Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Pleşoianu, disident în PSD: Deputatul desfiinţează discursul 'CINIC' al lui Liviu Dragnea

Inquam Photos / Octav Ganea
plesoianu

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu este unul dintre puţinii social-democraţi care are curajul să-l critice public pe Liviu Dragnea. Ultima temă abordată de Pleşoianu este cea a mutării ambasadei României din Tel Aviv la Ierusalim. Deputatul critică în termeni duri discursul lui Dragnea pe această temă, pe care îl consideră cinic şi despre care mai spune că denotă "atitudinea ăluia mic şi pipernicit".

Vezi și: Poți fi alergic fără să știi! Cum să câștigi lupta cu polenul în această perioadă

"De acum și până la alegerile prezidențiale, mă voi încăpățâna să nu intru în logica unei campanii electorale obișnuite. Am făcut pasul către politică pentru mult mai mult decât atât. Nu vă voi agasa, precum Înalt-Prea-Onestul Cioloș, cu tot felul de banalități – nu mă voi așeza special la o coadă ca să mă pozeze cineva de la PR și să umple apoi Facebook-ul, nu voi „traversa pe verde” de ca și când aș face ceva extraordinar și nu voi zbura la „economic” cu echipa de fotografi după mine pentru a mă asigura că se va face mare caz din asta. De asemenea, nu vă voi jigni inteligența, precum Insul-din-Deal, mergând „cu bicla” prin oraș pentru a mă da mare ecologist, în condițiile în care, de fapt, blochez două zile din șapte circulația pe sute de kilometri ca să fac eu veșnica navetă Sibiu-București. ...Dar nici nu voi lăsa nesancționate prin verb ieșiri spectaculoase în decor în cadrul partidului din care fac parte!

Voi face în schimb altceva – mă voi strădui să UMANIZEZ discursul, analiza și deciziile. Iar azi fac un prim exercițiu de UMANIZARE referindu-mă la mult discutata temă a mutării ambasadei noastre de la Tel Aviv la Ierusalim.

Primul lucru pe care ar trebui să îl remarcăm și să îl sancționam - dacă vrem cu adevărat să schimbăm ceva în bine în țara noastră și în lumea cea mare - este îngrozitorul #CINISM din discursul public.

Liviu Dragnea: „Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru. În primul rând, o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume – Israelul. (...) Are o valoare foarte mare pentru administraţia americană, suntem practic a doua ţară care face acest anunţ. (...) Mutarea ambasadei la Ierusalim poate şi cred că va aduce nişte beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România şi trebuie să folosim această şansă uriaşă şi această oportunitate uriaşă!”

Vezi și: Nu vei mai vrea să cumperi de la fast-food: Cum să-ţi prepari acasă o shaorma delicioasă şi sănătoasă.

...Rezultă din citatul de mai sus că vrem să facem acest gest (mutarea ambasadei) cu scopul de a fi apreciați de două state: „un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume – Israelul” și SUA („administraţia americană”). Cu alte cuvinte, nu discutăm absolut deloc despre situația din zonă (dacă le va fi mai bine, prin această decizie, oamenilor de acolo – evrei, palestinieni și români), nu facem nicio analiză în acest sens, în schimb spunem fără opreliști că vrem să facem acest gest pentru că Israelul e „un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume” și pentru că „are o valoare foarte mare pentru administraţia americană”. NU supunem DELOC dezbaterii publice subiectul din perspectivă UMANĂ, încercând să anticipăm dacă OAMENILOR de acolo le va fi mai bine sau mai rău, ci spunem doar că vrem să facem ceva pe placul puternicilor lumii, pentru a le intra în grații și pentru a primi ceva la schimb: „beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România”.

Trei mari hibe am identificat în acest mod de a pune problema:

- atitudinea ăluia mic și pipernicit care vrea să intre în grațiile celor mai puternici (ori eu NU sunt de acord ca țara mea să se pună singură într-o astfel de postură!);

- atitudinea cinică a celui care face ceva pentru a obține altceva, fără să ia în considerare impactul în plan strict UMAN al deciziilor sale (am ajuns unde am ajuns, pretutindeni pe planetă, tocmai din cauza acestui mod de a înțelege lumea și relațiile dintre oameni și dintre state!);

- atitudinea celui care „știe el ce e mai bine”, dar nu le spune și celorlalți, pentru că nu e... necesar. Important e că „știe el”. Nu doar ca parlamentar, ci în primul rând ca cetățean al acestei țări, vreau să mi se prezinte exact și în detaliu „beneficiile pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România”.

Așa văd eu lucrurile, relațiile dintre oameni, relațiile dintre state – din perspectiva factorului UMAN! Și voi supune acestei analize, din perspectiva factorului UMAN, orice decizie și raportare proprie, precum și orice decizie și raportare a celorlalți oameni politici.

Vezi şi: NU mai purta balerini la blugi! Care este noua combinație la modă

Însă nu pot încheia acest scurt exercițiu de UMANIZARE pe marginea unei situații concrete înainte de a vă oferi și un citat din spusele premierulului israelian, citat pe care îl găsesc pur și simplu halucinant!

Benjamin Netanyahu: „Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!”

...Cu toată dragostea din lume, s-au transformat pe neștiute relațiile internaționale într-un fel de „Black Friday” cu oferte? Primele zece state care fac pasul mutării ambasadei vor beneficia de „tratament preferențial”!?? Fabulos! Aș numi acest mod de a face politică internațională „Teleshopping diplomatic”: „primii zece care sună primesc reduceri și cadouri”! Sună EXACT ca în textele de teleshopping și sună foarte, foarte rău, e cât se poate de inadecvat!", scrie Liviu Pleşoianu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.