Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD: Liviu Dragnea a semnat un protocol de colaborare educaţională cu Institutul 'Elie Wiesel'

shmuley.com
Elie Wiesel

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a semnat marţi un protocol de colaborare educaţională cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", la care sunt parte Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi Muzeul Holocaustului de la Washington, protocol care se adresează tinerilor politicieni, dar şi funcţionarilor din administraţia publică centrală şi locală.

Acelaşi protocol a fost semnat în cursul dimineţii de marţi de UDMR, urmând să fie semnat miercuri şi de PNL.

Citește și: Petre Roman își va putea relua activitatea de deputat

"Ne aflăm la încheierea unei construcţii de proiect educaţional pe care Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, împreună cu SNSPA şi Muzeul Holocaustului de la Washington, l-au iniţiat acum 3 - 4 luni, având ca scop sprijinirea construcţiei mentalităţii, conştiinţei civice democrate în România, fapt pentru care ne-am propus să dezvoltăm un proiect educaţional privind istoria şi memoria Holocaustului din România care să fie destinat tinerilor din principalele partide politice din ţara noastră şi, de asemenea, funcţionarilor din administraţia publică centrală şi locală, care provin din rândurile acestor partide politice. De aceea, am construit un proiect care s-a adresat principalelor partide. (...) Este vorba de o simplă construcţie de agendă", a precizat dr. Alexandru Florian, director al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", semnatar al documentului.

Potrivit acestuia, proiectul se încadrează într-o strategie mai amplă a României, în contextul în care în acest an ţara noastră deţine preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. "Educaţia constituie un target pe care statul român, Guvernul României şi l-au propus", a adăugat Alexandru Florian.

Prof. Radu Ioanid, director la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, a subliniat că a considerat, foarte multă vreme, că istoria Holocaustului reprezintă o solidă şi necesară lecţie care trebuie învăţată.

"Situaţia actuală din Europa şi, de ce să nu o spun, situaţia actuală din Statele Unite mă fac şi ne fac să credem că această lecţie de istorie este mai mult decât actuală. Şi mă refer aici la creşterea ultranaţionalismului şi extremismului şi a populismului pe care o vedem dincoace de Ocean şi dincolo de Ocean. De aceea, cred că semnarea acestui acord, ca şi semnarea acordului cu UDMR şi PNL, ca şi acordurile ulterioare pe care sperăm să le semnăm cu diverse instituţii importante ale statului român, vin în continuarea unei politici mari, înţelepte, pe care o are România în momentul de faţă începând cu preşedintele ei, continuând cu Guvernul, în ceea ce priveşte asumarea istoriei aşa cum a fost. Pentru că lucrurile nu stau atât de bine în unele ţări vecine şi în alte ţări europene unde se manifestă o tendinţă contrară", a afirmat Radu Ioanid.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a arătat că este pentru prima dată când instituţia pe care o conduce lucrează pe un program de formare continuă.

''O altă noutate este că vom avea pentru prima dată în sala de clasă tineri care vin din partea celor 3 partide - UDMR, PSD şi PNL şi care vor petrece împreună un anumit număr de zile pentru a înţelege mai bine o temă, şi anume tema Holocaustului. M-aş bucura să avem mai multe proiecte de acest gen pe mai multe teme, pentru că, dacă ne raportăm la rolul unui partid şi la implicarea partidelor într-o construcţie democratică, partidele printre altele au şi rolul de a crea resursa umană. Or, şi din acest punct de vedere, cred că acordul semnat astăzi e important pentru că se investeşte în tânăra generaţie de membri activi ai partidelor", a precizat Pricopie.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că nu a renunţat la ideea promovării toleranţei în rândul tinerilor.

"Dincolo de dorinţa firească a dvs., este şi dorinţa mea. Şi este o oportunitate pentru tinerii din PSD. Nu am renunţat să le ofer tuturor tinerilor din România promovarea toleranţei (...) şi mă bucur să văd că Ambasada SUA sprijină principiul toleranţei, să le ofer oportunitatea tinerei generaţii să crească cunoscând bine istoria, să crească înţelegând la ce dimensiuni poate ajunge cruzimea în anumite momente ale istoriei noastre. (...) Să înţeleagă şi să înveţe şi să afle să cunoască fără patimă, dar şi fără interpretări incorecte care au fost vinovaţii, care au fost cauzele care au permis să se întâmple aşa ceva şi care sunt pericolele existente astăzi, din păcate. Pentru că, într-adevăr, ăsta este un lucru grav, nu discutăm aici numai despre istorie, discutăm de faptul că aceste riscuri în continuare sunt prezente în Europa, în SUA şi poate nu numai. Din fericire, în România nu este prezent acest sentiment, acest risc sau nu este prezent la dimensiuni semnificative", a spus preşedintele PSD.

El consideră că ţara noastră trebuie să rămână o ''insulă de toleranţă'', o insulă de stabilitate şi de bună înţelegere, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.