Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea a dat ORDINUL, Guvernul execută - Sprijinul acordat fermierilor pentru cultura usturoiului va fi majorat la 3.000 de euro/ha

romanialibera.ro
bani depozite

Sprijinul acordat fermierilor pentru cultura usturoiului va fi majorat de la 1.000 de euro/ha la 3.000 de euro/ha, conform unui proiect de act nomativ pus în discuție publică de Ministerul Agriculturii.

La sfărșitul lunii februarie Guvernul a acordat un sprijin de 1.000 de euro/ha pentru cultura usturoiului, în limita unui buget de 2 milioane de euro, conform Mediafax.

Citește și: ALERTĂ Protest la ÎCCJ înainte de procesul lui Liviu Dragnea

După intrarea în vigoare a actului normativ, în program s-au înscris cca. 159 beneficiari, cu o suprafață de aproximativ 119 ha, iar prin hotărârea de Guvern nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control a acesteia se preconiza înscrierea a cca 2000 de beneficiari cu o suprafață totală de aproximativ 2000 ha, constatându-se că scopul actului normativ nu a fost îndeplinit.

Cuantumul de 1000 de euro/ha acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, fiind un procent insuficient pentru susținerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului. În acest context, producătorii agricoli s-au adresat ministerului pentru găsirea unor soluții de creștere valorii sprijinului financiar, reclamând cheltuielile mari privind achiziția de semințe, forța de muncă, input-uri, utilajele agricole folosite etc, precizează nota de fundamentare.

În cadrul întâlnirilor cu cultivatorii de usturoi, la care au participat și formele asociative reprezentative ale acestora, s-au realizat analize și calcule privind cheltuielile și veniturile rezultate din această cultură, reieșind necesitatea unui sprijin mai mare de la bugetul de stat, în sensul creșterii cuantumului de la 1000 euro/ha la 3000 euro/ha reprezentând contravaloarea în lei de 13.950 lei/ha, noul sprijin venind în susținerea și menținerea culturii de usturoi în zonele cu tradiție, precum și înființarea de noi suprafețe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program.

În România, suprafața cultivata cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone.

Majoritatea suprafețelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiți în ferme de familie.

În perioada 2010-2017, trendul general al producției a fost descrescător. În anii 2016 și 2017 producția de usturoi a înregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producția de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone.

Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt: Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinti, Suceava, Teleorman, Timiș.

În urma analizei datelor comunicate de direcțiile pentru agricultură județene a rezultat o suprafața medie a exploatației de 0,22 ha. Circa 62% din totalul exploatatiile cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse între 0.004 ha și 1 ha.

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezinta 2,2 kg, respectiv 1,41 % din consumul total de legume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.