Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locomotivă din 1936, amplastă pe un soclu în faţa Gării Buzău, pentru a marca 150 de ani de la construirea căii ferate care leagă oraşul de Mărăşeşti

Foto news.ro
locomotiva monument buzau

Primăria municipiului Buzău a inaugurat, vineri, un monument de for public cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la construirea primei căi ferate din zonă, linie ferată care lega Buzăul de Mărăşeşti. Monumentul este o locomotivă românească de epoca, Malaxa 1936, amplasată pe un soclu în faţa gării din oraş, anunță news.ro.

Odată cu amenajarea rondului din faţa Gării Buzău şi a amplasării locomotivei, în imediata vecinătate a mai fost inaugurat un monument care certifică faptul că municipiul Buzău este cel mai mare oraş situat la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator care este traversat, chiar prin acel loc, de către paralela de 45 de grade.

”Buzăul este unul din puţinele oraşe care se află de 150 de ani în elita ţării din acest punct de vedere. Astăzi, din păcate, calea ferată din România este mult rămasă în urmă faţă de standardele europene şi de nevoile ţării ca şi infrastructură rutieră. Vă daţi seama ce impact uriaş ar fi avut o cale ferată modernă şi o autostradă asupra Buzăului ca nod important de cale ferată şi nod rutier”, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, prezent la evenimentul de la Buzău.

Citește și: Mărturia cutremurătoare a soției lui Emi Pian: ‘Totul a fost planificat. Ei și-au făcut planurile, și mi-au omorât bărbatul’

Ideea amplasării locomotivei în faţa Gării Buzău i-a aparţinut primarului Constantin Toma, care a făcut demersurile necesare pentru a prelua din patrimoniul CFR locomotiva românească produsă în 1936.

”Un moment al istoriei municipiului Buzău. Anul trecut domnul inginer Ştefan Mihai, vărul meu care m-a determinat să mă fac inginer şi care a murit între timp mi-a spus că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la prima cale ferată din Buzău şi că ar trebui făcut ceva. Pe la sfârşitul lui iulie m-a chemat urgent la gară şi adusese această locomotivă pe roţi de la Galaţi chiar aici pe peron. De atunci şi până astăzi împreună cu ceferiştii de la Buzău şi Galaţi am lucrat pentru realizarea acestui monument istoric pe care îl inaugurăm astăzi”, a afirmat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

La evenimentul de vineri au participat câteva sute de buzoieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.