Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Locuitorii din Noua Zeelandă vor sărbători Anul Nou maori în luna iulie

flags
Noua Zeelanda

Locuitorii din Noua Zeelandă vor sărbători Anul Nou maori în luna iulie.

Locuitorii din Noua Zeelandă vor sărbători Anul Nou maori pe 14 iulie, o dată ce marchează cea mai nouă sărbătoare publică din această ţară, celebrată pentru prima dată în 2022, informează agenţia de presă Xinhua.

Celebrările care deschid seria de evenimente dedicate Anului Nou maori (denumit "Matariki") au început încă de joi, când o broşură ce conţine o rugăciune maori ("karakia") pentru fiecare dintre cele nouă stele din roiul stelar Pleiade a fost lansată în cadrul unei ceremonii organizate la Dark Sky Sanctuary din Lake Tekapo, un oraş de pe Insula de Sud din Noua Zeelandă, informează Agerpres.

"Matariki" reprezintă o ocazie specială din calendarul neozeelandez, care marchează începutul Anului Nou maori, prin reapariţia pe cerul nocturn a roiului stelar Pleiade.

Broşura va fi distribuită pe scară amplă în ţară, în şcoli şi comunităţi, pentru a fi utilizată ca un instrument important de sprijinire a persoanelor care doresc să se pregătească pentru a sărbători "Matakiri", a declarat ministrul neozeelandez pentru relaţia cu coroana maori, Kelvin Davis.

Anul Nou maori a fost celebrat pentru prima dată în Noua Zeelandă sub forma unei sărbători publice oficiale în 2022.

"A fost un moment atât de frumos, să vezi felul în care naţiunea noastră s-a bucurat în timp ce a celebrat şi a adoptat 'Matariki' anul trecut", a declarat Kelvin Davis.

Datele oficiale sugerează că cel puţin 87% dintre neozeelandezi înţeleg în prezent într-o anumită măsură ce este "Matariki" şi ce înseamnă această sărbătoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.