Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Pop, către Opoziție: Trebuia să îl întrebați pe domnul președinte Iohannis de ce nu acceptă două demisii de miniștri din Guvernul Dăncilă

liviu pop

Senatorul PSD Liviu Pop a transmis Opoziției, în cadrul dezbaterii moțiunii simple împotriva lui Bogdan Trif, respinsă luni de senatori, că mai bine ar sesiza CCR cu privire la amânarea revocării de către președintele Klaus Iohannis a miniștrilor, decât să ceară demisia ministrului Turismului.

„Am rămas puțin bulversat de intenția dumneavoastră pentru că sau ați fost manipulați sau ați fost dezinformați sau încercați să aflați în următorul concediu ce ați făcut. Să depuneți o moțiune simplă împotriva unei legi pe care ați votat-o, să depuneți o moțiune și să cereți demisia unui ministru cerându-i demisia, în condițiile în care președintele dumneavoastră are două demisii de miniștri și nu este capabil să facă ceva cu ele. Poate trebuia miercuri când ați depus moțiunea simplă să faceți o sesizare la CCR să îl întrebați pe domnul președinte Iohannis de ce nu acceptă două demisii de miniștri din Guvernul Dăncilă”, a declarat Liviu Pop, luni în plenul Senatului, potrivit mediafax.

Social-democratul a susținut că Opoziția e bântuită de numărul 19.

„Am înțeles că sunteți bântuiți de numărul 19. În ianuarie 2010 cei care ați susținut moțiunea simplă și Guvernul din ianuarie 2010 ați votat un TVA de 24% pentru turism. Noi l-am dus la 5 %, exact cu 19 procente . În 2016 când ați guvernat cei din alt partid care a semnat moțiunea simplă ați avut un număr de contracte de certificări în turism exact cu 19% mai mic decât acum, iar la pachet cele două grupuri au constatat că voucherele de vacanță au dus în bugetul turismului exact 19% din bugetul anului trecut. Cifra 19 a fost pentru dvs. Un număr cu ghinion. Eu cred că trebuie să ne concentrăm pe lucruri serioase în Parlamentul României. Dacă veți merge în continuare cu lucruri pe care le susțineți în plen sau în comisii, iar după aceea le atacați, ar trebui să răsoundeți tuturor operatorilor de turism și tuturor turiștilor din România, dacă doamne ferește veți lua înapoi guvernarea veți duce la 24% TVA-ul în turism? Dacă acesta este obiectivul pentru care ați făcut această moțiune simplă, neluând în calcul celelalte puncte din programul de guvernare, înseamnă că nu sunteți serioși. Fiind anul centenarului, fiinc luna decembrie, toți cetățenii din România pot pleca liniștiți la munte, iar la vară să plece la mare, pentru că se dau și voucherele de vacanță, iar facilitățile vor rămâne în continuare pentru toți. PSD nu va vota această moțiune simplă”, a completat Pop.

Senatorul UDMR Cseke Attila a anunțat, în plen, că partidul nu susține moțiunea simplă împotriva lui Bogdan Trif.

„Dacă într-un anumit domeniu sau altul avem probleme sau neajunsuri nu putem să spunem că e vina numai a unui ministru sau a unui Guvern sau a altuia, ci înseamnă că avem neajunsuri care se perpetuează pe mai multe mandate. Grupul UDMR nu contestă că pe domeniul turismului nu am putea să fim mult mai buni. În mod evident că trebuie să fim mult mai buni și această țară poate să ofere mult mai mult în domeniul turismului. Ceea ce însă ținem să salutăm este aceea a aplicării acestor vouchere de vacanță care au dat o accesibilitate și o acoperire pentru cei care beneficiază de aceste vouchere și în mod direct au produs consecințe în economia care deservește domeniul turismului. Susținem necesitatea implementării și continuării acestei măsuri de acordare a voucherelor de vacanță având în vedere consecințele extrem de pozitive pe care le-am văzut în acest domeniu. Grupul parlamentar UDMR va vota împotriva moțiunii simple”, a afirmat Cseke Attila.

