Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locuitorii de pe teritoriul Pădurii Amazoniene sunt expuși la riscuri majore din cauza incendiilor

Inverse
Amazon Fire

Incendiile rezultate din defrişările necontrolate otrăvesc aerul pe care îl respiră milioane de oameni, cu efecte asupra stării de sănătate locuitorilor de pe teritoriul Pădurii Amazoniene din Brazilia, se precizează într-un raport dat miercuri publicităţii, potrivit DPA.

Incendiile şi defrişările în Amazon au crescut dramatic de la preluarea preşedinţiei ţării de către Jair Bolsonaro, în ianuarie 2019, potrivit unui raport întocmit de Institutul de cercetare a mediului din Amazon (IPAM), Institutul de studii pentru politici sanitare (IEPS) şi Human Rights Watch, potrivit agerpres.ro.

Citește și: SCENE INCREDIBILE în Germania: Un român rupt de beat, aproape dezbrăcat, a circulat pe suportul de biciclete al unui autocar

Defrişările au crescut cu 85% în primul an de mandat al lui Bolsonaro, mai precizează raportul.

Vocile critice îl acuză pe preşedinte că nu încearcă să oprească incendiile în partea braziliană a pădurii tropicale amazoniene, care se extinde pe teritoriul mai multor ţări sud-americane şi joacă un rol cheie în lupta împotriva încălzirii globale.

Aproape 2.200 de spitalizări cauzate de afecţiuni respiratorii au fost asociate cu incendiile legate de defrişări în 2019, în timp ce milioane de persoane au fost expuse unor niveluri nocive de poluare atmosferică, potrivit raportului.

Locuitorii din Amazon declanşează în mod deliberat incendii în urma tăierii, deseori ilegale, a copacilor, curăţând terenurile în scopuri agricole, pentru păşunatul vitelor sau speculaţii imobiliare cu terenuri, se mai spune în raport.

Vezi și: Mircea Negulescu rupe tăcerea despre Laura Codruța Kovesi: 'Am rămas surprins de dialogul respectiv'

Fumul are un conţinut ridicat de particule fine în suspensie, un factor poluant asociat bolilor respiratorii şi cardiovasculare, precum şi riscului de deces prematur.

Potrivit studiului, în august 2019, aproape 3 milioane de oameni din 90 de municipalităţi ale regiunii amazoniene au fost expuşi la niveluri toxice de poluare atmosferică, peste limita recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Numărul a crescut la 4,5 milioane de persoane în 168 de municipalităţi în septembrie.

Unităţile sanitare, deja suprasolicitate de pandemia de coronavirus, vor trebui să facă faţă unui stres suplimentar acordând asistenţă persoanelor afectate de incendii, a avertizat raportul.

''Până când Brazilia nu stopează defrişările, se preconizează ca incendiile să continue în fiecare an'', a precizat Maria Laura Canineu, din Brazilia, directoare în cadrul Human Rights Watch.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.