Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liviu Pop vorbeşte despre susţinerea probelor orale la Bacalaureat: Aceste competenţe se susţin în timpul semestrului al II-lea

Inquam Photos / Octav Ganea
lansare compendiu manual LIVIU POP

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Liviu Pop, a declarat luni, în legătură cu susţinerea probelor orale la Bacalaureat, că aceste competenţe se susţin în timpul semestrului al II-lea, iar probele scrise - după absolvirea liceului, chiar dacă în lege sunt "alineate care se contrazic". "Legea Educaţiei naţionale spune foarte clar competenţele în conformitate cu articolul 77 (alin.4). Se spune clar că aceste competenţe se susţin în timpul semestrului al II-lea. Celelalte probe scrise se susţin, tot conform articolului art.77 (alin.8) din Legea Educaţiei, după absolvirea clasei a XII-a sau a XIII-a, mă refer aici la cei din zona învăţământului seral. Fapt pentru care competenţele se organizează în semestrul al II-lea, chiar dacă, într-adevăr, şi aici putem discuta mult, sunt alineate în Legea Educaţiei naţionale care se contrazic. Mă refer la articolele 78-77, în care se specifică, pe de o parte, că bacalaureatul poate să-l dea numai absolventul de învăţământ liceal, dar, în acelaşi timp, ajunge la articolul care spune că aceste competenţe trebuie susţinute totuşi în semestrul al II-lea. Fapt pentru care în noua Lege a Educaţiei naţionale vom clarifica şi acest aspect care nu a fost încă clarificat", a precizat Pop, pentru Agerpres.

Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat la RFI că probele orale ale Bacalaureatului, care încep luni, sunt în afara legii, întrucât, potrivit Legii Educaţiei, examenul poate fi susţinut doar de absolvenţi, iar la acest moment elevii de clasa a XII-a nu pot fi consideraţi absolvenţi.

Ministerul Educaţiei a anunţat într-un comunicat că probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul examenului naţional de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2018) sunt programate în perioada 12-22 februarie 2018. Sunt aşteptaţi să participe cei peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a, dar şi absolvenţi din promoţiile anterioare.

Ministerul Educaţiei precizează că, potrivit dispoziţiilor art. 78 alin. (7) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, aceste evaluări pot fi organizate şi se desfăşoară la nivelul unităţii de învăţământ, în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea, în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general, în condiţiile stabilite de metodologia de examen.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.