Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detronată și 'buzunărită': Liz Truss, somată să renunțe la banii pe care îi primesc foștii premier britanici

Radu Pop
Agerpres - Reuters
Liz Truss

Liderul Partidului Laburist, în opoziţie, sir Keir Starmer, i-a cerut premierului demisionar al Marii Britanii, Liz Truss, să nu pretindă o indemnizaţie de până la 115.000 de lire sterline pe an la care ar avea dreptul după demisia din funcţia de prim-ministru, notează BBC, potrivit News.ro.

Liz Truss şi-a anunţat joi demisia, după doar 45 de zile în funcţie. Ea va putea acum să solicite indemnizaţia pentru costuri publice (PDCA), stabilită în prezent la 115.000 de lire sterline, la care au dreptul toţi foştii premieri.

Dar liderul laburist a spus că „nu şi-a câştigat dreptul” la indemnizaţie. „Nu ar trebui să accepte acest drept. După 44 de zile, nu şi-a câştigat dreptul la acel drept, ar trebui să-l refuze”, a spus Kerr.

PDCA a fost anunţată de fostul premier John Major în martie 1991, în urma demisiei lui Margaret Thatcher.

A fost introdus pentru a-i ajuta pe foştii premieri încă activi în viaţa publică, plăţile fiind efectuate doar pentru a acoperi costul real al continuării îndeplinirii sarcinilor publice.

Costurile sunt o rambursare a cheltuielilor suportate pentru birou şi secretariat „care decurg din poziţia lor specială în viaţa publică” - de exemplu, costuri de birou, salarii pentru personalul care îi ajută în munca lor în viaţa publică sau deplasări la evenimente în care se află în calitate de fost prim-ministru.

Toţi foştii premieri sunt eligibili să recurgă la PDCA. John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron şi Theresa May au solicitat cu toţii alocaţia după ce au părăsit funcţia. Nu se ştie încă dacă Boris Johnson a solicitat alocaţia, deoarece cele mai recente cifre anuale nu au fost încă publicate.

Foştii premieri nu au solicitat întotdeauna suma integrală şi nu este plătită automat, aşa că trebuie să furnizeze chitanţe.

Atât Major, cât şi Blair au solicitat întreaga sumă pentru 2020-2021, Brown a pretins 114.712 lire sterline, Cameron a pretins 113.423 lire sterline şi May a cerut 57.382 lire sterline.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.