi de Ziua Naţională şi nimic nu îmi umbreşte această bucurie", a declarat Firea.

content-image

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.