Senatorul PNL Romulus Bulacu a atras atenţia că, potrivit unui studiu, 40 % dintre agenţiile de turism au un grad de îndatorare de peste 80%, "51% fiind un turism de insolvenţă".

"O treime dintre companii se confruntă cu probleme de lichiditate.(...) Sunt mai turişti români plecaţi în străinătate, decât turişti străini care ne-au ţara.În yadar ne dorim mai mulţi turişti dacă România nu are parte de o promovare serioasă pe pieţele ţintă de profil. Legea turismulului este un eşec (...) Prezenţa dvs în continuare în fruntea acestui minister aduce mari deservicii turismului românesc. Noi am sperat într+o remaniere. Ulterior într+o erată la remaniere. Acum sperăm la un gest de demnitate", a declarat Romulus Bulacu, în plen.

La rândul ei, senatoarea USR Silvia Dinică a acuzat că Bogdan Trif nu și-a îndeplinit atribuțiile de ministru al Turismului.

„Ministrul Bogdan Trif nu a onorat promisiunea de PSD în programul de guvernare privind infinţaterea scolilor de meserii pentru formarea profesională a forţei de muncă în domeniul turismului. Ne confruntăm în turism cu o criyă majoră a forţei de muncă , cea mai gravă în ultimii 28 de ani,. Sunt peste 26.000 de şomeri tineri. Adevărul e că nu aţi făcut nimic concret pentru turism. Turismul nu se construieşte cu vorbe goale, turismul se construieşte cu autostrăyi cu trenuri moderne, cu hoteluri şi restaurante primitoare, cu plaje curate, cu pârtii de schi, cu perosnal calificat. Un brand turistic nesusţinut de realitate este o doar o minciună scurtă”, a declarat Dinică.

În schimb, senatorul ALDE Ionuţ Sibinescu a afirmat că opoziția nu are nicio viziune, moțiunea fiind doar „o serie de declarații politice”.

„Avem în faţa noastră o opoziţie plină de lozinci, fără niciun fel de viziune, Moţiunea de astăzi nu e nimic altceva decât o serie de declaraţii politice , acuxaţii fără fond, toate puse într-un document”, a spus Sibinescu.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a răspuns, la finalul dezbaterii, acuzațiilor opoziției, susținând că România apare în catalogul electronic de turism al Germaniei, urmând să apară și în cel tipărit.

„Am să răspund punctual întrebărilot dvs. Un reprezentant al PNL spunea că între 40 și 80% din agențiile de turism sunt în pericol, probabil se referea că sunt în pericol de insolvență. Tocmai pentru acest fapt am adoptat ordonanța privind garantarea pachetelor de servicii turistice, astfel încât o astfel de firmă, de societate intră în insolvență, turiștii să fie despăgubiți și să își recupereze sumele. Spuneați că am fost excluși din cataloage. Într-adevăr, înainte să vin eu am fost excluși din mai multe cataloage de promovare. Referitor la catalogul de tur, am fost în Germania cu reprezentantul de tur, m-am întâlnit cu vicepreședintele, cu președintele de tur, suntem încă în catalogul electronic, iar de anul viitor o să revenim din nou pe catalogul tipărit. Legea turismului vă invit să o citiți. Sunt foarte multe lucruri bune care urmează să se întâmple în domeniul turismului”, a conchis Bogdan Trif.

Senatul a respins, în plenul de luni, moțiunea simplă prin care PNL și USR au cerut demisia din funcție a ministrului Turismului, Bogdan Trif. Acesta a spus, în cadrul dezbaterilor, că a fost investită în domeniu, până la începutul anului 2018, suma de un miliard de lei.

Au fost înregistrate 40 voturi "pentru" și 76 "împotrivă". Votul electronic a fost secret.

Moțiunea simplă împotriva lui Bogdan Trif a fost depusă de PNL și USR pe data de 28 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.