Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea,despre candidatura României ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate:Nu trebuie să mai aşteptăm 20 de ani această şansă

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea

România poate dovedi acum că este unul dintre membrii maturi, echilibraţi şi eficienţi ai comunităţii internaţionale, a fost mesajul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, transmis cu ocazia lansării campaniei de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru mandatul 2020-2021.

"În 2019, după finalizarea mandatului de preşedinte al Consiliului UE, România va fi deja o ţară rodată a UE. Întreaga noastră expertiză, dobândită inclusiv în perioada de exercitare a conducerii UE, o putem pune în realizarea cu succes a obiectivelor Consiliului de Securitate al ONU. Suntem într-o etapă când privim aceste lucruri ca fiind nu doar ceea ce dorim să facem, ci ceea ce putem să facem. Nu trebuie să mai aşteptăm încă 20 de ani această şansă. Putem dovedi acum că suntem unul dintre membri maturi, echilibraţi şi eficienţi ai comunităţii internaţionale. Înainte de orice, trebuie să promovăm însă ca la carte candidatura României", a fost mesajul lui Liviu Dragnea, transmis de Carmen Mihălcescu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat că statutul european, parteneriatul strategic cu SUA şi dezvoltarea economică din ultimii ani trebuie să facă din România "un actor tot mai prezent, mai influent" pe scena internaţională. "Mi s-a spus că avem nevoie de mai multă susţinere în rândul statelor africane, al celor din America Latină şi a celor din Asia-Pacific. O putem obţine. Francofonia este o poartă deschisă larg către o mare parte din continentul african. Să nu uităm că atât acolo, cât şi în statele din Orientul Mijlociu există specialişti care au studiat în România şi care au amintire plăcută a ţării în care au învăţat. De America Latină ne apropie o extraordinară afinitate culturală, în ciuda distanţei geografice. În Asia - Pacific avem prieteni importanţi, care ne pot susţine eficient", a transmis Liviu Dragnea.

El a arătat că Legislativul român este ghidat de valori precum pacea şi securitatea, combaterea schimbărilor climatice, statul de drept, promovarea drepturilor femeilor. De asemenea, Dragnea a prezentat contribuţia Parlamentului român în evenimente internaţionale dedicate promovării acestor obiective. "În perspectivă se are în vedere transformarea Parlamentului României într-un punct focal regional pentru Uniunea interparlamentară. Să nu uităm că această organizaţie internaţională acordă o atenţie specială implementării obiectivelor ONU şi monitorizării organismelor acesteia, că reuneşte aproape toate parlamentele lumii şi că are un statut special pe lângă Adunarea Generală a ONU", a precizat Dragnea.

Dragnea a menţionat că un alt instrument parlamentar foarte util pentru promovarea candidaturii îl reprezintă Adunarea Parlamentară a Mediteranei, organizaţie care are statutul de observator al Adunării Generale ONU. "Luna viitoare vom organiza la Bucureşti sesiunea anuală a Adunării Parlamentare NATO, cu participarea a peste 600 de specialişti în securitate şi apărare. La nivelul Adunării Parlamentare a OSCE, un alt reper al promovării securităţii şi democraţiei, a fost ales, pentru a doua oară consecutiv, un vicepreşedinte din România", se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea, conform Agerpres.

El a subliniat că promovarea candidaturii României este de "importanţă naţională" şi nu poate fi realizată în absenţa unei dezbateri publice "adevărate şi cuprinzătoare". "Suntem o ţară democrată pro-europeană şi pro-atlantistă a Uniunii Europene, cu o economie stabilă, aflată în creştere spectaculoasă de câţiva ani. Contribuţia la misiunile NATO şi ale Căştilor Albastre este recunoscută de toţi partenerii externi, iar rolul nostru în asigurarea stabilităţii regionale a depăşit demult stadiul retoricii diplomatice. România şi-a consolidat rolul strategic regional, îl va consolida şi pe cel militar, iar dezvoltarea economică susţinută va face ca afirmarea noastră internaţională să ajungă - sperăm, cât mai curând - la nivelul optim", a arătat Liviu Dragnea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.