Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Dragnea e de acord cu ministrul Educaţiei, după ce a tăiat mai multe locuri la universități: Pentru prima dată, repartizarea a fost făcută fundamentat

Liviu Dragnea, recunoscut oficial premierul de facto al României

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a prezentat luni, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD (CExN), o informare despre repartizarea locurilor la universităţi, susţinând că pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat, pe baza unor criterii serioase, a anunţat Liviu Dragnea.

"A fost o informare prezentată de domnul ministru al Educaţiei, în legătură cu un subiect care se dezbate de câteva zile, despre repartizarea locurilor la universităţi. A fost o informare bună, o informare care ne-a lămurit pe toţi. (...) Este vorba de faptul că pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat, a fost făcută în baza unor criterii şi a unor fundamentări serioase. Din câte am înţeles noi astăzi, până acum nu a existat nicio nanofundamentare a modului cum s-au repartizat aceste locuri", a afirmat Liviu Dragnea.

Liderul PSD spune că au existat câteva principii de bază, cum ar fi un număr de locuri la universităţi dedicat pentru absolvenţii care vin din zona rurală şi locuri alocate pentru domeniile strategice.

"Şi toţi ştim că există o diferenţă destul de mare, şi asta de ani de zile între ceea ce apar ca specializări din educaţie şi ceea ce este nevoie pe piaţa muncii. Chiar ne spunea ministrul Apărării astăzi că sunt multe multinaţionale care an de an de abia aşteaptă să termine promoţiile de la Academia Tehnică Militară pentru a-i «racola» pe bună dreptate, sunt foarte buni specialişti, chiar şi plătesc costurile generate de studii, pentru că în zona civilă nu mai sunt atât de multe specializări care sunt necesare pe piaţa muncii”, a mai explicat Dragnea.

El a spus că un alt criteriu a fost legat de locurile alocate studenţilor din mediul rural şi de locurile strategice, cum ar fi medicină, construcţii sau inginerie.

“De asemenea, un alt criteriu important se referă la respectarea programului de guvernare, şi anume sunt două criterii - un număr dedicat pentru absolvenţii care vin din zona rurală şi aici vorbim aici de mai puţin de 10% din numărul de locuri şi de asemenea locuri alocate pentru domeniile strategice, pentru domeniile în care România are potenţial. (...) Vorbim de medici, constructori, ingineri agronomi, ingineri mecanici, ingineri tehnologi, domenii unde este nevoie serioasă de specializare pe piaţa muncii", a mai adăugat el.

Ministerul Educaţiei face precizări, miercuri seară, în urma criticilor privind repartizarea locurilor pentru studiile universitare de licenţă, master şi doctorat finanţate de la bugetul de stat în anul universitar 2018 - 2019, spunând că domeniile prioritare de dezvoltare a României sunt bioeconomia, tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor, energie, mediu şi schimbări climatice, eco-nanotehnologii şi materiale avansate şi sănătatea, iar urmare a alocării a 8% din locurile la licenţă şi a 12,5% din locurile la programele de studii de master pentru susţinerea acestor domenii prioritare universităţile care nu aveau în portofoliu preponderent astfel de programe au suferit în acest an o uşoară diminuare a locurilor repartizate. Ministerul mai susţine că o altă problemă o reprezintă "derapajele” universităţilor de la buna guvernanţă. Reprezentanţii Ministerului aduc critici dure Universităţii Bucureşti, spunând că la această instituţie sunt dezvoltate programe mai degrabă pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre didactice titulare, decât pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii cu privire la absolvenţi şi că este "surprinzător" că ARACIS a acordat acestei instituţii de învăţământ superior, la cea mai recentă evaluare instituţională, calificativul "grad de încredere ridicat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.